Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) διεμήνυσαν σήμερα ότι οι υπεύθυνοι για τις ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις σε αμάχους στην Ουκρανία πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους, μετά από πολυάριθμες αναφορές για χρήση βομβών διασποράς και άλλων απαγορευμένων πυρομαχικών.
Παράλληλα, οι χώρες των G7 ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να επιβάλουν «νέες σκληρές κυρώσεις» κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία και δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν την «εκστρατεία παραπληροφόρησης» της Ρωσίας.
«Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε νέες σκληρές κυρώσεις ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 σε κοινή τους ανακοίνωση.
Την ίδια στιγμή, καταδίκασαν την παραπληροφόρηση «της ρωσικής κυβέρνησης και των ΜΜΕ που συνδέονται με αυτήν» των οποίων «η συνεχής ροή κατασκευασμένων ισχυρισμών θέτει σε κίνδυνο επιπλέον ζωές». «Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε την εκστρατεία παραπληροφόρησης της Ρωσίας», αναφέρεται, χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Η G7, της οποίας προεδρεύει φέτος η Γερμανία, «χαιρετίζει» επίσης την ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου για τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων», «ένα σημαντικό πρώτο βήμα». «Αυτή πρέπει να εφαρμοστεί αξιόπιστα και γρήγορα», προτρέπουν.
«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον Ουκρανών αμάχων και πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων. Καλούμε τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της στον τομέα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των σχετικών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα», προστίθεται στην κοινή ανακοίνωση.
«Οπουδήποτε εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας, οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας της Ουκρανίας και του ΟΗΕ, το ιατρικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι σε μη κυβερνητικές οργανώσεις πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση, με πλήρη ασφάλεια και γρήγορα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», ζητούν οι χώρες της G7.
Μετά τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, οι χώρες της G7 καλούν τη Ρωσία να θέσει τέλος στις επιθέσεις της «σε άμεση γειτνίαση με ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς».
«Οποιαδήποτε ένοπλη επίθεση και οποιαδήποτε απειλή κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για μη στρατιωτικούς σκοπούς συνιστά παραβίαση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου (...)», σύμφωνα με τις χώρες της G7, μέλη της οποίας είναι εκτός από τη Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.
Δηλώνουν ότι υποστηρίζουν την πρωτοβουλία του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, «υπέρ μίας συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που να εγγυάται την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία».
Τέλος, οι χώρες της G7 ανακοινώνουν ότι «θα ζητήσουν να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αδιακρίτως όπλων εναντίον αμάχων».
«Υποστηρίζουμε τις έρευνες και τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων που είναι σε εξέλιξη, κυρίως από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», τονίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά χωρών σε κοινή ανακοίνωση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP και Reuters