Και μία φορά να έχει αρρωστήσει κανείς σ' αυτή τη ζωή, το γνωρίζει: το βράδυ, τα συμπτώματα της γρίπης ή μιας απλής ίωσης έστω, επιδεινώνονται.
Ο βήχας εντείνεται, η δύσπνοια επίσης, ο πυρετός ανεβαίνει και η δυσφορία είναι απερίγραπτη μόλις επιχειρήσει ο ασθενής να πέσει για τον βραδινό του ύπνο, ακόμη κι αν η υγεία του παρουσίαζε βελτιωμένη εικόνα όλο το πρωί που προηγήθηκε. Ναι, αλλά γιατί;
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όλο αυτό που συμβαίνει τις βραδινές ώρες, έχει να κάνει με τον κιρκάδιο ρυθμό του ανθρώπινου οργανισμού.
Όπου κιρκάδιος ρυθμός, σημειώστε ότι πρόκειται για μια οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία που παρουσιάζει ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια ενός 24ώρου. Αυτός ο ρυθμός ορίζεται από ένα κιρκάδιο ρολόι κι έχει παρατηρηθεί σε πολλούς ζωντανούς οργανισμούς, όπως σε φυτά, ζώα, μύκητες και κυανοβακτήρια. Παρόλο που οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι ενδογενείς, προσαρμόζονται στο τοπικό περιβάλλον από εξωγενείς παράγοντες, πιο σημαντικός από τους οποίους είναι το φως της ημέρας.
Ο κιρκάδιος ρυθμός, εκτός από το πότε θα κοιμηθούμε και πότε θα ξυπνήσουμε, συντονίζει και τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που παραδοσιακά υπολειτουργούν το βράδυ. Αν, ωστόσο, ο οργανισμός είναι ήδη καταπονημένος από κάποια λοίμωξη, η κατάσταση επιτείνεται και ο ασθενής αισθάνεται ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία σε σύγκριση με τις πρωινές ώρες...
σχόλια