Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε σήμερα ότι στη βόρεια Γάζα πλέον δεν υπάρχει κανένα νοσοκομείο, το οποίο να είναι λειτουργικό, λόγω έλλειψης πόρων εν μέσω της συνεχιζόμενης ισραηλινής επίθεσης και ζήτησε μεταφορά ασθενών για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Μόλις 9 από τις 36 δομές υγείας είναι μερικώς λειτουργικές σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Όλες αυτές οι μονάδες βρίσκονται στο νότιο τμήμα του θύλακα. Κατά τα λοιπά τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης καυσίμων, προσωπικού και προμηθειών. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουν απομείνει λειτουργικά νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γάζα, σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ιερουσαλήμ.
«Το νοσοκομείο Αλ-Αχλί ήταν το τελευταίο αλλά τώρα είναι λειτουργικό στον ελάχιστο βαθμό: συνεχίζουν εκεί να νοσηλεύονται άνθρωποι αλλά το νοσοκομείο δεν δέχεται νέους ασθενείς». Περιγράφοντας το ως «σκελετό νοσοκομείου», ο Πεέπερκορν δήλωσε ότι το Αλ-Αχλί θυμίζει κέντρο περίθαλψης που προσφέρει πολύ περιορισμένη φροντίδα. Περίπου 10 μέλη του προσωπικού, όλοι ειδικευόμενοι γιατροί και νοσηλευτές, συνεχίζουν να προσφέρουν βασικές πρώτες βοήθειες και φροντίδα τραυμάτων με ελάχιστους πόρους, σύμφωνα με όσα ανέφερε.
Al-Ahli Arab Hospital is a “shell” of its former self due to lack of fuel, staff, supplies – @WHO/@UN mission to north #Gaza finds.
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) December 20, 2023
WHO and UN partners undertook another high-risk joint mission today to Al-Ahli Arab and Al-Shifa hospitals in northern Gaza.
Our teams delivered… pic.twitter.com/tlSI3gbawA
«Μέχρι πριν από δύο ημέρες, ήταν το μοναδικό νοσοκομείο όπου οι τραυματίες θα μπορούσαν να υποβληθούν σε εγχείρηση στη βόρεια Γάζα και που ήταν υπερπλήρες με ασθενείς που χρειάζονταν επείγουσα φροντίδα», δήλωσε ακόμα και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν πλέον χειρουργικές αίθουσες σε λειτουργία λόγω της έλλειψης καυσίμων, ρεύματος, ιατρικών προμηθειών και υγειονομικών εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων χειρουργών και άλλων ειδικών».
Νοσοκομεία Γάζα: Ασθενείς περιμένουν εβδομάδες για να χειρουργηθούν
Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, σοροί των θυμάτων από τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις κείτονταν παραταγμένες στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου διότι δεν ήταν αδύνατον να παρασχεθεί μια ασφαλής και αξιοπρεπής ταφή. Εκτός από το νοσοκομείο Αλ-Αχλί, στη βόρεια Γάζα υπήρχαν μόνο τρεις ακόμα δομές υγείας με ελάχιστο επίπεδο λειτουργίας: τα νοσοκομεία Αλ Σίφα, Αλ Άουντα και Αλ Σάχαμπα, που σύμφωνα με τον Πεέπερκορν προσφέρουν καταφύγιο σε χιλιάδες εκτοπισμένους.
Προ ημερών εκπρόσωποι του ΠΟΥ βρέθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το οποίο έχει πληγεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και ανέφεραν πως χρειάζεται «ανάνηψη».
Κάποιοι ασθενείς στο Αλ Αχλί περιμένουν να χειρουργηθούν εδώ και εβδομάδες ή εάν έχουν ήδη εγχειριστεί διατρέχουν τον κίνδυνο μετεγχειρητικής μόλυνσης λόγω της έλλειψης αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων, πρόσθεσε σήμερα ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν. «Όλοι αυτοί οι ασθενείς δεν μπορούν να κινηθούν και πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως προκειμένου να έχουν μια ελπίδα να επιβιώσουν», είπε επαναλαμβάνοντας την έκκληση του ΠΟΥ για ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός.
«Αυτό χρειάζεται τώρα για να ενισχυθούν και να αναπληρωθούν τα αποθέματα στις εναπομείνασες δομές υγείας, να παρασχεθούν ιατρικές υπηρεσίες τις οποίες χρειάζονται χιλιάδες τραυματίες και αυτοί που έχουν ανάγκη από άλλου είδους βασική φροντίδα και πάνω από όλα για να σταματήσει η αιματοχυσία και ο θάνατος».
🚨There are no fully functioning hospitals in #Gaza today.
— WHO Regional Office for the Eastern Mediterranean (@WHOEMRO) December 20, 2023
🏥 23 are not functioning at all
🏥 9 are partially functioning
🏥 4 are at minimum functioning
Gaza’s health system needs urgent resuscitation.
Humanitarians need safe passage
People in Gaza need peace
Ceasefire NOW pic.twitter.com/QPDvp6HHuF
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters