Ερευνητές κατάφεραν να διαβάσουν μία «σφραγισμένη» επιστολή, η οποία εστάλη πριν από περισσότερα από 300 χρόνια, χωρίς να την ανοίξουν.
Εκείνη την εποχή- πριν από τους φακέλους και τους κωδικούς- οι συντάκτες επιστολών πάσχιζαν να κρατήσουν ιδιωτικά τα γραφόμενά τους. Ένας δημοφιλής τρόπος για να το πετύχουν αυτό ήταν διπλώνοντας περίτεχνα το χαρτί της επιστολής προκειμένου η ίδια να γίνει ο «φάκελός» της.
Αυτό το σύστημα αποδείχθηκε μια πρόκληση όταν βρέθηκαν σε ένα μπαούλο 577 τέτοιες «σφραγισμένες» επιστολές, που εστάλησαν στη Χάγη από το 1689 έως το 1706, αλλά δεν έφτασαν στους παραλήπτες τους.
Οι ειδικοί δεν ήθελαν να ανοίξουν τις επιστολές και να τις καταστρέψουν και ομάδα ερευνητών βρήκε τον τρόπο να διαβάσει ένα από τα γράμματα, χωρίς να το ξεδιπλώσει. Με σκάνερ ακτίνων Χ και αλγόριθμους, «άνοιξαν» ψηφιακά την επιστολή.
«Αυτός ο αλγόριθμος μας πάει απευθείας στην καρδιά του σφραγισμένου γράμματος», ανέφερε η ομάδα των ερευνητών σε ανακοίνωση.
«Θα μπορούσαμε απλά να τα ανοίξουμε, αλλά αντί για αυτό τα μελετήσαμε για τα κρυφά, μυστικά και δυσπρόσιτα χαρακτηριστικά τους. Μάθαμε ότι αυτά τα γράμματα μπορεί να είναι πολύ πιο αποκαλυπτικά όταν παραμένουν κλειστά», ανέφεραν ακόμη οι ερευνητές.
Η τεχνική τους αποκάλυψε το περιεχόμενο επιστολής με ημερομηνία 31 Ιουλίου 1697. Αντικείμενό της το αίτημα του Ζακ Σενάκ- δικηγόρο στη Λιλ- προς τον εξάδελφό του Πιερ λε Περ, Γάλλο έμπορο στη Χάγη, για ένα επικυρωμένο πιστοποιητικό θανά του το Ντάνιελ λε Περ.
Το μπαούλο στο οποίο βρέθηκε η επιστολή ανήκε στον διευθυντή ταχυδρομείου Σιμόν ντε Μπριέν και τη σύζυγό του. Το Museum voor Communicatie στη Χάγη απέκτησε το μπαούλο το 1926. Πέρα από τα σφραγισμένα γράμματα, αυτό περιλαμβάνει και 2.571 επιστολές που για άγνωστο λόγο δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους.
«Μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα σκάνερ μας για να ακτινογραφήσουμε την ιστορία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Ντέιβιντ Μάιλς, ερευνητής στο Queen Mary University of London.
«Η τεχνολογία των σκάνερ είναι παρόμοια με τους αξονικούς τομογράφους, αλλά χρησιμοποιούν πολύ πιο δυνατές ακτίνες Χ που μας επιτρέπουν να δούμε τα μικροσκοπικά ίχνη μετάλλου στο μελάνι που χρησιμοποιήθηκε για τη γραφή αυτών των επιστολών. Η υπόλοιπη ομάδα μετά μπόρεσε να πάρει τις εικόνες από το σκάνερ και να τις μετατρέψει σε γράμματα που άνοιγαν ψηφιακά και διαβάστηκαν για πρώτη φορά έπειτα από 300 χρόνια», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Με πληροφορίες από CNN