Για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης -ακόμα και παιδιών ηλικίας επτά ετών- στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα κάνει λόγο ο Guardian, με σημερινό δημοσίευμά του.
Πιο συγκεκριμένα, ο βρετανικός Observer ισχυρίζεται ότι έχει λάβει γνώση περιστατικών κακοποίησης παιδιών σε ελληνικά κέντρα φιλοξενίας, την ώρα που, όπως αναφέρει, μία νέα κατάθεση που ήρθε στο φως, υποστηρίζει πως οι συνθήκες ασφαλείας σε ορισμένα κέντρα είναι τόσο ελλιπείς, που τα παιδιά φοβούνται να βγουν από τις σκηνές τους τη νύχτα.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις φέρονται επίσης να υποστηρίζουν την άποψη πως αρκετά παιδιά έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης «στους υποτιθέμενους ασφαλείς καταυλισμούς της Ελλάδας που έχουν δημιουργηθεί για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης στην Ε.Ε.».
Μάλιστα, η εφημερίδα, επικαλούμενη εθελοντή που εργάζεται στον καταυλισμό, τονίζει πως στο κέντρο φιλοξενίας στο πρώην εργοστάσιο της Softex στη Θεσσαλονίκη, ο κίνδυνος σεξουαλικών επιθέσεων είναι τόσο αυξημένος που οι γυναίκες φοβούνται να πάνε βράδυ στις τουαλέτες του camp.
Ο ίδιος εθελοντής φέρεται να υποστήριξε στην εφημερίδα πως αρκετές νεαρές κοπέλες έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά από συμμορίες αντρών. Σύμφωνα πάντα με τον εθελοντή, ο οποίος επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μία οικογένεια Ιρακινών αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε πρόχειρο κατάλυμα έκτακτης ανάγκης έξω από το κέντρο φιλοξενίας, ύστερα από επίθεση που δέχτηκε η 7χρονη κόρη τους.
Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, Ανίτα Ντουλάρντ, δήλωσε ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά σεξουαλικής βίας στα στρατόπεδα φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα και πως έχει ενημερωθεί και η ελληνική κυβέρνηση γι' αυτό.
«Δεχόμαστε πολλές αναφορές (σ.σ. σεξουαλικής βίας) και κάνουμε αναφορές των περιστατικών. Ανησυχούμε πολύ για τα σοβαρά θέματα προστασίας που υπάρχουν», τόνισε.
Με τη σειρά της, η Άννα Κιάρα Νάβα από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» της Θεσσαλονίκης, επιβεβαίωσε ότι έχουν ακούσει πολλές φορές για περιστατικά επιθέσεων εναντίον παιδιών και ότι στη Softex τουλάχιστον 10 γυναίκες έχουν κάνει καταγγελίες, εξηγώντας μάλιστα ότι υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες, κυρίως παιδιά, που φοβούνται να μιλήσουν.
«Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για τα ασυνόδευτα ανήλικα ηλικίας 16-17 ετών να επιβιώσουν», σημειώνει. «Εκεί μέσα επιβιώνει ο ισχυρότερος. Από το απόγευμα και μετά είναι αδύνατον να τα εντοπίσουμε (σ.σ. τα παιδιά), διότι κρύβονται στις σκηνές τους. Οι γυναίκες φοβούνται και παραπονιούνται ότι όταν νυχτώνει δεν μπορούν να πάνε στις τουαλέτες μόνες τους. Όλες έχουν ακούσει περιστατικά επιθέσεων», τόνισε η Άννα Κιάρα Νάβα.
Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επιβεβαίωσε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα.
«Το πρόβλημα αφορά τόσο τη Softex όσο και άλλα μέρη. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει επισημάνει τις ανησυχίες της, ειδικά για αυτό το ζήτημα (σ.σ των σεξουαλικών επιθέσεων), υποστηρίζοντας πως δεν είναι ασφαλή για τα παιδιά και τις γυναίκες. Έχουμε θίξει το θέμα της ασφάλειας ξανά και ξανά. Είναι σοβαρό πρόβλημα και είναι υπό συζήτηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι επικοινώνησε και με τον συντονιστή της ελληνικής κυβέρνησης για την προσφυγική κρίση Γιώργο Κυρίτση, ο οποίος δήλωσε ότι η Softex «είναι το κέντρο με τα περισσότερα περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς, αλλά δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής κανένα περιστατικό βιασμού στο προσωπικό που εργάζεται εκεί».
Από τους περίπου 1.400 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη Softex, το 60% είναι Σύριοι, με τους 170 περίπου να είναι παιδιά.
Με στοιχεία από τον Guardian