Ο Αμάρε, ένας έφηβος γορίλας σε ζωολογικό κήπο στο Σικάγο, δεν φάνηκε να αντιλαμβάνεται την προηγούμενη εβδομάδα ότι ένας άλλος εκπρόσωπος του είδους έτρεχε προς το μέρος του, σε μία κίνηση επιθετικότητας.
Είναι μία συνήθης κίνηση ανάμεσα σε νεαρούς γορίλες, που θέλουν να δείξουν ποιος είναι ο «αρχηγός». Όμως, ο βάρους 188 κιλών γορίλας ήταν κολλημένος στην οθόνη κινητού, ενός επισκέπτη που του έδειχνε φωτογραφίες και βίντεο, από την άλλη πλευρά του γυάλινου τοίχου που περιβάλει τον χώρο στον οποίο ζει.
«Φάνηκε σχεδόν να αιφνιδιάζει τον Αμάρε, επειδή η προσοχή του ήταν τόσο πολύ αποσπασμένη», δήλωσε ο Στίβεν Ρος, διευθυντής του κέντρου μελετών για πιθήκους, στον ζωολογικό κήπου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν προκλήθηκε κάποια βλάβη.
Όμως, τους τελευταίους μήνες ο Αμάρε αποσπάται ολοένα πιο συχνά από τις οθόνες κινητών. Οι επισκέπτες του δείχνουν από selfies και οικογενειακές φωτογραφίες, μέχρι λήψεις του ίδιου. Το προσωπικό του ζωολογικού κήπου έβαλε ένα σχοινί μπροστά από τον γυάλινο τοίχο, προκειμένου να κρατά λίγα μέτρα πιο μακριά τους επισκέπτες.
Ο Αμάρε ζει με άλλους τρεις έφηβους γορίλες στον ίδιο χώρο. Οι άνθρωποι του ζωολογικού κήπου δεν θέλουν ο χρόνος στις οθόνες να επηρεάσει τη σημαντική περίοδο ανάπτυξης πριν από την ενηλικίωση των γοριλών, κατά την οποία μαθαίνουν πώς να αλληλεπιδρούν ο ένας με τον άλλον. «Είναι σαν πάρτι αδελφότητας, υπάρχει παιχνίδι, αλλά και κάποια επιθετικότητα και η προσπάθεια να βρουν ποιος είναι ο αρχηγός της ομάδας», εξήγησε ο Ρος.
Θα μπορούσε ο Αμάρε να γίνει εύκολος στόχος εκφοβισμού, επειδή δεν δίνει σημασία στα άλλα ζώα; «Είναι στη σφαίρα του πιθανού και κάτι το οποίο θέλουμε πραγματικά να προλάβουμε», απάντησε ο Ρος, που θέλει επίσης να αποτρέψει να απορροφηθούν από τις οθόνες και οι άλλοι έφηβοι γορίλες.
Ο Αμάρε είναι ιδιαίτερα ευάλωτος, επειδή το αγαπημένο του σημείο είναι ακριβώς δίπλα στο γυάλινο διαχωριστικό. «Είναι κάτι που έχει ενταθεί τελευταία. Ολοένα και περισσότερο περνά χρόνο θέλοντας να κοιτάζει τις οθόνες και έχουμε αρχίσει να βλέπουμε αλλαγές στη συμπεριφορά», περιέγραψε ο ειδικός.
«Αυτό που προσέχουμε είναι να μην κοιτάζει με τις ώρες οθόνες που του δείχνουν οι επισκέπτες», επεσήμανε. Ο Ρος δεν θέλει να αποθαρρύνει τους επισκέπτες να βγάζουν φωτογραφίες ή βίντεο τους γορίλες, αλλά τους κάλεσε να προσπαθούν να μην τους αποσπούν την προσοχή.
«Αν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι θέλουμε το καλύτερο για τα ζώα, μπορούμε να αντισταθούμε στην επιθυμία να καθίσουμε εκεί και να του δείχνουμε φωτογραφίες για μια ώρα. Ζητάμε από τους επισκέπτες να συνεργαστούν με τους φροντιστές, για τη μελλοντική ανάπτυξη του Αμάρε», συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες από Chicago Sun Times