Εμπρησμό υποψιάζονται οι αρχές του Μπαγκλαντές, πίσω από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε βιομηχανία ενδυμάτων στην πρωτεύουσα Ντάκα και είχε ως συνέπεια το θάνατο περισσότερων από 100 εργαζομένων. Όμως, οι ερευνητές έχουν τις δικές τους υποψίες, ότι αιτία της μεγάλης φωτιάς στο εννιαώροφο κτήριο ήταν ένα βραχυκύκλωμα και λένε ότι αν το εργοστάσιο είχε έστω και μία έξοδο κινδύνου, οι απώλειες θα ήταν σημαντικά μικρότερες. Εργαζόμενοι μάλιστα σε μαρτυρίες τους στον Guardian, αποκαλύπτουν ότι όχι απλώς το εργοστάσιο δεν είχε εξόδους κινδύνου αλλά και οι κανονικές ήταν κλειδωμένες, μην επιτρέποντας στους εργαζόμενους να απομακρυνθούν για να σωθούν.
Η Τρίτη ήταν επίσημη ημέρα πένθους στο Μπαγκλαντές. Εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις εργασιακές συνθήκες στη χώρα, κρατώντας μαύρες σημαίες και ορκίστηκαν να εκδικηθούν το θάνατο των συναδέλφων τους.
Το συγκεκριμένο εργοστάσιο έραβε για δυτικές φίρμες του ενδύματος, οι οποίες, μετά το δραματικό συμβάν, προέβησαν σε ανακοινώσεις. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι στα θύματα της πυρκαγιάς και στις οικογένειες τους», δήλωσε ο Thorsten Rolfes, επικεφαλής επικοινωνίας της ευρωπαϊκής C & A ενώ ο γίγαντας Wal-Mart, προσπάθησε να αποσείσει ευθύνες λέγοντας ότι η εταιρία είχε δώσει υπεργολαβία την παραγωγή της προϊόντων της και πως το συγκεκριμένο εργοστάσιο τα έφτιαχνε εν αγνοία του. Στη συνέχεια, η αμερικανική εταιρία εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός και διαβεβαίωσε ότι "συνεχίζει να εργάζεται για τη βελτίωση της ασφάλειας, την εκπαίδευση και την κατάρτιση στο Μπαγκλαντές."
Ο Delwar Hossein, διευθύνων σύμβουλος της Tazreen Fashion, ιδιοκτήτριας του εργοστασίου στην Ντάκα, είπε με τη σειρά του ότι η εταιρία είχε πάρει κάθε δυνατό μέτρο προστασίας των εργαζομένων. Σαν κι αυτό το εργοστάσιο υπάρχουν περίπου 4 χιλιάδες ακόμη σε ολόκληρο το Μπαγκλαντές, μια χώρα όπου δεν υπάρχει εργατικό δίκαιο και οι εργάτες αμείβονται με περίπου 37 δολάρια το μήνα.
Οι εξαγωγείς εμφανίστηκαν «γαλαντόμοι» μετά την τραγωδία. Ο κύριος Ur Rahman Siddiq, πρόεδρος του συνδέσμου εξαγωγέων, ανακοίνωσε ότι οι οικογένειες των νεκρών θα λάβουν περίπου 1.000 ευρώ ως αποζημίωση.
Νωρίτερα αυτό το χρόνο, περισσότερα από 300 εργοστάσια κοντά στην πρωτεύουσα έκλεισαν για σχεδόν μια εβδομάδα, καθώς οι εργαζόμενοι απαίτησαν υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ένας εκ των ηγετών της απεργίας βρέθηκε δολοφονημένος, αφού πρώτα είχε υποστεί βασανισμό.
σχόλια