Φυσικό αέριο: Σταματά σήμερα η ροή από τη Ρωσία στη Γερμανία- Για «δέκα ημέρες»

Φυσικό αέριο: Σταματά σήμερα η ροή από τη Ρωσία στη Γερμανία- Για «δέκα ημέρες» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Αναστέλλεται από σήμερα και για δέκα ημέρες η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, προκειμένου να γίνουν έργα συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1. 

Πρόκειται για τον αγωγό που διαπερνά τη Βαλτική και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή προς τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η ροή ήταν προγραμματισμένο να σταματήσει στις 06:00 (τοπική ώρα) και να ξαναρχίσει- θεωρητικά τουλάχιστον- το πρωί της 21ης Ιουλίου. 

Όμως, αρκετοί Γερμανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ολοένα και πιο έντονη ανησυχία ότι η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μετά την επιβολή κυρώσεων, η Μόσχα μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες. 

Ήδη η Gazprom μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού 1.200 χιλιομέτρων μεταξύ της Ρωσίας και της βόρειας Γερμανίας, επικαλούμενη καθυστερήσεις στα έργα συντήρησης και επισκευής. Η Μόσχα αποδίδει τις καθυστερήσεις στις κυρώσεις που της επέβαλαν δυτικά κράτη, επιχείρημα που απορρίπτει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Το γεγονός πως αξιοποιούνταν μόνο το 40% της δυναμικότητας του αγωγού οδήγησε σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην αγορά αερίου, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ dpa
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Οι Ισραηλινοί χτύπησαν συνοικία στη Βηρυτό - «Σταματήστε τους», λέει στις ΗΠΑ ο Αούν

Διεθνή / Λίβανος: Οι Ισραηλινοί χτύπησαν συνοικία στη Βηρυτό - «Σταματήστε τους», λέει στις ΗΠΑ ο Αούν

Πλήγμα έθεσε στο στόχαστρο κτήριο στον νότιο τομέα της λιβανικής πρωτεύουσας λίγο μετά την εντολή του ισραηλινού στρατού στους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή
LIFO NEWSROOM
Η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι: Μια απρόσμενη αχτίδα ελπίδας για την Ουκρανία

Διεθνή / Η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι: Μια απρόσμενη αχτίδα ελπίδας για την Ουκρανία

Μια σύντομη αλλά καθοριστική συνάντηση στη Ρώμη φέρνει νέα δυναμική στην ουκρανική διπλωματία - Ο Τραμπ αμφισβητεί τις προθέσεις του Πούτιν και δίνει στους Ουκρανούς λόγο να ελπίζουν
LIFO NEWSROOM