Εταιρείες δοκιμάζουν την τετραήμερη εργασία: Τι έχουν ανακαλύψει μέχρι στιγμής

Εργαζόμενοι συζητούν Facebook Twitter
Jason Goodman on Unsplash
0

Την ώρα που η πανδημία και οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν ένα νέο τοπίο στον κόσμο των επιχειρήσεων, η συζήτηση για το ζήτημα της τετραήμερης εργασία επανέρχεται στο προσκήνιο.

Το μοντέλο της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας αυξάνεται σε δημοτικότητα, με εργαζομένους να βλέπουν θετικά την νέα προοπτική που βοηθά στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Εξάμηνη δοκιμή που ξεκίνησε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αναδείξει εάν οι 30 εταιρείες που συμμετέχουν βλέπουν αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και την ευημερία των εργαζομένων. Στο πλαίσιο του τετραήμερου πιλοτικού προγράμματος, που διευθύνεται από το think tank Autonomy και ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Κολέγιο της Βοστώνης, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν τον ίδιο μισθό σαν να εργάζονταν το συνηθισμένο τους πενθήμερο.

Τον Νοέμβριο, η Atom Bank έγινε ο μεγαλύτερος εργοδότης τετραήμερης εβδομάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο που εφήρμοσε την ιδέα σε 430 άτομα, χωρίς μείωση των αποδοχών. Μια δημοσκόπηση της Statista σε Ρώσους το 2021 διαπίστωσε ότι όσοι ήταν μεταξύ 18 και 24 ετών έδειξαν να υποστηρίζουν την τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα, ωστόσο, άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω εξέφρασαν την αρνητική στάση απέναντι στην ιδέα.

Τετραήμερη εργασία: Τι συμβαίνει σε χώρες του κόσμου

Το weforum.org αναζήτησε και παρουσιάζει τι συμβαίνει σε ορισμένες χώρες του κόσμου, όπου εταιρείες εφάρμοσαν την τετραήμερη εργασία.

Ιαπωνία

Όταν η Microsoft δοκίμασε την τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση της αμοιβής στο γραφείο της στην Ιαπωνία, η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά λιγότερο από 40%. Η Microsoft Japan διαπίστωσε επίσης ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 23% και όταν οι εργαζόμενοι έπαιρναν άδεια την Παρασκευή, καθώς τύπωναν σχεδόν κατά 60% λιγότερο.

Ισλανδία

Το πιλοτικό τετραήμερο που εφαρμόστηκε στην Ισλανδία μεταξύ 2015 και 2019 χαιρετίστηκε ως «συντριπτική επιτυχία». 2.500 εργαζόμενοι συμμετείχαν στη δοκιμή με τα αποτελέσματα να αποκαλύπτουν ότι η ευημερία τους αυξήθηκε σε τομείς όπως το άγχος και η εξουθένωση, η υγεία και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Νέα Ζηλανδία

Το 2018, η Perpetual Guardian, που ασχολούνται με τον τομέα των ακινήτων, έβαλαν 240 άτομα του προσωπικού σε μια δοκιμή τετραήμερης εργασίας. Αποτέλεσμα; Το 78% από αυτούς να δηλώσουν ότι ήταν σε θέση να διαχειριστούν καλύτερα την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής – μια αύξηση 24 ποσοστιαίων μονάδων.

Η τετραήμερη εργασία «δεν είναι απλώς μια μέρα άδειας την εβδομάδα – έχει να κάνει με την παροχή παραγωγικότητας και την τήρηση των προτύπων εξυπηρέτησης πελατών, την επίτευξη προσωπικών και ομαδικών επιχειρηματικών στόχων», λέει ο Andrew Barnes, ιδρυτής της Perpetual Guardian.

Το 2020, η Unilever προχώρησε επίσης στη Νέα Ζηλανδία σχέδια για μια τετραήμερη εργασία. Τοποθέτησε τους 81 υπαλλήλους σε αυτό το εργασιακό μοτίβο, δοκιμαστικά για ένα έτος.

«Στόχος μας είναι να μετράμε την απόδοση στην παραγωγή, όχι στο χρόνο. Πιστεύουμε ότι οι παλιοί τρόποι εργασίας είναι ξεπερασμένοι και δεν είναι πλέον κατάλληλοι για τον σκοπό τους», λέει ο Nick Bangs, Διευθύνων Σύμβουλος της Unilever New Zealand.

Ιρλανδία

Τον Ιανουάριο του 2022, 17 εταιρείες στην Ιρλανδία πρόκειται να ξεκινήσουν μια δοκιμή. Η τετραήμερη εργασία «επιδιώκει να κατανοήσει καλύτερα τις επιπτώσεις του μειωμένου χρόνου εργασίας για την παραγωγικότητα, την ανθρώπινη ευημερία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα σε ένα ιρλανδικό πλαίσιο», ανέφεραν σχετικά.

Ισπανία

Από την πλευρά της, η Ισπανία ξεκίνησε μια δοκιμή τεσσάρων ημερών το 2021, μετά από αιτήματα του αριστερού κόμματος Más País. Η δοκιμή έχει οριστεί να διαρκέσει τρία χρόνια.

«Με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας (32 ώρες), μπαίνουμε στην πραγματική συζήτηση της εποχής μας», δήλωσε ο Iñigo Errejón από το Más País στο Twitter.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάθιου Λιβελσμπέργκερ: Ο «πρασινοσκούφης», οπαδός του Τραμπ που αυτοκτόνησε στο Tesla Cybertruck

Διεθνή / Μάθιου Λιβελσμπέργκερ: Ο «πρασινοσκούφης», παρασημοφορημένος, οπαδός του Τραμπ που αυτοκτόνησε στο Tesla Cybertruck

Τι γνωρίζουμε για τον 37χρονο, μέλος των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού, που αυτοκτόνησε και προκάλεσε την έκρηξη του Tesla Cybertruck στο Λας Βέγκας
LIFO NEWSROOM