Η μεγάλη εκλογική νίκη του CDU/CSU και του υποψήφιου καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς ανοίγει τον δρόμο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, αλλά οι συσχετισμοί στη νέα Bundestag καθιστούν τη διαδικασία περίπλοκη. Με ποιον μπορεί να κυβερνήσει ο Μερτς;
Οι επιλογές μετά τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών είναι περιορισμένες, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξουν τα τελικά αποτελέσματα της FDP και του κόμματος BSW της Σάρα Βάγκενκνεχτ, που βρίσκονται στο όριο του 5%.
Παρά την άνοδο του ακροδεξιού AfD, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το 20%, ο Μερτς έχει αποκλείσει προεκλογικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας. Έτσι, η πιθανότητα συγκυβέρνησης CDU/CSU - AfD δεν υπάρχει στο τραπέζι.
Οι πιθανές κυβερνητικές επιλογές του Μερτς:
- Σενάριο «Kenia-Koalition» (CDU/CSU - SPD - Πράσινοι): Θα είχε την πιο άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά υπάρχουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές, ειδικά σε θέματα οικονομίας, μετανάστευσης και περιβάλλοντος -
Ο όρος «Kenia-Koalition» χρησιμοποιείται στη γερμανική πολιτική για να περιγράψει έναν πιθανό κυβερνητικό συνασπισμό μεταξύ του CDU/CSU, του SPD και των Πρασίνων.
Ο λόγος που ονομάζεται έτσι είναι τα χρώματα των κομμάτων, τα οποία αντιστοιχούν στη σημαία της Κένυας - Μαύρο (CDU/CSU), Κόκκινο (SPD), Πράσινο (Πράσινοι – Die Grünen).
Αυτός ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στη Γερμανία για αντίστοιχες τοπικές κυβερνήσεις σε ομόσπονδα κρατίδια και αργότερα υιοθετήθηκε και σε εθνικό επίπεδο όταν η συζήτηση για έναν τέτοιο συνασπισμό ήρθε στο προσκήνιο. - «Γερμανικός Συνασπισμός» (CDU/CSU - SPD - FDP): Αν η FDP μπει στη Βουλή, θα μπορούσε να αποτελέσει εταίρο σε μια φιλελεύθερη-κεντροδεξιά κυβέρνηση. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ SPD και FDP, ειδικά στη δημοσιονομική πολιτική, δυσκολεύουν την εξίσωση.
- Δικομματική κυβέρνηση CDU/CSU - SPD: Αν η FDP και το BSW μείνουν εκτός Βουλής, η μόνη εναλλακτική είναι μια νέα «μεγάλη συνασπισμός», όπως την περίοδο Μέρκελ (2017-2021).
Η συνύπαρξη CDU/CSU - SPD ή CDU/CSU - Πρασίνων μοιάζει δύσκολη λόγω διαφωνιών στη μεταναστευτική πολιτική, τη φορολογία και τη δημοσιονομική πειθαρχία. Ειδικά η αναθεώρηση του «φρένου χρέους» αποτελεί μεγάλο αγκάθι μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών.
Ο Όλαφ Σολτς αναγνώρισε την ήττα της SPD και αναμένεται να αποχωρήσει από την ηγεσία, ανοίγοντας δρόμο για νέα πρόσωπα στις διαπραγματεύσεις.
Ο Μερτς θέλει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις το αργότερο μέχρι το Πάσχα, όμως το πολιτικό τοπίο στη Γερμανία είναι πολύπλοκο και ασταθές. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της χώρας.