Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι σταματά λόγω συντήρησης, μια άλλη τουρμπίνα στον αγωγό Nord Stream 1 προς τη Γερμανία και πως οι ροές φυσικού αερίου θα μειωθούν στο ένα πέμπτο της κανονικής χωρητικότητας.
Το νέο πλήγμα έρχεται σε μια στιγμή υψηλής έντασης καθώς η Ρωσία και η Δύση ανταλλάσσουν οικονομικά πλήγματα ως απάντηση στις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καταφεύγει σε ενεργειακό εκβιασμό, ενώ το Κρεμλίνο λέει ότι η διακοπή του φυσικού αερίου προκλήθηκε λόγω ζητημάτων συντήρησης αλλα και των επιπτώσεων από τις κυρώσεις της Δύσης.
Η Gazprom ανακοίνωσε ότι σταματά τη λειτουργία μιας άλλης τουρμπίνας Siemens στο σταθμό συμπίεσης Portovaya του Nord Stream 1 σύμφωνα με τις οδηγίες του αρμόδιου φορέα, λαμβάνοντας υπόψη την τεχνική κατάσταση του κινητήρα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η διακίνηση από τις 07:00 (ώρα Ελλάδος) την Τετάρτη 27 Ιουλίου θα μειωθεί στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα από την πλήρη χωρητικότητά της άνω των 160 mcm ανά μέρα.
Η Gazprom ξανάρχισε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 την περασμένη εβδομάδα μετά από ένα διάλειμμα συντήρησης 10 ημερών, αλλά μόνο στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού - επίπεδο που η Ρωσία είπε ότι αναγκάστηκε να μειώσει τον Ιούνιο λόγω της καθυστερημένης επιστροφής τουρμπίνας από τον Καναδά.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αμφισβήτησαν αυτή την εξήγηση, με τη Γερμανία να λέει ότι η εν λόγω τουρμπίνα δεν προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Η Gazprom ενημέρωσε σήμερα ότι έλαβε έγγραφα από τη Siemens Energy και τον Καναδά σχετικά με την πρώτη τουρμπίνα, αλλά πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα.
«Η Gazprom έχει μελετήσει τα έγγραφα, αλλά πρέπει να αναγνωρίσει ότι (αυτά) δεν εξαλείφουν τους προηγουμένως αναγνωρισμένους κινδύνους και εγείρουν πρόσθετα ερωτήματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
«Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ερωτήματα από την Gazprom σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, η επίλυση των οποίων είναι σημαντική για την παράδοση του κινητήρα στη Ρωσία και την επείγουσα επισκευή άλλων κινητήρων για τον σταθμό συμπίεσης Portovaya».
Το Κρεμλίνο δήλωσε νωρίτερα ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για την πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία σπεύδει να γεμίσει την αποθήκη της πριν από τη χειμερινή περίοδο.
Πρόσθεσε ακόμα ότι η Gazprom δεν ευθύνεται για τους κινδύνους αποθήκευσης φυσικού αερίου ενώ επανέλαβε τη θέση της ότι οι Ευρωπαίοι υφίστανται τις συνέπειες των κυρώσεων που οι ίδιοι επέβαλαν εναντίον της Ρωσίας.
Οι πολιτικοί στην Ευρώπη έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.
Κάτι τέτοιο θα ωθήσει τη Γερμανία σε ύφεση και θα οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών για τους καταναλωτές που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές για τρόφιμα και ενέργεια.
Η Γερμανία αναγκάστηκε την περασμένη εβδομάδα να διασώσει τη Uniper, τη μεγαλύτερη εταιρεία της που εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι συνεχιζόμενες κυρώσεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν καταστροφικές αυξήσεις των τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.
Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο. Η Ευρώπη εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.
Με πληροφορίες του Reuters