Γλυπτά του Παρθενώνα: «Είμαστε ανοιχτοί στο δανεισμό των Ελγίνειων στην Ελλάδα» λέει ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Είμαστε ανοιχτοί στο δανεισμό των Ελγίνειων στην Ελλάδα» λέει ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Facebook Twitter
Πηγή: Associated Press.
0

Ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου με άρθρο του στους Times του Λονδίνου δηλώνει ότι είναι ανοιχτός στο να δανειστούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι αναφερόταν σε αυτά καθ' όλη τη διάρκεια ως «Ελγίνεια».

Ο λόγος για τον Τζορτζ Όσμπορν, πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Κάμερον που ανέλαβε πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου τον προηγούμενο μήνα. Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ευδοξία Λυμπέρη, το σημερινό άρθρο του με τίτλο «Είναι δίκαιο να είμαστε περήφανοι για το Βρετανικό Μουσείο», είναι η πρώτη δημόσια παρέμβαση του για τον ρόλο του Μουσείου στη σύγχρονη εποχή. 

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται μακροσκελώς στα επίκαιρα θέματα της «αφύπνισης» και της αφαίρεσης μνημείων που σχετίζονται με το εμπόριο σκλάβων στη Βρετανία και υπερασπίζεται το Βρετανικό Μουσείο ως χώρο σύνδεσης των παγκόσμιων πολιτισμών.

«Σίγουρα, υπάρχουν και εκείνοι που αμφισβητούν το δικαίωμα μας να υπάρχουμε, το έκαναν το 1753 και το κάνουν ξανά το 2021 [...] Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που απαιτούν την επιστροφή αντικειμένων που πιστεύουν ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κρατήσουμε. Ούτε αυτό είναι καινούργιο. Ο Λόρδος Μπάιρον σκέφτηκε ότι τα "Ελγίνεια μάρμαρα" έπρεπε να επιστρέψουν στον Παρθενώνα. Η απάντηση μας δεν είναι απορριπτική» γράφει. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος πρόεδρος του Μουσείου προτείνει τον δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με τις ανάλογες εγγυήσεις για την ασφαλή διαφύλαξη τους και την επιστροφή τους.

«Είμαστε ανοιχτοί στον δανεισμό των τεχνουργημάτων μας οπουδήποτε μπορούν να τα φροντίσουν και να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή τους κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας» είπε.

Ενδεικτικό ωστόσο είναι ότι ο κ. Όσμπορν δεν αναφέρεται καθόλου σε «Γλυπτά του Παρθενώνα», αλλά επιλέγει τον όρο με τον οποίο έγιναν γνωστά όταν ο Λόρδος Έλγιν τα απέσπασε με βίαιο τρόπο από τον Παρθενώνα, και τα πούλησε στη Βρετανία για να ξεπληρώσει τα χρέη του.

Ο κ. Όσμπορν γράφει στο τέλος ότι δεν πρέπει να «ντρέπονται ούτε να αμύνονται», και ολοκληρώνει την επιχειρηματολογία του με το εμφανώς ξεπερασμένο επιχείρημα ότι «παραμένουμε ένα από τα πολύ λίγα μέρη στη γη όπου μπορείτε να δείτε τους μεγάλους πολιτισμούς του κόσμου δίπλα-δίπλα».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Έντι Ράμα λέει ψέματα στην Ελλάδα»

LiFO politics / «Ο Έντι Ράμα λέει ψέματα στην Ελλάδα»

Ο διπλωμάτης Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, τα Τίρανα και τα Σκόπια, μιλάει για τις αλλαγές που φέρνει η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, καθώς και για τις δύσκολες σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, ειδικά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Έντι Ράμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οι θάνατοι αμάχων στο Σούμι μπορεί να αναγκάσουν την Ουάσινγκτον να αλλάξει στάση απέναντι στον Πούτιν

Διεθνή / Πόλεμος στην Ουκρανία: Η σφαγή στο Σούμι και πώς οι ΗΠΑ μπορεί να αλλάξουν στάση απέναντι στον Πούτιν

Η ασυμφωνία μεταξύ των δολοφονημένων στο Σούμι και της φωτογραφικής χειραψίας Γουίτκοφ-Πούτιν είναι κάτι παραπάνω από προφανής στους περισσότερους παρατηρητές
LIFO NEWSROOM
«Σκότωσε τους γονείς του για να σκοτώσει τον Τραμπ»: Το σχέδιο ενός 17χρονου για να «ρίξει» την Αμερικανική κυβέρνηση

Διεθνή / «Σκότωσε τους γονείς του για να δολοφονήσει τον Τραμπ»: 17χρονος ήθελε να «ρίξει» την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Το FBI δήλωσε ότι ο έφηβος ήταν σε επαφή με άτομα που μιλούσαν ρωσικά και είχε ως στόχο «να προκαλέσει κυβερνητική κατάρρευση εξοντώνοντας τον πρόεδρο»
LIFO NEWSROOM