Ο γάμος στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας ήταν βγαλμένος από παραμύθι, δεδομένης της αριστοκρατικής καταγωγής της νύφης και της περιουσίας του γαμπρού.
Η πριγκίπισσα Μαρί- Τερέζ φον Χόενμπεργκ ήταν δισεγγονή του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας, η δολοφονία του οποίου το 1914 βύθισε την Ευρώπη στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και ο γαμπρός Άντονι Μπέιλι, ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος από το Ρούισλιπ του Λονδίνου.
Προσκλήθηκαν τουλάχιστον 600 άτομα και οι ετοιμασίες, το 2007, διήρκεσαν τέσσερις ημέρες, αν και το διαζύγιο που ακολούθησε κράτησε μακράν περισσότερο.
Έχουν περάσει πάνω από πέντε χρόνια από τότε που εμφανίστηκε ένας άνδρας στην έπαυλη των 6,25 εκατ. λιρών στο Τουίκενχαμ του Δυτικού Λονδίνου, και έδωσε στον Μπέιλι έγγραφα διαζυγίου. Το διαζύγιο συνεχίζει να απασχολεί τη δικαιοσύνη και πρόσφατα επιβλήθηκε στον Μπέιλι ποινή φυλάκισης 12 μηνών ερήμην του, ωστόσο ζει στην Πορτογαλία, εκτός δικαιοδοσίας του δικαστηρίου.
Ενώ δεν έχει συγγένεια με κάποιον γαλαζοαίματο, απέκτησε μια σειρά λαμπερών διασυνδέσεων, μεταξύ άλλων πρίγκιπες, πρόεδροι, πολιτικοί και ακόμη και πάπες. Ο Μπέιλι είχε φίλους από τον πρίγκιπα Κάρολο μέχρι τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.
Η στενή σχέση με τον Τόνι Μπλερ και οι ευχές για τον γάμο
Αλλά ο πολύ επιτυχημένος σύμβουλος δημοσίων σχέσεων και δημοσίων υποθέσεων ήταν ίσως πιο περήφανος για τη σχέση του με τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τόνι Μπλερ.
Πράγματι, η σχέση τους αποδείχθηκε εξαιρετικά εποικοδομητική, με τον Μπέιλι να πιστώνεται τη συγκέντρωση 8 εκατ. λιρών για το έργο City Academies του Μπλερ, καθώς και την προσωπική δωρεά 50.000 λιρών στο New Labour το 2006.
Και όταν ο Μπέιλι με την Μαρί-Τερέζ αρραβωνιάστηκαν ένα χρόνο αργότερα, ο πρωθυπουργός έστειλε μια χειρόγραφη συγχαρητήρια επιστολή. «Αγαπητοί Άντονι και Μαρί-Τερέζ, πολλά συγχαρητήρια- είναι υπέροχα νέα και ελπίζω να είστε ευτυχισμένοι μαζί. Τις καλύτερες ευχές, Τόνι», έγραψε.
«Ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή, για τον οποίο δεν έχεις ακούσει ποτέ»
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Μπέιλι είχε χαρακτηριστεί κάποτε ως «ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή, για τον οποίο δεν έχεις ακούσει ποτέ», και για χρόνια περνούσε το χρόνο του ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο και ασχολούμενος με διπλωματικές υποθέσεις.
Στην πραγματικότητα, φαινόταν να είχε πάει σε περισσότερα παλάτια στη ζωή του από ό,τι η νέα του σύζυγος. «Είμαι σίγουρος ότι το έκανα, γιατί η δουλειά μου ήταν να μπαίνω σε ένα αεροπλάνο για το Περού ή τη Βουλγαρία για να δω τον τάδε Βασιλιά ή τον δείνα Πρίγκιπα», επισημαίνει.
«Επειδή όμως η πρώην μου προερχόταν από έναν κύκλο με ανθρώπους με κάστρα και παλάτια, υπάρχει η αντίληψη ότι ο πλούτος κατά κάποιο τρόπο προήλθε από εκείνη. Αν και η οικογένειά της υπήρξε πιο πλούσια από μένα και πλήρωσε για το γάμο, παρείχα κάθε δεκάρα στη διάρκειά του. Δεν αγόρασε κάποιο σπίτι, αυτοκίνητο, ούτε καν ομπρέλα, ούτε περίμενα να το κάνει. Όταν μετακόμισε μαζί μου, δεν έφερε μαζί ούτε μαξιλάρι».
Από την έπαυλη στο «πάτωμα του γραφείου»
Τα πράγματα εξελίχθηκαν άσχημα. Ο Μπέιλι ισχυρίζεται πως όταν η σύζυγός του τον εγκατέλειψε -«χωρίς προειδοποίηση» το 2016- κατέληξε, μεταφορικά μιλώντας, να πάρει μέχρι και τα μαξιλάρια.
Από ιδιοκτήτης της έπαυλης στο Τουίκενχαμ κατέληξε να κοιμάται σε ένα στρώμα στο πάτωμα του γραφείου του. Όπως υποστηρίζει, είναι ο χαμένος σε μια βασιλική διαμάχη διαζυγίου που θα μπορούσε να τον οδηγήσει μέχρι και στη φυλακή.
«Έχω χάσει τα πάντα», λέει. «Την σύζυγό μου, το σπίτι, την επιχείρησή μου, την υγεία μου. Ήμουν εκατομμυριούχος, ναι. Είχα αυτή τη ζωή. Αλλά χάθηκαν όλα. Χαλιά, πίνακες ζωγραφικής, βιβλία. Έχασα μέχρι τις καρέκλες στις οποίες καθόμουν. Με άφησαν να κρατήσω μερικά πράγματα - ένα ψυγείο, θυμάμαι - αλλά βγήκα από το γάμο με κάτι παραπάνω από τα ρούχα που φορούσα».
Ωστόσο, η εικόνα που περιέγραψε ο δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο την περασμένη Τρίτη ήταν πολύ διαφορετική. Τάχθηκε στο πλευρό της πριγκίπισσας που ισχυριζόταν ότι αυτή ήταν η απένταρη, που είχε αδικηθεί, παραπλανηθεί και εξαπατηθεί. Στην πριγκίπισσα Μαρί- Τερέζ έχουν ήδη επιδικαστεί με 2 εκατ. λίρες για τον διακανονισμό του διαζυγίου, αλλά έχει λάβει μόνο τα μισά.
Ο δικαστής όχι μόνο ενημέρωσε τον Μπέιλι ότι δεν έλαβε μέτρα για την αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων (συγκεκριμένα για να επιτρέψει την πώληση μιας βίλας 3,3 εκατ. λιρών στην Πορτογαλία), αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε εμποδίσει το δικαστήριο σε «σχεδόν κάθε δυνατή ευκαιρία» και χρησιμοποίησε «πολλές τακτικές και ιατροδικαστικά τεχνάσματα για να καθυστερήσει τη διαδικασία».
Σε μια ασυνήθιστα αυστηρή απόφαση, ο δικαστής πρόσθεσε: «Η συμπεριφορά του δείχνει εσκεμμένη παρεμπόδιση και ξεδιάντροπη περιφρόνηση για τη δικαστική διαδικασία. Είναι ένα επαίσχυντο θέαμα που αξίζει μεγάλη αποδοκιμασία».
Η μάχη με τον καρκίνο και η ερήμην καταδίκη
Η απουσία του Μπέιλι από το δικαστήριο θεωρήθηκε περιφρόνηση, επιφέροντας την καταδίκη του. Άρα, πρακτικά, θα έπρεπε να είναι στη φυλακή, ωστόσο βρίσκεται στην Πορτογαλία.
«Κάνω θεραπεία για επιθετικό καρκίνο του προστάτη και τα δικαστήρια το γνώριζαν αυτό. Εδώ βρίσκονται οι γιατροί μου και προτεραιότητά μου είναι να γίνω καλά, γιατί πώς μπορώ να ξαναφτιάξω τη ζωή μου αν δεν είμαι καλά;», εξηγεί μιλώντας στην Daily Mail.
Διαγνώστηκε με καρκίνο το 2019 και πέρυσι επανεμφανίστηκε σε πιο επιθετική μορφή. «Φταίει το άγχος για όλο αυτό», λέει. «Είχε καταστροφική επίδραση στη σωματική και ψυχική μου υγεία. Έκανα σκέψεις αυτοκτονίας και νοσηλεύτηκα. Αυτό που έχω υποστεί είναι βασανιστήρια».
Διαψεύδει πως ζει στην πολυτελή βίλα του, όπως ισχυρίστηκε στο δικαστήριο και υποστηρίζει ότι δεν είναι καν δική του για να την πουλήσει. «Κρατείται ως καταπίστευμα για το παιδί μας, και πρέπει ακόμη και να πάρω άδεια από τον διαχειριστή για να μείνω εκεί εκτός κι αν είμαι με το παιδί μου, το οποίο είναι το πραγματικό θύμα σε αυτό».
Όπως εξηγεί μένει με φίλους. «Έχω πολλούς φίλους και το 90% με έχει στηρίξει. Μου άνοιξαν το σπίτι τους όταν δεν είχα πού αλλού να πάω».
Ισχυρίζεται επίσης, ότι οι φίλοι του, του έχουν δανείσει τα αυτοκίνητά τους, επειδή δεν έχει πλέον. «Τους χειμερινούς μήνες νοικιάζω ή δανείζομαι, αλλά το καλοκαίρι περπατάω. Ή παίρνω Uber, που είναι φθηνά στην Πορτογαλία». Ωστόσο η πλευρά της πρώην του, ισχυρίζεται ότι οδηγεί ένα Tesla και υπάρχει ένα που κάθεται στην πορτογαλική βίλα. Σε ποιον ανήκει; «Στο καταπίστευμα», απαντά.
«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει θέση στα πολιτικά δικαστήρια για διαφορές όπως αυτή», λέει. «Έχει ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι γιατί είναι πεπεισμένη ότι υπάρχει ένα βαρέλι με χρυσό στο τέλος του φανταστικού ουράνιου τόξου, ότι κάπου κρύβω εκατομμύρια. Κάνει λάθος. Έχω πάρει περίπου 20 διαφορετικά δάνεια από την οικογένεια και τους φίλους μου, για να χρηματοδοτήσω τα νομικά μου έξοδα», υποστηρίζει ο ίδιος.
Πώς έφτασαν στο διαζύγιο
Πώς, όμως, ένα τόσο φαινομενικά ευτυχισμένο ζευγάρι, που έχει κι ένα παιδί, έφτασε ως εδώ; Η αφήγηση του Μπέιλι για την γνωριμία και την σχέση τους δείχνει ότι ήταν πάντα σε διαφορετικές φάσεις.
Γνωρίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε έναν χορό, αλλά συναντήθηκαν ξανά το 2006 σε έναν γάμο στη Ρώμη και τα πράγματα σύντομα έγιναν σοβαρά. Η Μαρί- Τερέζ είχε σπουδάσει αρχιτέκτονας κι εκείνος σκέφτηκε, πριν αρχίσουν να μιλούν για παιδιά, πως ίσως ήθελε να δουλέψει.
«Δεν περίμενα να δουλέψει. Χαιρόμουν να προσφέρω, αλλά σκέφτηκα ότι ίσως την βοηθούσε να εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Της σύστησα στον φίλο μου Ρίτσαρντ Ρότζερς (τον διάσημο αρχιτέκτονα), αλλά δεν την ενδιέφερε. Δεν δούλεψε ποτέ».
Έκαναν ένα παιδί (το δικαστήριο του απαγορεύει να αποκαλύψει όνομα ή φύλο) και νόμιζε ότι ήταν ευτυχισμένοι. Στις 20 Ιουλίου 2016, η σύζυγός του τον αποχαιρέτησε και έφυγε οριστικά από το σπίτι.
Περιγράφει αυτό που συνέβη στη συνέχεια ως ενέδρα. «Έπρεπε να μετακομίσουμε στην Πορτογαλία την επόμενη μέρα. Όλα ήταν έτοιμα, είχαμε κλείσει εισιτήρια. Αλλά θα ήταν πιο δύσκολο για εκείνη στην Πορτογαλία όσον αφορά τις διαδικασίες διαζυγίου. Είχαμε παντρευτεί εκεί. Αν και η θρησκευτική τελετή ήταν στην Αυστρία, ο πολιτικός γάμος έγινε στην Πορτογαλία».
Από πλευράς των χρημάτων, αν και αμφότεροι υπερβολικά πλούσιοι, τα πράγματα έγιναν περίπλοκα. Το σπίτι τους - το δικαστήριο έκριναε ότι έπρεπε να πουληθεί προς διευκόλυνση της δίκαιης κατανομής των περιουσιακών στοιχείων- είχε αποτιμηθεί σε 6,25 εκατ. λίρες, αλλά υπήρχε μια τεράστια υποθήκη 3 εκατ. λιρών.
Το πρόβλημα ήταν ότι η επιθυμητή πώληση σε Ρώσο αγοραστή απέτυχε. «Μετά ήρθε η οικονομική ύφεση. Μετά το Brexit και ο κορωνοϊός». Το σπίτι πουλήθηκε για 4,5 εκα. λίρες. Ισχυρίζεται ότι η σύζυγός του έφυγε με ένα εκατ. λίρες. «Και εγώ δεν πήρα τίποτα από το σπίτι που αγόρασα και ήταν στο όνομά μου».
Όταν ο Μπέιλι λέει ότι έμεινε άστεγος, προσέχει να μην προσθέσει «στη Βρετανία». Φαίνεται, ωστόσο, πως ανεξάρτητα από τα δικαστικά έγγραφα, έχει περάσει μεγάλο μέρος των τελευταίων τεσσάρων ετών σε μακράν υποδεέστερο περιβάλλον από ό,τι συνήθιζε όσο ήταν παντρεμένος, όπως επιβεβαιώνουν και φίλοι του.
Ο Μπέιλι ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί να εκδοθεί από την Πορτογαλία επειδή η ποινή φυλάκισής του σχετίζεται με αστική υπόθεση, ωστόσο δεν σκοπεύει να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο. «[…] Επικεντρώνομαι στην υγεία μου. Θέλω να το λύσω αυτό, αλλά πρέπει να είμαι ζωντανός για να το κάνω».