Ένταση λόγω μειονότητας μεταξύ Ουγγαρίας και Ρουμανίας

Ένταση λόγω μειονότητας μεταξύ Ουγγαρίας και Ρουμανίας Facebook Twitter
5

Ένταση προκλήθηκε ανάμεσα στην Ουγγαρία και στη Ρουμανία με αφορμή δηλώσεις Ούγγρων πολιτικών που ζήτησαν περισσότερα δικαιώματα για τους Ούγγρους της Ρουμανίας.

Από την πλευρά τους οι ρουμανικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο  σε Ούγγρους πολιτικούς, χαρακτηρίζοντάς τους  «εξτρεμιστές».

Η ένταση ξεκίνησε όταν μέλη της ουγγρικής κυβέρνησης εξέφρασαν τη στήριξή τους στην εδαφική αυτονομία για την ουγγρική κοινότητα στη Ρουμανία, μία μέρα μετά την απροσδόκητη απόφαση του Βουκουρεστίου να επιβάλει απαγόρευση επίσκεψης Ούγγρων πολιτικών, τους οποίους κατηγόρησε για εξτρεμισμό.

Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Ζολτ Σέμιεμ δήλωσε ότι «η αυτονομία δεν είναι απόσχιση. Είναι φυσιολογική πραγματικότητα εντός της ΕΕ. Αν άλλοι επιτρέπεται να την έχουν, σε εμάς τους Ούγγρους πρέπει να επιτραπεί να την έχουμε, επειδή είμαστε εξίσου άξιοι, όπως οποιοδήποτε άλλο έθνος».

Την περασμένη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα ανακοίνωσε θα κηρυχθεί ανεπιθύμητος ο Βόνα Γκάμπορ, αρχηγού του κόμματος «Jobbik», το οποίο χαρακτήρισε «ακραίο». Ο πρόεδρος της Ρουμανίας κάλεσε τους Ούγγρους πολιτικούς να την αντιμετωπίζουν με σεβασμό.

Όλων αυτών είχαν προηγηθεί επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών, μελών της ουγγρικής μειονότητας στη Ρουμανία και αστυνομικών. Τα επεισόδια συνέβησαν την ημέρα που η μειονότητα γιόρταζε την εθνική επέτειο της Ουγγαρίας.  Αντικρουόμενες εδαφικές διεκδικήσεις επί τμημάτων της Ρουμανίας έχουν πυροδοτήσει εντάσεις και βία μεταξύ Ούγγρων και Ρουμάνων στο παρελθόν.  


Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν έχει φλερτάρει με την υποστήριξη των Ούγγρων κατά μήκος των συνόρων , δίνοντάς τους τη διπλή υπηκοότητα και το δικαίωμα ψήφου στις ουγγρικές εκλογές .


Περίπου το 7% του πληθυσμού της Ρουμανίας είναι μέλη της ουγγρικής μειονότητας «Σέκλερ» που ζητάνε την αυτονόμηση της  Τρανσυλβανίας. Την αυτονόμηση ζητούν ακραίοι Ούγγροι εθνικιστές.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι: Μια απρόσμενη αχτίδα ελπίδας για την Ουκρανία

Διεθνή / Η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι: Μια απρόσμενη αχτίδα ελπίδας για την Ουκρανία

Μια σύντομη αλλά καθοριστική συνάντηση στη Ρώμη φέρνει νέα δυναμική στην ουκρανική διπλωματία - Ο Τραμπ αμφισβητεί τις προθέσεις του Πούτιν και δίνει στους Ουκρανούς λόγο να ελπίζουν
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Αυτό δεν είναι Ε.Ε αλλα Ε.Δ - ευρωπαϊκή διχόνια, ποιός οφελείται απο αυτό; μάλλον αυτοί που κυβερνούν τον κόσμο με το διαίρει και βασίλευε, εδώ και 200 χρόνια.
Ναι αυτό φταίει και ότι όχι πως είναι πολύ δύσκολο να μην έχεις προβλήματα στις σημερινές μέρες του λαϊκοεθνικισμού αν διαθέτεις μεγαλούτσικες εθνοτικές μειονότητες συσχετιζόμενες με την γειτονική (και ενδεχομένως ισχυρότερη) σε εσένα χώρα. Η ΕΕ φταίει στην οποία ανήκει και η Ρωσία. ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο. Φονιάδες των λαών εβραιοσιωνιστές Αμερικάνοι (οι Ρώσοι είναι καλά παιδιά).
Ωχ,ωχ,ωχ,ωχ.....Πλησιαζει το θεμα των "προνομιων" εθνικων μειονοτητων ....Μετα ερχεται η "διαθεση για αυτοδιαθεση" (!).Ωχ,ωχ,ωχ,ωχ....(Ολα τα ωχ αναφωνουνται με την σκεψη οτι,αν μας "προκυψει" τετοιο θεμα κατα Θρακη μερια,θα πρεπει να το "χειρισθει σθεναρως και αποτελεσματικως" η σημερινη πολιτικη"ηγεσια"του τοπου."Οξω απ'αδικο"που λεει κι'ο λαος μας....)
Αυτά να τα βλέπουν οι αντιευρωπαϊστές. Αν τέτοιες διενέξεις συμβαίνουν στα πλαίσια της Ε.Ε. (και οι δύο χώρες είναι μέλη της) δε θέλω καν να φανταστώ τι θα γινόταν στην Ευρώπη χωρίς την Ε.Ε.
Συγγνωμην,αλλα κατι φαινεται οτι δεν καταλαβα.Πλην Τουρκιας (και,ας πουμε,ΠΓΔΜ)υπαρχει καποια αλλη χωρα που να προβαλλει συναφεις αξιωσεις εις βαρος μας ; Διοτι,αν ενθυμουμαι καλως,η Τουρκια δεν ανηκει-ακομη-στην Ε.Ε.Πως ακριβως θα μας βοηθησει η Ε.Ε.σε περιπτωση "εμπλοκης" ; Οπως εχει 'βοηθησει'μεχρι τωρα ;