ΔΟΜ: 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πνιγεί φέτος στα νερά της Μεσογείου

ΔΟΜ: 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πνιγεί φέτος στα νερά της Μεσογείου Facebook Twitter
0

Υγρός τάφος για χιλιάδες πρόσφυγες έγινε για μία ακόμη χρονιά η Μεσόγειος, καθώς 3.940 άνθρωποι  πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να ακολουθήσουν το όνειρο για μία καλύτερη ζωή, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι περισσότεροι θάνατοι (3.463) καταγράφηκαν στην κεντρική Μεσόγειο, στο πέρασμα που συνδέει τη Βόρεια Αφρική και την Ιταλία.

Άλλοι 415 πρόσφυγες χάθηκαν στο πέρασμα της ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ 62 πνίγηκαν διασχίζοντας τη δυτική Μεσόγειο και τα περάσματα της δυτικής Αφρικής.

Αν και ο αριθμός των προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα από τις αρχές του έτους έχει ήδη ξεπεράσει τον αριθμό των θυμάτων για το σύνολο του 2015, όταν καταγράφηκαν 3.702 θάνατοι, ο αριθμός των αφίξεων είναι σημαντικά χαμηλότερος φέτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, σχεδόν 333.400 πρόσφυγες έφτασαν στις ευρωπαϊκές ακτές διά θαλάσσης φέτος, συγκριτικά με 728.926 αφίξεις που καταγράφηκαν την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Στο μεταξύ, αυξημένος κατά 54% είναι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα από τις 24 ως τις 30 Οκτωβρίου, σε σχέση με τις αφίξεις μία εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 24-30 Οκτωβρίου έφτασαν στην Ελλάδα 661 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ από τις 17 ως τις 23 Οκτωβρίου 430. Το 42% των αφιχθέντων είναι άνδρες, το 21% γυναίκες και το 37% παιδιά.

Από τις αρχές του έτους έως τις 30 Οκτωβρίου αφίχθηκαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης 169.706 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ την ίδια περίοδο οι αφίξεις σε όλη την Ευρώπη ήταν 355.211.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 153 αφίξεις στα νησιά, ενώ ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που παραμένουν στα νησιά ανέρχεται σε 15.972. Στις δομές όλης της χώρας διαμένουν 61.327 άτομα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM