Ενώ οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ συνεχίστηκαν στις ΗΠΑ για 11η ημέρα, αρκετές πόλεις και πολιτείες αναθεωρούν αμφιλεγόμενες τακτικές της αστυνομίας.
Στη Μινεάπολη, όπου δολοφονήθηκε ο Φλόιντ, ο δήμος αποφάσισε να απαγορεύσει το κεφαλοκλείδωμα ή όποιο άλλο περιορισμό στον λαιμό. Παράλληλα, απαιτεί από τους αστυνομικούς να προσπαθούν να σταματήσουν συναδέλφους τους που βλέπουν να κάνουν κάτι τέτοιο.
Αυτό είναι η πρώτη αλλαγή που γίνεται στη Μινεάπολη μετά τον θάνατο του 46χρονου. Η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Μινεσότα, Ρεμπέκα Λουσέρο, τόνισε ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες προκειμένου να σταματήσουν να υποφέρουν πολίτες από τον «συστημικό και θεσμικό ρατσισμό». «Αυτή είναι μόνο η αρχή», τόνισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά και γρήγορα.
«Δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα»
Στην Καλιφόρνια, ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ έδωσε εντολή να σταματήσει να διδάσκεται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης της αστυνομίας η λαβή στον λαιμό που κόβει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. «Δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα», τόνισε για αυτή την πρακτική. Πρόκειται για λαβή που ήδη απαγόρευσαν 15 υπηρεσίες επιβολής του νόμου στο Σαν Ντιέγκο.
Παράλληλα, ο Νιούσομ τάχθηκε κατά της χρήσης χημικών και πλαστικών σφαιρών εναντίον των διαδηλωτών. «Έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται ειρηνικά, να μην παρενοχλούνται, να μην τους ρίχνουν πλαστικές σφαίρες ή χημικά», δήλωσε ο κυβερνήτης και ανακοίνωσε ότι θα θεσπιστούν στάνταρντ που θα ισχύουν σε όλη την Καλιφόρνια για την αντιμετώπιση διαδηλωτών από την αστυνομία.
Στο Σιάτλ από την άλλη, ο δήμαρχος της πόλης απαγόρευσε τη χρήση χημικών από την αστυνομία για 30 ημέρες. Στο Ντένβερ, δικαστής διέταξε την αστυνομία να σταματήσει να χρησιμοποιεί δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και άλλα «μη θανατηφόρα» μέσα, όπως χειροβομβίδες κρότου λάμψης, εναντίον διαδηλωτών στην πόλη.
Συνέχεια διαδηλώσεων
Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις, σε πολλά σημεία της χώρας. Χιλιάδες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Νέας Υόρκης, στο Ντιτρόιτ τεράστια συγκέντρωση απέκλεισε γέφυρα, ενώ κινητοποιήσεις έγιναν από άκρη σε άκρη στις ΗΠΑ.
Όμως, την ίδια ώρα δεν σταματούν και τα περιστατικά αστυνομικής βίας. Στην Καλιφόρνια διεξάγεται έρευνα έπειτα από τον πυροβολισμό του Σον Μοντερόσα, ενός άοπλου 22χρονου, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, έρευνα γίνεται έπειτα από δημοσιοποίηση βίντεο με αστυνομικό που σπρώχνει 75χρονο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι. Αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, αλλά περισσότεροι από 50 συνάδελφοί τους παραιτήθηκαν, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους ένστολους που εμπλέκονται στο περιστατικό.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια