Explainer: Τι είναι τα TurkeyTeeth και τι συμβαίνει με τις φθηνές οδοντιατρικές επεμβάσεις στην Τουρκία;

Explainer: Τι είναι τα TurkeyTeeth και τι συμβαίνει με τις φθηνές οδοντιατρικές επεμβάσεις στην Τουρκία; Facebook Twitter
0

—Τι είναι τα #TurkeyTeeth;

To hashtag γίνεται συχνά trend το τελευταίο διάστημα στο Instagram, στο Tik Tok και στο Twitter και συνήθως συνοδεύεται από βίντεο με τις εμπειρίες ανθρώπων που επέλεξαν να ταξιδέψουν μέχρι την Τουρκία για να αποκτήσουν λαμπερό χαμόγελο. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για εξαιρετικά δυσάρεστες εμπειρίες από κάτι που μοιάζει με επεμβατική χειρουργική στα δόντια, θυμίζει ωστόσο πρακτικές τσαρλατάνων, βάσει των όσων περιγράφονται. Κάποιες από αυτές τις «θεραπείες» φαίνεται να πήγαν καλά (;), ωστόσο οι περισσότερες από τις μαρτυρίες των χρηστών των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα υγείας -και όχι μόνο στοματικής- μετά τη... θεραπεία.

—Για τι θεραπείες μιλάμε ακριβώς;

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ανθρώπων που αποφάσισαν να πάρουν τέτοιο ρίσκο, μόνο και μόνο για τον βολικό τιμοκατάλογο των τουρκικών οδοντιατρείων, πείστηκαν ότι θα αποκτήσουν όψεις πορσελάνης σε πολύ χαμηλές τιμές και τελικά επέστρεψαν με θήκες και αφού είχαν τροχιστεί σχεδόν όλα τους τα δόντια.

@lauraivanovaaa :))) #fyp #foryoupage #foryou #xyzbca #turkeyteeth #crowns #veneers #veneerscheck #transition ♬ amiadennett hotties only creds jessrosinaarmstrong - mimi 🦋

—Γιατί αυτό είναι κακό;

Γενικώς, με όποιον αξιόπιστο οδοντίατρο κι αν μιλήσεις, το πρώτο πράγμα που θα σου πει, είναι ότι τροχίζεις κάποιο δόντι για να βάλεις θήκη μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Υπάρχουν δύο σχολές για το ζήτημα: η μία είναι κατηγορηματικά αρνητική στο τρόχισμα υγιών δοντιών, καθώς αν προηγηθεί απονεύρωση, σταδιακά, με την πάροδο των χρόνων το δόντι –ή ό,τι έχει απομείνει από αυτό- αφυδατώνεται και προοδευτικά ραγίζει, βάζοντας σε σοβαρές περιπέτειες τον ασθενή. Πόσω μάλλον, αν ξαφνικά κάποιος αποφασίσει να τροχίσει 10 ή 20 δόντια μονομιάς. 

—Πόσο κοστίζουν οι όψεις πορσελάνης και ποιες είναι οι –και καλά- «ανταγωνιστικές» τιμές που προσφέρονται στη γείτονα χώρα;

Βάσει μίας πρόχειρης έρευνας, μία πλήρης ανασύσταση του χαμόγελου –δηλαδή, όψεις πορσελάνης στα 6 μπροστινά δόντια κάθε σιαγόνας- μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ ανά δόντι. Μιλάμε, δηλαδή, για κόστος γύρω στα 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση των “Turkey Teeth” προσφέρονται ιατρικές εργασίες και εφαρμογή μικρότερη των 2.000 ευρώ...

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπό κανονικές συνθήκες πρόκειται για ιατρικές εργασίες που κρατούν αρκετό καιρό, ειδικά αν ο οδοντίατρος μαζί με τον ασθενή αποφασίσουν να τροχίσουν περισσότερα από ένα δόντια. Πάντως, σίγουρα δεν πρόκειται για μία διαδικασία που μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μία ή δύο ημέρες, όπως αναφέρουν αρκετοί ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αυτού του είδους τις θεραπείες.

—Τι επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν;

Βάσει των όσων καταγράφονται ήδη σε ντοκιμαντέρ του BBC, πολλές, επικίνδυνες για την υγεία και εξαιρετικά κοστοβόρες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 48χρονης Lisa Martyn που καταθέτει τη μαρτυρία της στο ντοκιμαντέρ, αποκαλύπτοντας ότι όχι απλώς εξαπατήθηκε, αλλά επιστρέφοντας από την Τουρκία και μετά την εφαρμογή 26 θηκών (!) που της πούλησαν για πορσελάνες, σχεδόν παρέλυσε το πρόσωπό της.

Λίγους μήνες μετά τη θεραπεία, η 48χρονη άρχισε να υποφέρει από φρικτούς πόνους, ενώ παρουσίασε απόστημα, το οποίο σχεδόν παρέλυσε το μισό της πρόσωπο. «Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω βιώσει κάτι παρόμοιο. Χοροπηδούσα από τον πόνο στην οδοντιατρική καρέκλα και κανείς ενδιαφερόταν για το πώς ήμουν ή δεν μου πρόσφερε έστω ένα ποτήρι νερό. Το στόμα μου ήταν τόσο πρησμένο που έμοιαζε με ταινία τρόμου. Είχα μουδιάσει από το λαιμό μου μέχρι την κορυφή της μύτης μου, αλλά μπορούσα ακόμα να έχω αίσθηση του στόματός μου. Μέχρι τότε δεν ήξερα ότι όλα τα φυσικά μου δόντια είχαν τροχιστεί και ότι αυτά που μου έβαλαν ήταν θήκες και όχι πορσελάνινες όψεις. Μόνο αφού επέστρεψα στο σπίτι μου, μού το είπε ένας οδοντίατρος από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα εξακολουθώ να πονάω και έχω συμβιβαστεί με το γεγονός ότι θα πρέπει να έχω τεχνητές οδοντοστοιχίες και να ζω με πόνο κάθε μέρα. Ήθελα να δείχνω ωραία για το γάμο του γιου μου, αλλά τώρα θα έδινα τα πάντα για να ξέρω ότι εκείνη την ημέρα δεν θα πονάω και θα ζω με αγωνία κάθε λεπτό».

@pharm_aesthetic Please research and save yourself a lot of pain and money by getting you teeth done correctly. #turkeyteeth #turkeygonewrong #smilemakeover #smilemakeovers #turkeyteethjourney #turkeyteethfilter ♬ original sound - gm_aesthetics.education

—Μήπως ήταν απλώς μία περίπτωση που δεν πήγε καλά;

Σε αποκλειστική έρευνα του BBC News σε 1.000 οδοντιάτρους, από το συνδικαλιστικό όργανο British Dental Association (BDA), διαπιστώθηκε ότι 597 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι είχαν αντιμετωπίσει τόσο ασθενείς με επιπλοκές από τοποθέτηση θηκών, όσο και ασθενείς που είχαν επισκεφθεί την Τουρκία για την οδοντιατρική τους θεραπεία.

Σχεδόν ένας στους πέντε ερωτηθέντες δήλωσε ότι το κόστος επισκευής ξεπερνούσε τις 5.000 λίρες. Τριακόσιοι σαράντα έξι οδοντίατροι δήλωσαν ότι μέρος αυτής της θεραπείας αποκατάστασης παρασχέθηκε από το NHS. Επίσης, βάσει της ίδιας έρευνας, δεν είναι γνωστό πόσοι άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο έκαναν τέτοια θεραπεία στο εξωτερικό.

—Και πόσο αντέχουν μέσα στον χρόνο αυτές οι παρεμβάσεις σε υγιή δόντια;

Σύμφωνα με μελέτες, κατά μέσο όρο, το ένα τέταρτο από τις στεφάνες θα πρέπει να αφαιρείται μετά από 10-15 χρόνια και ανάλογα με τις φθορές που έχει υποστεί. Επίσης, κατά τις ίδιες επιστημονικές μελέτες που επισημαίνονται και στο σχετικό ρεπορτάζ του BBC, η τοποθέτηση θηκών αυξάνει τον κίνδυνο για θεραπείες απονεύρωσης ή και εξαγωγής.

—Μόνο Βρετανοί έχουν καταφύγει για τέτοιου είδους θεραπείες στην Τουρκία;

Όχι. Ασθενείς απ’ όλον τον κόσμο έχουν επιλέξει τέτοιου είδους «τουρισμό», θεωρώντας μάλιστα και επένδυση ζωής αυτό το ταξίδι. Η ανάγκη για ένα όμορφο χαμόγελο και πολλές φορές η πίεση για τέλεια εικόνα από τα social media υπαγορεύει αποφάσεις που κινούνται μεταξύ υψηλού ρίσκου και πλήρους επιπολαιότητας.

Γενικώς, η γείτονα φημίζεται για τις φθηνές οδοντιατρικές της υπηρεσίες, όπως παλαιότερα φημιζόταν για τις φθηνές εμφυτεύσεις μαλλιών. Απλώς στην περίπτωση των οδοντιατρικών πράξεων ο κίνδυνος επιπλοκών είναι μεγαλύτερος και πολλαπλασιάζεται λόγω της viral διαφήμισης μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Σε κάθε περίπτωση, ο Eddie Crouch, πρόεδρος της Βρετανικής Οδοντιατρικής Ένωσης προειδοποιεί ότι «οι ασθενείς θα πρέπει είναι απολύτως ενήμεροι για τις ιατρικές πράξεις στις οποίες θα υποβληθούν και να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους, γνωρίζοντας λεπτομερώς τι εργασίες θα γίνουν στο στόμα τους». Όπως εξηγεί, οφείλουν να είναι «επιφυλακτικοί απέναντι σε μια κάτι που θυμίζει περισσότερο αγοραπωλησία και λιγότερο παροχή ιατρικών υπηρεσιών, καθώς η πραγματικότητα σπάνια είναι τόσο απλή όσο φαίνεται στο Instagram. Δυστυχώς, πολλοί οδοντίατροι του Ηνωμένου Βασιλείου μαζεύουν τώρα τα κομμάτια όταν τα πράγματα πάνε στραβά».

Με στοιχεία από BBC.com, Tik Tok

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM