Η λίστα με τον ετήσιο Δείκτη Παγκόσμιας Ειρήνης, κατατάσσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, πρώτη τη Συρία ως λιγότερο ειρηνική χώρα. Καθώς ένας από τους χειρότερους εμφυλίους του 21ου αιώνα είναι σε εξέλιξη η κατάσταση στη Συρία έχει φέτος επιδείξει αμελητέα βελτίωση.
Υεμένη, Ουκρανία και Λιβύη μπήκαν στα top 10 των πιο επικίνδυνων χωρών καθώς οι συγκρούσεις μαίνονται και εκεί χωρίς σημάδια ύφεσης.
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα διατηρούν επίσης πολύ χαμηλή βαθμολογία αλλά φέτος κατάφεραν να φύγουν από την πρώτη δεκάδα έχοντας μια λιγότερη ταραγμένη χρονιά.
Ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει στην κορυφή του δείκτη για ειρηνικές χώρες - που παράγεται ετησίως από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης - καθώς η Ισλανδία στέφθηκε πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο για έκτη συνεχόμενη φορά. Όμως η Φινλανδία βρέθηκε έξω από το top 10 και είναι φέτος στο 11.
Συνολικά, οι 81 χώρες πέτυχαν φέτος καλύτερες επιδόσεις, αλλά σε 79 σημειώθηκε επιδείνωση.
Παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες βρέθηκαν να έχουν "ιστορικό υψηλών επιπέδων γαλήνης" οι τελευταίες 20 σημειώνουν τόσο αυξημένα επίπεδα έντασης που προκαλούν μεγάλη ανισότητα στην παγκόσμια ειρήνη.
Κατά την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων αυξήθηκε δραματικά, σύμφωνα με την έκθεση, με σχεδόν διπλάσιες καταγραφές (60 εκατομμύρια) το 2015 σε σύγκριση με το 2007.
Η έκθεση σημειώνει πως Σομαλία και Νότιο Σουδάν έχουν περισσότερα από 20 τοις εκατό του πληθυσμού τους εκτοπισμένους και η Συρία πάνω από 60 τοις εκατό. Η πολιτική αστάθεια βρέθηκε επίσης σε ανοδική τροχιά με 39 χώρες να εμφανίζουν χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
Η θέση της Ελλάδας στη λίστα είναι στο 82.
Οι πιο ειρηνικές χώρες:
1. Ισλανδία
2. Δανία
3.Αυστρία
4. Νέα Ζηλανδία
5. Πορτογαλλία
6. Τσεχία
7. Σουηδία
8.Καναδάς
9. Ιαπωνία
10. Σλοβενία
Oι λιγότερο ειρηνικές χώρες:
1. Συρία
2. Νότιο Σουδάν
3. Ιράκ
4 Αφγανιστάν
5 Σομαλία
6, Υεμένη
7. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
8 Ουκρανία
9. Σουδάν
10 Λιβύη
σχόλια