Το κάπνισμα κάνναβης είναι πλέον νόμιμο για άτομα άνω των 18 ετών στη Γερμανία, αφού τέθηκαν σε ισχύ νέοι νόμοι για την προσωπική κατοχή.
Μετά τη Μάλτα το 2021 και το Λουξεμβούργο πέρυσι, η Γερμανία γίνεται σήμερα η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ που νομιμοποιεί τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, προχωρώντας σε μια μεταρρύθμιση που έχει προκαλέσει πολλές προσδοκίες αλλά και φόβους. Από την 1η Απριλίου, οι ενήλικες στη Γερμανία επιτρέπεται να μεταφέρουν έως και 25 γραμμάρια αποξηραμένης κάνναβης πάνω τους και να καλλιεργούν έως και τρία φυτά μαριχουάνας στο σπίτι.
Οι νέοι νόμοι ήρθαν στον απόηχο μιας έντονης συζήτηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ευκολότερης πρόσβασης στο φάρμακο. Η κυβέρνηση λέει ότι η αποποινικοποίηση θα χτυπήσει την κρυφή αγορά και θα μειώσει τη διάδοση της μολυσμένης κάνναβης, προστατεύοντας έτσι τους νέους. Αλλά υπήρξαν και επικριτικά σχόλια σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο στους νέους. «Από την άποψή μας, ο νόμος όπως είναι γραμμένος είναι μια καταστροφή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) η Κάτια Σαϊντέλ, θεραπεύτρια σε κέντρο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά στο Βερολίνο, το Tannenhof Berlin-Brandenburg. «Η πρόσβαση στο προϊόν θα είναι ευκολότερη, η εικόνα του θα αλλάξει και θα ομαλοποιηθεί περισσότερο, ειδικά μεταξύ των νέων», είπε η Σαϊντέλ, προσθέτοντας ότι αναμένει να δει αύξηση στη χρήση κάνναβης «τουλάχιστον αρχικά».
Η κατανάλωση κάνναβης από άτομα κάτω των 18 ετών θα συνεχίσει να είναι παράνομη. Η νέα νομοθεσία έχει επίσης ορισμένες διασφαλίσεις για την προστασία των νέων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης του καπνίσματος κάνναβης σε απόσταση 100 μέτρων από σχολείο, νηπιαγωγείο, παιδική χαρά ή αθλητικό κέντρο. Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Καρλ Λάουτερμπαχ, υποσχέθηκε μια μεγάλη εκστρατεία που θα βοηθήσει στο να εκπαιδευτούν οι νέοι σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία και την ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης.
Ωστόσο, η προγραμματισμένη εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης δεν έπεισε τους επικριτές. «Δεν έχει απήχηση σε αυτούς, δεν θα λειτουργήσει ποτέ», δήλωσε ο Μπόρις Κνόμπλιχ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Tannenhof Berlin-Brandenburg. «Αυτό θα δουλέψει είναι να μπει κάποιος μέσα και να τους μιλήσει χαλαρά, πίνοντας καφέ, χωρίς δάσκαλο εκεί», είπε. Το ομοσπονδιακό κέντρο αγωγής υγείας, που συνδέεται με το υπουργείο Υγείας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «θα αναλάβει την ευθύνη του επεκτείνοντας τις προσφορές πρόληψης». Η Βαυαρία, εν τω μεταξύ, δοκιμάζει ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης του θέματος στην τάξη.
Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του 2021, το 8,8% των ενηλίκων στη Γερμανία ηλικίας 18-64 ετών δήλωσε ότι είχε καταναλώσει κάνναβη τουλάχιστον μία φορά τους προηγούμενους 12 μήνες. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 12 έως 17 ετών, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σχεδόν στο 10%. Η κυβέρνηση έχει πει προηγουμένως ότι πολλοί χρήστες βασίζονται στο ναρκωτικό για ιατρικούς λόγους και ότι ο νέος νόμος θα βελτιώσει επίσης την ποιότητα της κάνναβης που καταναλώνεται από αυξανόμενους αριθμούς νέων. Παρατηρητές από όλο τον κόσμο θα παρακολουθούν στενά πώς λειτουργεί ο νόμος στην πράξη στη Γερμανία.
Με πληροφορίες Guardian