Πόσο μεγάλος είναι ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας;
Είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης
Και γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία Ζαπορίζια;
Επειδή οι βομβαρδισμοί εντείνονται γύρω από τις εγκαταστάσεις και όλοι φοβούνται τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής
Ποιοι έχουν στην κατοχή τους το εργοστάσιο; Οι Ουκρανοί ή οι Ρώσοι
Ο στρατός της Ρωσίας έχει καταλάβει τις εγκαταστάσεις από τις αρχές Μαρτίου
Και τι συμβαίνει τώρα στο εργοστάσιο;
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατιωτικό εξοπλισμό και οχήματα στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τώρα τον σταθμό ως «ασπίδα» για να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον ουκρανικών θέσεων στη Νικόπολη και το Μάρχανετς, δύο πόλεις στην απέναντι όχθη του ποταμού Ντνίπρο.
Ποιοι βομβαρδίζουν την περιοχή του σταθμού;
Άγνωστο. Οι μεν κατηγορούν τους δε.
Και καταλήγουν οβίδες μέσα στον πυρηνικό σταθμό;
Ναι, ορισμένες πέφτουν σε χώρους του σταθμού, αλλά μακριά από κρίσιμες υποδομές.
Τι υποστηρίζει η κάθε πλευρά;
Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για τα εισερχόμενα πυρά. Αντίθετα, ο Pyotr Kotin, επικεφαλής της Enerhoatom, του ουκρανικού κρατικού φορέα εκμετάλλευσης πυρηνικών εγκαταστάσεων, λέει ότι οι οβίδες προέρχονται από θέσεις που ελέγχονται από τη Ρωσία κοντά στο εργοστάσιο. Κατά τον ίδιο, ο κατοχικός στρατός έχει τοποθετήσει φορτηγά με εκρηκτικά κοντά σε δύο από τους πέντε αντιδραστήρες του σταθμού.
Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος στην παρούσα φάση;
Η ομίχλη της προπαγάνδας δεν μας επιτρέπει να έχουμε μια σαφή εικόνα. Οι περίπου 10.000 εργαζόμενοι που παραμένουν στο εργοστάσιο υποτίθεται ότι είναι εκπαιδευμένοι για κάθε είδους καταστάσεις, από σεισμούς μέχρι τη συντριβή εμπορικού αεροπλάνου στο εργοστάσιο.
Δηλαδή υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας;
Ο σχεδιασμός του σταθμού στη Ζαπορίζια έγινε με γνώμονα την ασφάλεια, ο οποίος περιλαμβάνει θόλο περιορισμού και συστήματα ψύξης με νερό, που λογικά θα το προστατεύσει από μια τήξη τύπου Τσερνομπίλ. Όμως το εργοστάσιο δεν σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως στρατιωτική βάση σε ενεργή εμπόλεμη ζώνη και δεν υπάρχουν πρωτόκολλα για το εξαντλημένο προσωπικό, σε περίπτωση αλλεπάλληλων πληγμάτων πυροβολικού
Οι Ρώσοι που έχουν τον έλεγχο, τι σκοπεύουν να κάνουν;Επισήμως, έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να κλείσουν τους αντιδραστήρες -υποτίθεται ως προληπτικό μέτρο κατά των βομβαρδισμών.
Και είναι αυτό ασφαλές;
Ο Kotin, ο οποίος υπήρξε κάποτε υπεύθυνος του σταθμού, λέει ότι αυτό θα αύξανε στην πραγματικότητα τους κινδύνους, καθώς θα ανάγκαζε τον σταθμό να βασίζεται σε εφεδρική ενέργεια για την ψύξη του.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται το εργοστάσιο;
Δύο από τις τέσσερις γραμμές ηλεκτροδότησης προς και από τον σταθμό έχουν ήδη καταστραφεί και η στήριξη σε γεννήτριες ντίζελ θα ήταν επικίνδυνη. «Εάν αυτές καταστραφούν από βομβαρδισμό, ο σταθμός απέχει περίπου 90 λεπτά από την απελευθέρωση ραδιενεργών εκπομπών,» λέει. «Ξέρετε ότι αυτοί οι στρατηγοί δεν γνωρίζουν τίποτα για την πυρηνική ενέργεια», προειδοποιεί. Το σίγουρο είναι ότι κάτι συμβαίνει.
Γιατί το λες αυτό;
Γιατί όλοι οι εργαζόμενοι, πλην των απολύτως απαραίτητων, έλαβαν μήνυμα να μην προσέλθουν στη δουλειά τους την περασμένη Παρασκευή.
Η Ουκρανία τι φοβάται;
Ο επικεφαλής της ουκρανικής ατομικής βιομηχανίας πιστεύει ότι το Κρεμλίνο μηχανεύεται μια κρίση, για να δικαιολογήσει τη μεταστροφή του σταθμού παραγωγής ενέργειας από το ουκρανικό στο ρωσικό δίκτυο. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο έχουν ήδη λάβει σχετικές οδηγίες.