Για να βγει από το σπίτι της η αυστριακή πολιτικός Μπεριβάν Ασλάν χρειάζεται αστυνομική συνοδεία και όλα ξεκίνησαν όταν ένας άντρας ομολόγησε πως είχε εντολή από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να τη δολοφονήσει.
Το πώς να αντιμετωπίζει ανώνυμα τηλεφωνήματα ήταν κάτι που έμαθε αρκετά νωρίς η Μπεριβάν Ασλάν. Απειλητικά μηνύματα επίσης. Ούτε η εικόνα αυτή της είναι ξένη: Κατά τη διάρκεια πορείας Τούρκων εθνικιστών εμφανίστηκε πανό, το οποίο αναπαριστούσε μία γυναίκα με σγουρά, κόκκινα μαλλιά στην κρεμάλα – ήταν εξ αρχής προφανές ότι εννοούσαν εκείνη.
Αυτή την περίοδο η 39χρονη πολιτικός των Πρασίνων που ασχολείται έντονα με ζητήματα ένταξης των μεταναστών στην αυστριακή κοινωνία, γεννημένη στην Τουρκία με κουρδικές ρίζες, εγκαταλείπει σπάνια το σπίτι της. Μπροστά στην πόρτα της στέκεται πλέον μόνιμα μία αστυνομικός, οπλισμένος σαν αστακός. Για να βγει από το σπίτι η Μπεριβάν Ασλαν πρέπει να έχει προστασία αστυνομικών.
Ήταν 15 Σεπτεμβρίου, όταν η Ασλάν έλαβε μια κλήση από έναν άγνωστο αριθμό. Αυτή τη φορά ήταν το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος και η Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (BVT). Την ενημέρωσαν ότι ένας άντρας παραδόθηκε: ο Φεϊγιάζ Ε., 53 ετών, Ιταλός πολίτης τουρκικής καταγωγής. Όπως ομολόγησε ο ίδιος, είχε εντολή να τη δολοφονήσει για λογαριασμό της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας (ΜΙΤ). Ο λόγος που τελικά τον οδήγησε στα γραφεία της αυστριακής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ήταν ο φόβος ότι μπορεί να τον στοχοποιούσαν μετά τη δολοφονία.
Οι αυστριακές αρχές σιωπούν
Οι πολιτικές διαστάσεις και ενδεχόμενες επιπτώσεις μιας υπόθεσης φαίνονται μερικές φορές και από την αντίδραση των αρχών. Σε αυτήν την περίπτωση είναι η σιγή ιχθύος που ανησυχεί. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα "δεν θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση". Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία σιωπά επίσης. Τις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, το υπουργείο Εσωτερικών περιέγραψε τον Φεϊγιάζ σαν «άνθρωπο που βρισκόταν σε σύγχυση», ενώ το σενάριο μίας σοβαρής απειλής θεωρήθηκε απίθανο. Έτσι, ο Φεϊγιάζ παρέμεινε αρχικά ελεύθερος και συνέχισε να κατοικεί σε ξενώνα στο κέντρο της Βιέννης. Η προδικαστική κράτηση επιβλήθηκε αργότερα. Και τώρα οι αρχές δεν σχολιάζουν πλέον καθόλου την υπόθεση.
Ένα καλά συντονισμένο δίκτυο
Στην Αυστρία δραστηριοποιούνται μόνο «ασήμαντα άτομα», δήλωσε ο Φεϊγιάζ Ε. κατά την ανάκρισή του. Η Μπεριβάν Ασλάν από την άλλη, κάνει λόγο για ένα «πολύ καλά συντονισμένο δίκτυο που λειτουργεί ανάμεσα σε τζαμιά και συλλόγους» και το οποίο καλύπτει ιδεολογικά ολόκληρο το δεξιό πολιτικό φάσμα της Τουρκίας, από το κοσμικό-εθνικιστικό έως το μαχητικό-ισλαμιστικό. Αυτό αποδεικνύουν και οι ταραχές που ξέσπασαν στη Βιέννη τον Ιούνιο, όταν κάποιοι από τους παρευρισκόμενους έκαναν τον χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων, ενώ άλλοι φώναζαν συνθήματα του Ισλαμικού Κράτους.
Μάλιστα η Μπεριβάν Ασλάν υποστηρίζει πως πολλά τζαμιά και πολιτιστικοί σύλλογοι «χρησιμοποιούνται πλέον ως γραφεία του κυβερνώντος στην Τουρκία κόμματος AKP».
Μία πραγματική απειλή
«Στρατολογούν άτομα που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας», λέει η Μπεριβάν Ασλάν. Μόλις αυτά ενταχθούν, τους δίνουν την αίσθηση ότι «εδώ στην Αυστρία θα σας αντιμετωπίζουν πάντα ως πολίτη δεύτερης κατηγορίας - αλλά από πίσω σας θα σας στηρίζει η ισχυρή Τουρκία». Αυτό είναι βέβαια η μία όψη του νομίσματος.
«Από την άλλη: κατασκοπεία, στρατολόγηση, απειλές, συκοφαντία, σωματική βία» σχολιάζει η Deutsche Welle. «Και έτσι φτάνουμε και στην αστυνομικό που στέκεται έξω από την πόρτα της Μπεριβάν Ασλάν και τους σωματοφύλακες: Επειδή η απειλή της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας είναι εξίσου πραγματική με εκείνη από ριζοσπαστικούς μεμονωμένους δράστες.»
Με πληροφορίες από Deutsche Welle