Ασυνήθιστες εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου, από την αρχαία πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία.
Υπολογίζεται ότι 1.700 επισκέπτες απομακρύνθηκαν από τον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή, σύμφωνα με την Αρχή Ανάπτυξης και Τουρισμού της Πέτρας (PDTRA).
Η Πέτρα βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Μαάν. Σύμφωνα με το Amman net, η διοικητική περιφέρεια Ma'an (νότια του Αμμάν) κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσότητα βροχόπτωσης από το πρωί της Τρίτης και ανήλθε σε 66 χιλιοστά.
The Petra Development and Tourism Region Authority (PDTRA) evacuated visitors from Petra as heavy downpours flooded the archeological site.
— Jordan News (@jordannewsdaily) December 26, 2022
Water from surrounding mountains poured down into the rose-red city as heavy rains poured in the south of the Kingdom.#JordanNews #Jordan pic.twitter.com/TmZEu8Pa7S
Η Αρχή της Περιφέρειας Ανάπτυξης και Τουρισμού της Πέτρας δήλωσε πως η ιορδανική κυβέρνηση εκκένωσε περίπου 1.700 τουρίστες στην Πέτρα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.
Στο γειτονικό Μαάν, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις πλημμύρες, αφού ένα μικρό λεωφορείο παρασύρθηκε από τους ορμητικούς χείμαρρους.
Το 2018, τα νερά αυξήθηκαν κατά 13 πόδια και παρέσυραν περισσότερους από δώδεκα ανθρώπους, αναγκάζοντας 4.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν. Η προηγούμενη θανατηφόρα πλημμύρα που έπληξε την Πέτρα ήταν το 1963, όταν 22 Γάλλοι τουρίστες και ένας τοπικός οδηγός σκοτώθηκαν από ταχέως ανερχόμενα νερά.
Ως απάντηση, το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας κατασκεύασε ένα φράγμα για να εμποδίσει την είσοδο του νερού στο φαράγγι που οδηγεί στο Al-Khazneh, γνωστό ως θησαυροφυλάκιο. Το 2014, εγκαταστάθηκε σύστημα συναγερμού ως πρόσθετη προστασία, με σειρήνες που ενεργοποιούνται όταν το νερό μιας πλημμύρας ανεβαίνει πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.
Η Πέτρα ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1985, μια «πόλη των Ρόδων» εδώ και 2.000 χρόνια. Σκαλίστηκε από τους Ναβατέους, αραβική φυλή Βεδουίνων, τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. απευθείας σε έναν ροζ-κόκκινο βράχο και φιλοξενεί τους ταφικούς τους θαλάμους. Το 2007 ανακοινώθηκε ως ένα από τα νέα επτά θαύματα του κόσμου, επιβεβαιώνοντας την ιστορική του καταγωγή και την όμορφη αρχιτεκτονική του.
Το φυσικό τοπίο του εδάφους και τα βουνά του λειτούργησαν ως φυσικό τείχος για την απόκρουση των επιθέσεων ωστόσο η πόλη κατελήφθη τόσο στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία όσο και αργότερα στους Βυζαντινούς χρόνους, οι οποίοι τελικά ήλεγχαν την περιοχή.
Η πόλη ήταν άγνωστη και εγκαταλελειμμένη μέχρι το 1800, όταν ένας Ελβετός εξερευνητής, ο Γιόχαν Λούντβιχ Μπούρκχαρντ, ανακάλυψε τα ερείπια της.
Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει viral και δείχνουν νερό να ξεβράζει στην είσοδο του βραχώδους ναού της Πέτρας και ένα λεωφορείο να ανατρέπεται και να παρασύρεται από τα ορμητικά νερά της βροχής.
The Petra Development and Tourism Regional Authority has evacuated visitors from Petra after torrential rains overwhelmed archaeological sites.#petra #jordan #flood #rainfall #anews pic.twitter.com/6rWGSupk4s
— ANews (@anews) December 27, 2022
هنا #البتراء#امطار #الأردن #امطار #جنوب_الاردن
— علي البريكات النعيمي (@abrikat2) December 26, 2022
ما شاء الله الكريم
اللهم اجعله صيّباً نافعاً
الله سقيا رحمة لا سقيا عذاب pic.twitter.com/IUTL76SfC3
Video of flash floods in iconic #Petra in Jordan today, a world heritage site. Tourists have been evacuated, and a number of casualties reported in area: pic.twitter.com/kJIzQ6Paqn
— Joyce Karam (@Joyce_Karam) December 26, 2022