Για fake φωτογραφίες που στόχο έχουν την παραπληροφόρηση και τη διάδοση ψευδών ειδήσεων κάνει λόγο η Deutsche Welle, σχετικά με τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις διαβόητες φυλακές - σφαγεία του Άσαντ στη Συρία.
Τις τελευταίες ημέρες μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, ήρθαν στη δημοσιότητα και κατέκλεισαν τα social media, φωτογραφίες οι οποίες απεικόνιζαν τη φρίκη που βίωναν οι κρατούμενοι στις φυλακές Σεντνάγια στη Δαμασκό. Ωστόσο στοιχεία έρευνας της DW, δείχνουν πως οι περισσότερες από αυτές είναι προϊόν AI.
Μία από τις εκατοντάδες αναρτήσεις στα social media, έδειχνε μία φωτογραφία, η οποία όπως χαρακτηριστικά έγραφε η λεζάντα «απεικονίζει έναν τρομοκρατημένο φυλακισμένο, ο οποίος βγαίνει από μια τρύπα στην φυλακή Σεντνάγια».
Όμως, η ομάδα επαλήθευσης της DW ανέφερε πως στην πραγματικότητα, η φωτογραφία πάρθηκε από βίντεο που δημοσιεύτηκε στο TikTok στις 3 Δεκεμβρίου 2024 με σαφή ένδειξη ότι δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη. Σε ένα βίντεο, απεικονίζεται ένα νήπιο μέσα σε ένα από τα υπόγεια κελιά της φυλακής Σεντνάγια.
Το βίντεο έχει ενός λεπτού διάρκεια, κοινοποιήθηκε στο TikTok και έχει πάνω από 2,7 εκατομμύρια προβολές. Στην αρχή του, ξεκινά με το κοντινό πλάνο ενός παιδιού που κοιτάζει μέσα από μικρό άνοιγμα σε χαλάσματα, με το ένα χέρι του να προεξέχει.
Ακολουθεί δορυφορική λήψη της φυλακής Σεντνάγια, συνοδευόμενη από εκφώνηση που ισχυρίζεται ότι η φυλακή διαθέτει κρυφά υπόγεια κελιά, όπου οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε φαγητό, νερό ή καθαρό αέρα.
Ωστόσο στην πραγματικότητα, το βίντεο φαίνεται να προέρχεται από λογαριασμό στο TikTok που έχει πλέον διαγραφεί και στον οποίο εμφανίζονταν τακτικά το τελευταίο διάστημα βίντεο του παιδιού. Το ίδιο υλικό κυκλοφόρησε τις τελευταίες εβδομάδες, με διάφορους ψευδείς ισχυρισμούς. Μεταξύ άλλων, ότι απεικονίζει παιδί στη Γάζα παγιδευμένο κάτω από χαλάσματα έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.