Με ενδιαφέρον παρακολουθούν στη Νορβηγία την εξέλιξη της γενιάς της "22ης Ιουλίου", όπως γράφει το Reuters.
Ο 29χρονος Vegard Groeslie Wennesland την τραγική εκείνη μέρα βρήκε καταφύγιο σε μια ξύλινη καλύβα και κρύφτηκε κάτω από ένα κρεβάτι. "Κάποιος προσπάθησε να με σκοτώσει για αυτά που πιστεύω. Οπότε σκοπεύω να παλέψω για αυτά", λέει ο Wennesland.
Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου θα είναι οι πρώτες εθνικές εκλογές μετά την τραγωδία. Η Νορβηγία γενικά έχει παράδοση στη συμμετοχή νεαρών υποψηφίων. Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε εκλεγεί στη Βουλή 32 χρονών, ενώ ο συντηρητικός αντίπαλός του -που πιθανότα θα είναι και ο διάδοχός του- εκλέχτηκε στην ηλικία των 28 χρόνων.
Οι 27 επιζώντες όμως των επιθέσεων που έχουν επιλεγεί από τη νεολαία του Εργατικού Κόμματος για να θέσουν υποψηφιότητα αναμένονται να είναι λίγο διαφορετικοί από τις παλαιότερες γενιές. Παραδοσιακά τα μέλη της νεολαίας κλίνουν περισσότερο προς τα αριστερά από τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος, όταν όμως εκλέγονται στη Βουλή οι θέσεις τους μετακινούνται προς το κέντρο. Η γενιά όμως αυτή αναμένεται να μείνει πιστή στις ιδέες της. "Η γενιά της 22ας Ιουλίου είναι μια μοναδική γενιά μέσα στο Εργατικό Κόμμα, οι ιδέες τους έχουν δοκιμαστεί με έναν τρόπο που δεν έχει γνωρίσει κάμια άλλη γενιά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο", λέει ο Gunn Karin Gjul, βουλευτής των Εργατικών.
Οι επιζώντες έχουν κερδίσει το σεβασμό των υψηλών αξιωματούχων του Εργατικού Κόμματος για το γεγονός ότι έχουν παραμείνει πιστοί στις ιδέες τους. Εξακολουθουν να θέλουν ανοιχτή μεταναστευτική πολιτική και δεν συζήτησαν για θανατική ποινή ούτε για αυστηρότερες συνθήκες κράτησης του Μπρέιβικ. "Αντιθέτως, επαναβεβαίωσαν την πίστη τους στη Δημοκρατία και τη δύναμη του νόμου", πρόσθεσε ο Gjul.
Υπάρχουν όμως και σκεπτικές φωνές μέσα στο Κόμμα που κάνουν λόγο για εκμετάλλευση των επιθέσεων από τη νεολαία και υποστηρίζουν ότι η επιρροή της έχει αυξηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να αντιταχθεί κανείς στις θέσεις της.
σχόλια