Τηλεφωνική συνομιλία έγινε σήμερα ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ της Σαουδικής Αραβίας, για το ζήτημα του αγνοούμενου δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι.
Σύμφωνα με όσα έγραψε στο Twitter o Αμερικανός πρόεδρος, ο μονάρχης αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση για την εξαφάνιση του αντιφρονούντα δημοσιογράφου.
Μετά την τηλεφωνική συνομιλία ο Τραμπ δήλωσε πως «στέλνει αμέσως» τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προκειμένου να συναντηθεί με τον βασιλιά.
Just spoke to the King of Saudi Arabia who denies any knowledge of whatever may have happened “to our Saudi Arabian citizen.” He said that they are working closely with Turkey to find answer. I am immediately sending our Secretary of State to meet with King!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 15, 2018
Αργότερα ο Τραμπ προχώρησε σε νέο σχόλιο: «Ο βασιλιάς (της Σαουδικής Αραβίας) αρνείται κατηγορηματικά ότι γνωρίζει για τι ακριβώς πρόκειται (...). Δεν θέλω να κάνω εικασίες εκ μέρους του όμως μου φαίνεται, ίσως, πως θα μπορούσε να είναι ενέργεια ανεξέλεγκτων στοιχείων. Ποιος ξέρει;» συμπλήρωσε ο Τραμπ από τους κήπους του Λευκού Οίκου.
Τα σχόλια του Τραμπ έρχονται λίγο αφότου οι Σαουδάραβες έδωσαν άδεια στις τουρκικές αρχές να ψάξουν το σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Οι Τούρκοι πιστεύουν πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και στη συνέχεια διαμελίστηκε εκεί στις αρχές του μήνα.
Πάντως, αν και αρχικά είχε απειλήσει με κυρώσεις ο Τραμπ ανέφερε επίσης πως το περιστατικό δε θα έχει συνέπειες στις σχέσεις ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας, που είναι σύμμαχοι για δεκαετίες.
Την περασμένη εβδομάδα η τουρκική εφημερίδα Sabah και το τηλεοπτικό δίκτυο NTV έφεραν στο φως της δημοσιότητας μια ολόκληρη αλυσίδα ενδείξεων που στηρίζουν το σενάριο κατά το οποίο ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο.
Βίντεο από κάμερες ασφαλείας και άλλα ντοκουμέντα μαρτυρούν ότι 15 Σαουδάραβες πράκτορες έφτασαν χαράματα Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη με δύο ιδιωτικά τζετ, κατέλυσαν για λίγες ώρες σε ξενοδοχεία δίπλα στο προξενείο, μπήκαν σε αυτό κάποιες ώρες αργότερα για να βγουν με δύο μαύρα οχήματα με φιμέ τζάμια, δύο ώρες μετά την είσοδο του Κασόγκι. To ίδιο βράδυ έφυγαν από την Τουρκία.
Η Sabah δημοσιοποίησε τα ονόματα των 15 που αποτελούσαν, κατά την εφημερίδα, το «εκτελεστικό απόσπασμα» του Κασόγκι. Τα ονόματά τους επιβεβαιώθηκαν από τη Washington Post και το CNN. Πέραν της συμμετοχής αξιωματικών του στρατού και της αεροπορίας, εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ότι ένας εκ των 15 ήταν ανώτατος αξιωματούχος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, που υπηρετεί στο υπουργείο Εσωτερικών.
O Τζαμάλ Κασόγκι ασκούσε έντονη κριτική στον βασιλικό οίκο της πατρίδας του και κυρίως στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος έχει ήδη εξαπολύσει εκστρατεία σαρωτικών διώξεων κατά κάθε ενοχλητικής φωνής στο εσωτερικό του βασιλείου.
Η Washington Post αποκάλυψε την Πέμπτη, επικαλούμενη στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ότι ο Μπιν Σαλμάν είχε δώσει εντολές σε υφισταμένους του να φέρουν πίσω στο βασίλειο τον Κασόγκι, δελεάζοντας τον με την προσφορά κυβερνητικού αξιώματος, ασυλία και προστασία.
Φαίνεται ότι ο Κασόγκι αρνήθηκε, καθώς δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στον Μπιν Σαλμάν, οπότε ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Β: όταν εμφανίστηκε στο προξενείο τον Σεπτέμβριο να ζητήσει τα πιστοποιητικά για τον γάμο του, του ορίστηκε ραντεβού για τις 2 Οκτωβρίου.
Εκείνη την ημέρα, ο πρόξενος έδιωξε νωρίτερα από το κανονικό το προσωπικό, επικαλούμενος ανωτάτου επιπέδου διπλωματική συνάντηση. Εν τω μεταξύ, είχαν ήδη φτάσει οι 15 πράκτορες.
Σύμφωνα με τη Washington Post και το BBC, είναι πιθανό να του χορήγησαν βαρβιτουρικά για να τον αναισθητοποιήσουν και να τον μεταφέρουν μαζί τους, παρά τη θέλησή του, στο Ριάντ, αλλά να έγινε κάποιο ατύχημα λόγω υπερβολικής δόσης, οπότε ακολούθησε ο διαμελισμός του.
σχόλια