Σε μια προσπάθεια να τονώσει την κατανάλωση και να παράσχει κίνητρα στους εργαζομένους ώστε να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη φορολογία, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αποφάσισε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 530 ευρώ, από 505 ευρώ που είναι σήμερα.
Ο Ζουζέ Βιέιρα ντα Σίλβα, υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο μήνα, δήλωσε σήμερα ότι ο κατώτερος μισθός θα αυξηθεί από την 1η του μηνός με πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρά το γεγονός ότι οι ενώσεις εργοδοτών και τα συνδικάτα δεν κατέληξαν σε συμφωνία στη συλλογική τους διαπραγμάτευση.
Ο ίδιος σημείωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει τη διαβούλευση με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων ώστε να τις βοηθήσει να απορροφήσουν την αύξηση, αλλά προς το παρόν δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, κάτι για το οποίο πίεζαν οι ενώσεις τους.
Τις ενστάσεις του στην αύξηση του κατώτατου μισθού εξέφρασε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδέσμου επιχειρήσεων της Πορτογαλίας Αντόνιου Σαράιβα: «Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μεγαλύτερες απολαβές, αλλά οι εταιρείες δεν μπορούν να φορτωθούν με αυξήσεις αυτού του μεγέθους, τις οποίες δεν μπορούν να απορροφήσουν εν μια νυκτί».
Τον περασμένο μήνα η Συνομοσπονδία Πορτογαλικών Επιχειρήσεων προειδοποίησε την κυβέρνηση, την οποία στηρίζουν στο κοινοβούλιο δύο κόμματα της Αριστεράς, πως η αύξηση του κατώτερου μισθού θα μπορούσε να ακυρώσει την αύξηση της παραγωγικότητας που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του μνημονίου της Πορτογαλίας (2011-2014), όταν ο κατώτερος μισθός είχε παγώσει στα 485 ευρώ.
Μάλιστα η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να τον αυξήσει σταδιακά στα 600 ευρώ μέχρι το 2019.
Ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν πάντως πως το σχέδιο των Σοσιαλιστών να τερματίσουν τις πολιτικές λιτότητας και να αυξήσουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών μπορεί να μην φέρει επαρκή οικονομική ανάπτυξη ώστε η Πορτογαλία να συνεχίσει να μειώνει το χρέος της
Ο πρωθυπουργός Αντόνιου Κόστα έχει δεσμευθεί ότι η Πορτογαλία θα τηρήσει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, που προβλέπουν ότι το έλλειμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3%. Επιχειρηματίες εκφράζουν φόβους πως αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν νέους, υψηλότερους φόρους.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
σχόλια