Μια μεγάλη γαλλική έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα διαπίστωσε ότι περίπου 330.000 παιδιά έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας τα τελευταία 70 χρόνια.
Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τις Σεξουαλικές Κακοποιήσεις, που εξέδωσε την έκθεση, Jean-Marc Sauvé, είπε ότι η εκτίμηση αυτή, που βασίζεται σε επιστημονική έρευνα, περιλαμβάνει καταχρήσεις που έχουν διαπράξει ιερείς και άλλοι κληρικοί καθώς και μη θρησκευόμενοι που εμπλέκονται στην εκκλησία. Σημείωσε ότι περίπου το 80% των θυμάτων είναι άνδρες.
«Οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές», είπε ο Sauvé. «Περίπου το 60% των ανδρών και των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στη συναισθηματική ή σεξουαλική τους ζωή».
Το έγγραφο των 2.500 σελίδων που συντάχθηκε από ανεξάρτητη επιτροπή ακολουθεί μετά από την προσπάθεια της Καθολικής Εκκλησίας στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες χώρες, να αντιμετωπίσει τα επαίσχυντα μυστικά που συγκαλύπτονταν εδώ και καιρό.
Η έκθεση αναφέρει ότι περίπου 3.000 κακοποιητές παιδιών, τα δύο τρίτα εξ αυτών είναι ιερείς, εργάζονταν στην εκκλησία εκείνη την περίοδο.
Ο Sauvé είπε ότι 216.000 θύματα από τα συνολικά 330.000 κακοποιήθηκαν από ιερείς και κληρικούς.
Ο Olivier Savignac, επικεφαλής της ένωσης θυμάτων «Parler et Revivre» (Μιλήστε και Ζήστε ξανά), ο οποίος συνέβαλε στην έρευνα, δήλωσε στο Associated Press ότι η υψηλή αναλογία θυμάτων ανά θύτη είναι ιδιαίτερα «τρομακτική για τη γαλλική κοινωνία, για την Καθολική Εκκλησία».
Η επιτροπή επί δυόμισι χρόνια, άκουσε θύματα και μάρτυρες, μελέτησε αρχεία της εκκλησίας, των δικαστηρίων, της αστυνομίας και των ΜΜΕ ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1950.
Άνοιξε μία τηλεφωνική γραμμή στην αρχή της έρευνας για το θέμα και έλαβε 6.500 κλήσεις από φερόμενα θύματα ή άτομα που δήλωσαν ότι γνώριζαν ένα θύμα.
Ο Sauvé καταγγέλλει τη στάση της εκκλησίας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 ως «μια βαθιά, σκληρή αδιαφορία για τα θύματα». «Δεν τους πίστεψαν ή δεν τους άκουσαν» και μερικές φορές υποψιάστηκαν ότι ήταν «εν μέρει υπεύθυνα τα θύματα» για αυτό που συνέβη» είπε.
Πρόσθεσε ότι 22 φερόμενα εγκλήματα που μπορούν ακόμη να διωχθούν διαβιβάστηκαν στους εισαγγελείς.
Περισσότερες από 40 υποθέσεις που είναι πολύ παλιές για να διωχθούν νομικά, αλλά αφορούν φερόμενους ως δράστες που είναι ακόμη ζωντανοί, διαβιβάστηκαν σε αξιωματούχους της εκκλησίας.
Η επιτροπή εξέδωσε 45 συστάσεις σχετικά με τον τρόπο πρόληψης της κατάχρησης αυτής. Αυτές περιλαμβάνουν την εκπαίδευση ιερέων και άλλων κληρικών, την αναθεώρηση του Κανονικού Δικαίου, του νομικού δηλαδή κώδικα που χρησιμοποιεί το Βατικανό για να κυβερνήσει την εκκλησία, και την προώθηση πολιτικών αναγνώρισης και αποζημίωσης των θυμάτων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Sauvé.
Το δημοσίευμα έρχεται μετά από ένα σκάνδαλο γύρω από τον Bernard Preynat που συγκλόνισε τη Γαλλική Καθολική Εκκλησία.
Πέρυσι, ο Preynat καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Παραδέχτηκε ότι είχε κακοποιήσει περισσότερα από 75 αγόρια σε διάστημα δεκαετιών.
Ένα από τα θύματά του, ο Francois Devaux, επικεφαλής της ομάδας θυμάτων «La Parole Libérée», δήλωσε στο Associated Press ότι «με αυτήν την έκθεση, η γαλλική εκκλησία για πρώτη φορά μπαίνει στη ρίζα αυτού του συστημικού προβλήματος. Η αποκλίνουσα αυτή συμπεριφορά πρέπει να αλλάξει».
Σημείωσε ακόμα ότι ο αριθμός των θυμάτων που προσδιορίζει η έκθεση είναι ο «ελάχιστος».
«Ορισμένα θύματα δεν τολμούν να μιλήσουν ή να εμπιστευτούν την επιτροπή», είπε, εκφράζοντας ανησυχίες ότι η εκκλησία στη Γαλλία εξακολουθεί να μην έχει καταλάβει και να προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις ευθύνες της.
Η εκκλησία πρέπει όχι μόνο να αναγνωρίζει τα γεγονότα αλλά και να αποζημιώνει τα θύματα, πρόσθεσε. «Είναι απαραίτητο η εκκλησία να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκλήθηκε από όλα αυτά τα εγκλήματα και η (οικονομική) αποζημίωση είναι το πρώτο βήμα».
Η υπόθεση Preynat οδήγησε στην παραίτηση πέρυσι του πρώην αρχιεπισκόπου της Λυών, καρδινάλιου Philippe Barbarin, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι δεν ανέφερε τις πράξεις αυτές στις αρχές όταν τις πρωτοέμαθε τη δεκαετία του 2010. Το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας αποφάσισε ωστόσο, νωρίτερα φέτος ότι ο Barbarin δεν συγκάλυψε την υπόθεση.
Γάλλοι αρχιεπίσκοποι, σε ένα μήνυμα προς τους ενορίτες που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της Κυριακάτικης λειτουργίας σε όλη τη χώρα, ανέφεραν ότι η δημοσίευση της έκθεσης είναι «μια δοκιμασία της αλήθειας και μια σκληρή και σοβαρή στιγμή».
«Θα λάβουμε και θα μελετήσουμε αυτά τα συμπεράσματα για να προσαρμόσουμε τις ενέργειές μας», ανέφερε το μήνυμα.
«Ο αγώνας κατά της παιδοφιλίας αφορά όλους μας. Η υποστήριξή μας και οι προσευχές μας θα συνεχίσουν προς όλους τους ανθρώπους που έχουν κακοποιηθεί μέσα στην εκκλησία».
Ο πάπας Φραγκίσκος εξέδωσε τον Μάιο του 2019 έναν πρωτοποριακό νέο εκκλησιαστικό νόμο, που απαιτεί από όλους τους καθολικούς ιερείς και τις μοναχές σε όλο τον κόσμο να αναφέρουν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και συγκάλυψης κληρικών από τους ανωτέρους τους, στις εκκλησιαστικές αρχές.
Τον Ιούνιο, απέρριψε την υποβολή παραίτησης του καρδινάλιου Reinhard Marx, ενός από τους πιο γνωστούς κληρικούς της Γερμανίας, λόγω κακής διαχείρισης των υποθέσεων κακοποίησης.
Είπε ωστόσο, ότι είναι απαραίτητη μια μεταρρυθμιστική διαδικασία και κάθε επίσκοπος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την «καταστροφή» αυτή.
Με πληροφορίες του AP