Βρετανοί αξιωματούχοι βρίσκονται υπό πίεση για την επίλυση του καθεστώτος των Σύρων και Παλαιστίνιων προσφύγων στην Κύπρο, έπειτα από τη δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνει σκηνές χάους σε μια βρετανική στρατιωτική βάση στο νησί.
Ο Guardian παρουσιάζει βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα από το χάος που επικρατεί στη βρετανική βάση. Σε κάποιο από αυτά ένας πρόσφυγας απειλεί να αυτοκτονήσει και ένας άλλος εμφανίζεται με το πρόσωπό του ματωμένο από τα κοψίματα που έχει προκαλέσει στον εαυτό του. Σε ένα άλλο ντοκουμέντο εμφανίζονται δεκάδες άνθρωποι που εκλιπαρούν να αφεθούν ελεύθεροι από τη βάση της Δεκέλειας.
«Είμαι 12 χρονών, καθόμαστε εδώ σε σκηνές, κρυώνουμε και δεν μας επιτρέπεται να βγούμε έξω, σας παρακαλώ βοηθήστε μας», λέει ένα από τα παιδιά. Η Manar, μία γυναίκα 27 ετών από τη Συρία, λέει ότι βρέθηκαν κατά λάθος στη βάση, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο στη και πως δεν έχουν άλλες αντοχές μετά από τρεις μέρες στη θάλασσα.
Το περασμένο Σάββατο κάποιοι από τους πρόσφυγες έβαλαν φωτιά στις σκηνές τους. Ο Τάκης Νεοφύτου, μέλος του Ερυθρού Σταυρού της Κύπρου, επισκέφτηκε τη βάση την περασμένη Δευτέρα, αλλά δεν σχολίασε την κατάσταση. Ωστόσο δήλωσε πως οι πρόσφυγες ήταν πολύ δυσαρεστημένοι.
Η ομάδα των προσφύγων ξεκίνησε από την Τουρκία με σκοπό να φτάσει στη Ελλάδα για να ζητήσει άσυλο. Στις 21 Οκτωβρίου, ένας Κύπριος ψαράς εντόπισε δύο λέμβους που έμοιαζαν να βρίσκονται σε κίνδυνο περίπου τρία μίλια από βρετανική βάση, αναφέρει ο επικεφαλής του Λιμενικού. Οι 114 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στη βάση της Δεκέλειας και παραμένουν εκεί.
Με βάση συμφωνία που υπέγραψε το 2003 η Μεγάλη Βρετανία και η Κύπρος, οι αιτούντες άσυλο που καταφθάνουν στη βάση του νησιού είναι βρετανική ευθύνη.
Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας από την πλευρά του επιμένει πως στους πρόσφυγες συμπεριφέρονται μια χαρά, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στα συγκεκριμένα περιστατικά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.
«Είμαστε ενήμεροι για κάποια συμβάντα στο κέντρο προσωρινής κράτησης» σχολίασε αξιωματούχος του υπουργείου. «Σε όσους μένουν εκεί παρέχεται φαγητό, καταφύγιο, μυστικότητα και δυνατότητες επικοινωνίας, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο οποίος είδε από κοντά τις εγκαταστάσεις, ξεπερνούν κατά πολύ το επίπεδο των ανέσεων σε παρόμοια κέντρα» σημειώνει. «Εμείς συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις κυπριακές αρχές προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα τον δυνατόν συντομότερο. Η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας δεν θα επιτρέψει το άνοιγμα νέας προσφυγική διαδρομής προς τη χώρα» καταλήγει.
Αυτή είναι η δεύτερη μόλις φορά που βάρκες με πρόσφυγες καταφθάνουν στη συγκεκριμένη βάση. Το 1998, μια βάρκα που μετέφερε κυρίως Ιρακινούς και Σύριους Κούρδους είχε αράξει στις ακτές με τη βοήθεια των βρετανικών δυνάμεων. Ωστόσο, εξαιτίας του νομικού και πολιτικού πλαισίου που ισχύει εκεί, οι 67 αυτοί αιτούντες τότε άσυλο παραμένουν εγκλωβισμένοι στη βάση ακόμη και σήμερα- 17 χρόνια αργότερα.
Η τωρινή ομάδα προσφύγων κρατείται χωριστά από εκείνους του 1998, σε μια περιοχή χωρίς φράκτη, μέσα σε σκηνές. «Στις 22 του μηνός μας είπαν ότι θα μας μετέφερνα σε 5 ημέρες και πως μετά θα μπορούσαμε να αιτηθούμε για άσυλο. Αλλά είμαστε ακόμα εδώ» λέει στο Guardian ο 'Hasan', που δεν ήθελε αποκαλύψει το πραγματικό του όνομα από φόβο μήπως αυτό επηρεάσει την ήδη άσχημη κατάσταση στη βάση.