Ένταση μεταξύ Κίνας - Ιαπωνίας.

Ένταση μεταξύ Κίνας - Ιαπωνίας. Facebook Twitter
1

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, έξι Κινεζικά σκάφη επιτήρησης πλησίασαν νησιά τα οποία διεκδικούνται από Ιαπωνία και Κίνα, προκαλώντας την άμεση αντίδραση και οργή της Ιαπωνικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για την εξέλιξη μίας διαμάχης που αναζωπυρώθηκε την περασμένη Τρίτη, όταν η Ιαπωνία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει τρία εκ των πέντε νησιών από ιδιώτες (Ιάπωνες), αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Κίνας ότι μία τέτοια κίνηση θα αμφισβητούσε την κυριαρχία των νησιών.

Τα νησιά αυτά – που ονομάζονται Senkaku στην Ιαπωνία και Diaoyu στην Κίνα - είναι κοντά σε πιθανά κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου. Οι περιπολίες των Κινεζικών πλοίων έχουν σύμφωνα με την επίσημη θέση της κυβέρνησης, το σκοπό της διαφύλαξης των συμφερόντων της Κίνας στην περιοχή και την αναγνώριση της δικαιοδοσίας των νησιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η Ιαπωνία προσάρτησε τα διαφιλονικούμενα νησιά το 1895, ενώ υποστηρίζει πως η Κίνα δεν έδειξε ποτέ κάποιο ενδιαφέρον για αυτά μέχρι τη δεκαετία του 1970, όταν και ανακαλύφθηκαν πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή.

Στον αντίποδα, η Κίνα ισχυρίζεται ότι τα νησιά αυτά ανήκουν σε αυτήν εδώ και αιώνες και πως η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας τα είχε προσαρτήσει στα εδάφη της λίγο πριν την μετέπειτα εισβολή στην Κίνα. Επιπλέον, κατηγορεί τις ΗΠΑ διότι έδωσαν τα νησιά στην Ιαπωνία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς να τη συμβουλευτούν.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Ο Τραμπ προτείνει «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά σε εδαφική ακεραιότητα

Διεθνή / Ουκρανία: Ο Τραμπ προτείνει «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά σε εδαφική ακεραιότητα

Κείμενο απόφασης 65 λέξεων για «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας φέρνει η κυβέρνηση Τραμπ στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Ασθένεια εξαπλώνεται μέσω του νερού - Τουλάχιστον 24 νεκροί

Διεθνή / Σουδάν: Ασθένεια εξαπλώνεται μέσω του νερού - Τουλάχιστον 24 νεκροί

Το ξέσπασμα της επιδημίας ακολούθησε επιδρομή drone στον κεντρικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Ουμ Νταμπακάρ, που προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα ως προς την πρόσβαση σε πόσιμο νερό στην πόλη Κόστι
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια