Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού σε 24 ώρες ξεπέρασε τις 30.000 στη Γαλλία, για πρώτη φορά μετά την έναρξη διεξαγωγής τεστ σε μεγάλη κλίμακα, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της χώρας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εντός 24 ωρών ανήλθε σε 30.621, με τις μολύνσεις αθροιστικά να ανέρχονται σε 809.684 από την αρχή της πανδημίας. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα 88 άνθρωποι υπέκυψαν στην νόσο, με τους θανάτους να ανέρχονται συνολικά σε 33.125. Το ποσοστό των θετικών τεστ - το ποσοστό των ατόμων που διαγνώσθηκαν θετικοί στην νόσο σε σχέση με όλα τα άτομα που εξετάστηκαν - συνεχίζει να αυξάνεται, φτάνοντας στο 12,6% από 12,2%, χθες Τετάρτη.
Για αρκετές ημέρες, οι νέες εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομείων καταγράφουν σαφή ανοδική τάση: 171 ασθενείς τη Δευτέρα, 226 την Τρίτη, 193 την Τετάρτη και 219 σήμερα Πέμπτη. Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται σήμερα σε ΜΕΘ ανέρχεται σε 1.741 ή 77 περισσότερους από την προηγούμενη ημέρα. Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είπε σήμερα ότι η Γαλλία διαθέτει 5.800 κρεβάτια σε ΜΕΘ.
Στο αποκορύφωμα της επιδημίας, στις αρχές Απριλίου, περισσότεροι από 7.000 ασθενείς νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, και στη συνέχεια ο αριθμός αυτός μειώθηκε αισθητά μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Έκτοτε, αυξάνεται σταθερά. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διέταξε χθες απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Με έγγραφα η μετακίνηση κατά την απαγόρευση της κυκλοφορίας
Οι κάτοικοι εννέα γαλλικών πόλεων όπου θα επιβληθεί νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους εκείνη την περίοδο για λόγους εργασίας ή για ταξίδια που έχουν κλείσει από προηγουμένως δεδομένου ότι μπορούν να επιδείξουν τα σχετικά έγγραφα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι θα επιτρέπεται η διανομή φαγητού από εστιατόρια στη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που θα επηρεάσει περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε πως 12.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για την εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας που θα ισχύσει από το Σάββατο. Η αστυνομία δεν θα επιβάλει τον «κανόνα των έξι» στις ιδιωτικές συναθροίσεις, πρόσθεσε.
Ξεκινούν προσεχώς οι δοκιμές σε ανθρώπους του υποψήφιου εμβολίου των Sanofi/ Translate Bio
Το φαρμακευτικό εργαστήριο Sanofi και ο αμερικανικός όμιλος Translate Bio ελπίζουν να αρχίσουν πριν από το τέλος του έτους τις δοκιμές σε ανθρώπους για το υποψήφιο εμβόλιό τους κατά της Covid-19, μετά τις ενθαρρυντικές προκλινικές κλινικές, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική φαρμακοβιομηχανία.
«Τα προκλινικά αποτελέσματα που αναφέρουμε δείχνουν ότι το MRT5500 (το συγκεκριμένο υποψήφιο εμβόλιο) μπορεί να προκαλεί ευνοϊκή ανοσολογική αντίδραση στα ποντίκια και τα πρωτεύοντα εκτός των ανθρώπων», δηλώνει ο Τομά Τριόμφ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Sanofi-Pasteur, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Το συγκεκριμένο υποψήφιο εμβόλιο έχει την ιδιαιτερότητα να είναι αγγελιοφόρο RNA, μια τεχνολογία που έχει στόχο να δίνει στο σώμα τις απαραίτητες γενετικές πληροφορίες για να ενεργοποιήσει μια προστασία κατά του ιού. Σύμφωνα με τη Sanofi, η ενέσιμη χορήγηση δύο δόσεων είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή συγκεντρώσεων εξουδετερωτικών αντισωμάτων «σημαντικά υψηλότερων από αυτές που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί» από την Covid-19.
Ο γαλλικός όμιλος αναπτύσσει παράλληλα ένα άλλο υποψήφιο εμβόλιο με τη βρετανική GSK. Για το συγκεκριμένο εμβόλιο, η κλινική δοκιμή σε ανθρώπους άρχισε στις αρχές Σεπτεμβρίου και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις αρχές Δεκεμβρίου πριν από την ενδεχόμενη έναρξη μιας τρίτης φάσης (το τελευταίο στάδιο των κλινικών δοκιμών).
Στις αρχές Οκτωβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε καταγράψει 42 «υποψήφια εμβόλια» που αξιολογούνταν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ανά τον κόσμο. Εκτός από τις κλινικές δοκιμές που ήδη είχαν αρχίσει, ο ΠΟΥ καταμετρούσε 151 προγράμματα υποψήφιων εμβολίων που ήταν σε προκλινικό στάδιο ανάπτυξης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters/Sputnik