Το Χάρβαρντ προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, καταγγέλλοντας πολιτικές παρεμβάσεις στην ακαδημαϊκή του ανεξαρτησία, ύστερα από το «πάγωμα» ομοσπονδιακών επιχορηγήσεων ύψους 2,2 δισ. δολαρίων.
Το εμβληματικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ «βλέπει» πίσω από την απόφαση της Ουάσιγκτον μια εκστρατεία πίεσης με φόντο τις φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα και τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού που απορρίπτει κατηγορηματικά.
Το «πάγωμα» των κονδυλίων του Χάρβαρντ αποτέλεσε την αποκορύφωση μιας διαρκώς κλιμακούμενης έντασης ανάμεσα στο κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα και την αμερικανική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί το Χάρβαρντ –και άλλα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα– ότι ανέχθηκαν φαινόμενα αντισημιτισμού κατά τη διάρκεια φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Οι κατηγορίες αυτές απορρίπτονται κατηγορηματικά από τη διοίκηση του πανεπιστημίου.
Το Χάρβαρντ κατέθεσε προσφυγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μασαχουσέτης, υποστηρίζοντας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιχειρεί να παρέμβει στην ακαδημαϊκή του αυτονομία. «Η υπόθεση αφορά μια ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το πάγωμα των κονδυλίων ως μοχλό πίεσης για να ασκήσει έλεγχο στις ακαδημαϊκές μας αποφάσεις», τονίζει η αγωγή. Το πανεπιστήμιο χαρακτηρίζει την απόφαση «αυθαίρετη» και επισημαίνει ότι παραβιάζει όχι μόνο τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης (Πρώτη Τροπολογία), αλλά και μια σειρά από ομοσπονδιακούς νόμους και κανονισμούς.
Χάρβαρντ: Πολιτική στόχευση και συνέπειες στην έρευνα
Το Χάρβαρντ βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο των συντηρητικών, οι οποίοι το κατηγορούν –μαζί με άλλα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια– για ιδεολογική μεροληψία προς την Αριστερά. Οι επικρίσεις αυτές εντάθηκαν την άνοιξη του 2024, όταν ξεκίνησαν οι φοιτητικές διαδηλώσεις κατά της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα.
Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έχουν ήδη κινήσει κοινοβουλευτική έρευνα, κατηγορώντας το Χάρβαρντ για παραβιάσεις νόμων περί ισότητας, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ έχει απειλήσει ακόμα και με την κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής του ιδρύματος. Παράλληλα, φοιτητές από το εξωτερικό ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με περιορισμούς, καθώς εξετάζεται η επιβολή ελέγχων στις εγγραφές τους, ακόμη και με πολιτικά κριτήρια.
Παρά τις πολιτικές πιέσεις, το Χάρβαρντ επισημαίνει στην προσφυγή του ότι απορρίπτει κάθε μορφή διακρίσεων και αντισημιτισμού, ενώ ήδη υλοποιεί μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανεκτικότητας. «Αντί όμως να συνεργαστεί με το πανεπιστήμιο, η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα γενικευμένο πάγωμα χρηματοδοτήσεων για έρευνα στην ιατρική, την τεχνολογία και τις φυσικές επιστήμες, η οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η απόφαση του Χάρβαρντ να αντιδράσει δικαστικά θεωρείται από πολλούς εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας ως σπάνια ένδειξη αντίστασης απέναντι στην αυξανόμενη πολιτική παρέμβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Αντίθετα, άλλα ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, φαίνεται να ενέδωσαν στις πιέσεις, υιοθετώντας αλλαγές στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με τις κυβερνητικές απαιτήσεις.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ