Γιατί ο Γουόρεν Μπάφετ σταμάτησε να επενδύει όπως έκανε πριν από την οικονομική κρίση;

Γιατί ο Γουόρεν Μπάφετ σταμάτησε να επενδύει όπως έκανε πριν από την οικονομική κρίση; Facebook Twitter
φωτ. αρχείου: Getty
0

Όταν ο Γουόρεν Μπαφετ, ο επενδυτής με τους περισσότερους followers στον κόσμο δεν νιώθει άνετα να επενδύσει, εμείς οι υπόλοιποι πρέπει να ανησυχούμε;

Ο Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος έχει πει αστειευόμενος ότι η αγαπημένη του περίοδος κατοχής μιας μετοχής είναι «για πάντα», συνεχίζει να έχει σημαντικά χρήματα επενδεδυμένα σε αμερικανικές εταιρείες. Αλλά ποτέ δεν έχει αφαιρέσει τόσα πολλά από το τραπέζι - ένα τεράστιο ποσό 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και ισοδύναμα, κυρίως με τη μορφή γραμματίων του Δημοσίου.

Εκτός από το ότι άφησε τα μερίσματα και τους τόκους να συσσωρευτούν στον ισολογισμό του, ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων πούλησε επιθετικά δύο από τις μεγαλύτερες μετοχές του, την Apple και την Bank of America, τους τελευταίους μήνες. Και, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, σταμάτησε να αγοράζει περισσότερες μετοχές που γνωρίζει καλύτερα: τη Berkshire Hathaway.

Αυτό σημαίνει ότι οι απλοί θνητοί επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με την αγορά; Ίσως, αλλά μας λέει ακόμα περισσότερα για τη Berkshire.

Ο Μπάφετ και ο αείμνηστος συνεργάτης του Τσάρλι Μάνγκερ δεν ξεπέρασαν τις επιδόσεις του χρηματιστηρίου κατά 140 φορές με το να είναι χρονομέτρες της αγοράς. Οι επενδυτές που παρακολουθούν στενά την Berkshire και ελπίζουν ότι λίγη από τη μαγεία της θα απορριφθεί στα χαρτοφυλάκια τους, δίνουν πολύ μεγάλη προσοχή στο τι αγοράζει και τι πουλάει, αλλά πολύ λιγότερο στο πότε.

Ωστόσο, ο φαινομενικά πάντα αισιόδοξος και υπομονετικός Μπάφετ ήταν προσεκτικός στο παρελθόν, κλείνοντας περίφημα την εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία του το 1969 και επίσης συγκέντρωνε σημαντικά ποσά μετρητών τα χρόνια που προηγήθηκαν της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης - χρήματα που χρησιμοποίησε ευκαιριακά. «Γνωρίζει το γεγονός ότι οι αγορές γυρίζουν και υπερεκτείνονται», λέει ο Adam J. Mead, διαχειριστής κεφαλαίων στο Νιου Χάμσαϊρ και «Μπαφετολόγος», ο οποίος είναι ο συγγραφέας του «The Complete Financial History of Berkshire Hathaway». 

Το ότι οι αξίες των μετοχών αυξάνονται δεν σημαίνει ότι βρίσκονται στα πρόθυρα ενός κραχ ή ακόμη και σε μια bear market. Αντίθετα, κάντε σμίκρυνση και δείτε τι λένε οι σημερινές αποτιμήσεις για τις αποδόσεις τα επόμενα αρκετά χρόνια, που θα περιλαμβάνουν καλές και κακές περιόδους. Ο στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Κόστιν, προέβλεψε πρόσφατα ότι η απόδοση του S&P 500 την επόμενη δεκαετία θα ήταν κατά μέσο όρο μόλις 3% ετησίως - λιγότερο από το ένα τρίτο του μεταπολεμικού ρυθμού.

Η έκθεση του Κόστιν πέρασε σαν αέρας σε μια περίοδο υψηλής αισιοδοξίας των επενδυτών, αλλά είναι συνεπής με άλλες προβλέψεις. Η εταιρεία διαχειρήσεως asset Vanguard προέβλεψε πρόσφατα ένα εύρος ετήσιας απόδοσης 3% έως 5% για τις μεγάλες μετοχές των ΗΠΑ και μόλις 0,1% έως 2,1% για τις μετοχές ανάπτυξης για μια δεκαετία. Και η κυκλικά προσαρμοσμένη αναλογία τιμής προς κέρδη του καθηγητή Ρόμπερτ Σίλερ είναι συνεπής με μια μέση απόδοση περίπου 0,5% ετησίως μετά τον πληθωρισμό - παρόμοια με την πρόβλεψη του Κόστιν.

Έπειτα, υπάρχει ο ακόμη απλούστερος «Δείκτης Μπάφετ», τον οποίο η Oracle της Ομάχα κάποτε ονόμασε «πιθανώς το καλύτερο ενιαίο μέτρο για το πού βρίσκονται οι αποτιμήσεις σε κάθε δεδομένη στιγμή». Υπάρχουν παραλλαγές για το θέμα, αλλά είναι βασικά μια αναλογία όλων των εισηγμένων μετοχών προς το μέγεθος της οικονομίας των ΗΠΑ. Λαμβάνοντας ως βάση τον δείκτη Wilshire 5000, είναι τώρα περίπου 200%, κάτι που θα τον άφηνε με μεγαλύτερη υπερέκταση από ότι στο αποκορύφωμα της φούσκας της τεχνολογίας.

Με τα έντοκα γραμμάτια να αποδίδουν τώρα περισσότερα από την πιθανή απόδοση των μετοχών, μπορεί να φαίνεται ότι ο Μπάφετ έχει αφαιρέσει όσο το δυνατόν περισσότερες μάρκες από το τραπέζι, καθώς δεν υπάρχει ανοδική πορεία στις επικίνδυνες μετοχές. Αλλά έχει καταγραφεί να λέει ότι θα ήθελε πολύ να το ξοδέψει: «Αυτό που θα θέλαμε πραγματικά να κάνουμε είναι να αγοράσουμε εξαιρετικές επιχειρήσεις», είπε στην ετήσια συνάντηση της Berkshire το 2023. «Αν μπορούσαμε να αγοράσουμε μια εταιρεία για 50 δισεκατομμύρια δολάρια ή 75 δισεκατομμύρια δολάρια, 100 δισεκατομμύρια δολάρια, θα μπορούσαμε να το κάνουμε».

Με την Berkshire να αξίζει τώρα 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, θα χρειαζόταν μια συμφωνία αυτού του μεγέθους για να μετακινηθεί η βελόνα. Ο Mead εξηγεί ότι μια συναλλαγή που αντιστοιχεί σε εξαγορές όπως η συμφωνία Burlington Northern Santa Fe του 2010 ή η εξαγορά του 1998 της ασφαλιστικής εταιρείας General Re θα ήταν αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κλιμακούμενη στον σημερινό ισολογισμό.

Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι ο Μπάφετ βλέπει αξία στη διατήρηση χρημάτων ενόψει της επόμενης κρίσης ή του γενικού αναβρασμού στην αγορά; Ναι, αλλά δεν το λέει, και οι μεμονωμένοι επενδυτές έχουν επίσης περισσότερες επιλογές από αυτόν. Πρώτα απ' όλα, δεν χρειάζεται να πληρώσουμε 20% ή περισσότερο ασφάλιστρο στην τιμή της αγοράς για να επενδύσουμε σε μια επιχείρηση όπως η Berkshire σε μια εξαγορά. Μπορούμε επίσης να πλεύσουμε σε πολύ πιο ρηχά νερά και μικρότερες λιμνούλες. Για παράδειγμα, οι 10ετείς προβλέψεις της Vanguard κυμαίνονται από 7% έως 9% ετησίως για τις μετοχές της ανεπτυγμένης αγοράς εκτός ΗΠΑ και από 5% έως 7% για τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ. Ωστόσο, εκτός από ένα πολύ κερδοφόρο στοίχημα σε ιαπωνικές εμπορικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια, ο Μπάφετ έχει κρατήσει τα χρήματά του και πιθανότατα θα συνεχίσει να το κάνει.

Ωστόσο, οι αλλαγές στην Berkshire είναι αναπόφευκτες - και όχι μόνο επειδή ο 94χρονος πλησιάζει στο τέλος της αξιοσημείωτης καριέρας του. Ο Μπάφετ δεν δίστασε να επιστρέψει μετρητά στους μετόχους, σχεδόν αποκλειστικά μέσω εξαγορών μετοχών, ωστόσο σαφώς θεωρεί ότι ακόμη και η δική του μετοχή είναι πολύ ακριβή για κάτι τέτοιο.

Η Berkshire έχει επίσης φτάσει σε ένα μέγεθος στο οποίο δεν μπορεί να επαναλάβει το μακροπρόθεσμο ρεκόρ της ανάπτυξης των κερδών της. Θα χρειαστεί να επιστρέψει χρήματα με κάποιο τρόπο - πιθανώς μέσω μερίσματος, υπολογίζει ο Mead.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορεί να προωθήσει χωρίς προβλήματα την ατζέντα του η οποία περιλαμβάνει φορολογικές μεταρρυθμίσεις, σκληρή μεταναστευτική πολιτική και αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
DOGE: Το υπουργείο του Ελον Μασκ πήρε το όνομα του από ένα meme

Διεθνή / DOGE: Το υπουργείο του Ελον Μασκ πήρε το όνομά του από ένα meme που έγινε κρυπτονόμισμα

Το ενδιαφέρον του Έλον Μασκ στο κρυπτονόμισμα και το meme «Dogecoin» έχει αποτυπωθεί στον τίτλο του νέου υπουργείου Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, του οποίου θα ηγηθεί στην κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM