Την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για παιχνιδομηχανές στο Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε ότι εξετάζει το συμβούλιο των καταναλωτών.
Μετά από σωρεία καταγγελιών, ότι οι μηχανές με δαγκάνες «εκμεταλλεύονται τον ενθουσιασμό των καταναλωτών να δοκιμάσουν την τύχη τους», η αρμόδια αρχή επενέβη.
Ένας άντρας ξόδεψε 500 δολάρια Χονγκ Κονγκ (πάνω από 60 ευρώ) μέσα σε 45 λεπτά για να κερδίσει μια συσκευή για βάφλες, αλλά τελικά δεν κέρδισε «τίποτα παρά μερικά φτηνά αντικείμενα», σύμφωνα με το Συμβούλιο Καταναλωτών, προειδοποιώντας το κοινό να «ξοδεύει με λογική και να είναι προσεκτικό στην πιθανότητα εθισμού»
Συνολικά στο Χονγκ Κονγκ έχουν γίνει 42 καταγγελίες μέχρι τον Δεκέμβριο -αριθμός αρκετά υψηλότερος από το 2023, που ήταν 16 και το 2022 που ήταν μόλις επτά.
«Η βιομηχανία συχνά τροποποιεί τις ρυθμίσεις του μηχανισμού ή εισάγει εμπόδια μέσα στις μηχανές με τις δαγκάνες για να κάνει την επιτυχία πιο δύσκολη... Υπερβολική δυσκολία ή άδικες ρυθμίσεις μπορεί να επιδεινώσουν τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών. Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να εξετάσουμε αν πρέπει να ρυθμίσουμε τις επιχειρήσεις με μηχανές με νύχια» ανέφερε το συμβούλιο σε δήλωσή του, χωρίς όμως να ενημερώνει, πώς θα καταπολεμήσει την «απάτη» των παιχνιδιών.
«Αν κέρδιζαν συνεχώς, ποιος θα προσπαθούσε δεύτερη ή τρίτη φορά;»
Ωστόσο, ιδρυτής εταιρείας ενοικίασης μηχανών με δαγκάνες στη Σιγκαπούρη, είπε στο BBC ότι η ευχαρίστηση των πολιτών που επιδιώκουν να «πιάσουν» με τη δαγκάνα κάποιο δώρο, είναι ακριβώς στη δυσκολία της επίτευξης του στόχου,
Εξηγώντας τον ισχυρισμό του, δήλωσε ότι «οι παίκτες νιώθουν έξαψη και αδρεναλίνη και συνεχίζουν. Αν κέρδιζαν συνεχώς, ποιος θα προσπαθούσε δεύτερη ή τρίτη φορά; Οι κανονισμοί θα σκοτώσουν το στοιχείο της διασκέδασης».
Στην περίπτωση του άντρα που προσπαθούσε να κερδίσει τη συσκευή βάφλας, χρησιμοποίησε μια μηχανή που υποσχόταν «άμεσα δώρα» - η συσκευή βάφλας ήταν ανάμεσα στα προσφερόμενα δώρα και τον έκανε να πιστεύει, πως είναι στο χέρι του να επιλέξει το έπαθλό του.
Μια γυναίκα, που έπαιξε σε άλλη μηχανή, παραπονέθηκε, πως κάθε φορά που έφτανε κοντά στο να ρίξει το παιχνίδι που επιθυμούσε στην έξοδο, «ο μηχανισμός χαλάρωνε και άφηνε το παιχνίδι να πέσει».
Ένας τρίτος καταγγέλλων προσπάθησε να «σπάσει» χαρτονόμισμα 100 δολαρίων Χονγκ Κονγκ σε κέρματα των 5 δολαρίων μέσα σε αίθουσα με μηχανές. Μετά την εισαγωγή του χαρτονομίσματος, έλαβε μόνο ένα κέρμα των 5 δολαρίων. Το αίτημά του για επιστροφή χρημάτων απορρίφθηκε, και αντ' αυτού «αποζημιώθηκε» με ισοδύναμη αξία σε γύρους παιχνιδιού.
Διαμαρτυρήθηκε, χαρακτηρίζοντας το παραπάνω ως «εξαναγκαστική κατανάλωση», αλλά ο χειριστής υποστήριξε ότι η ανταλλαγή νομισμάτων «επέφερε λειτουργικά κόστη όπως τραπεζικές προμήθειες».
Με πληροφορίες από BBC