Διπλωματική διαμάχη με τη Βρετανία ενέτειναν οι Αιγύπτιοι εμπειρογνώμονες, ζητώντας να δουν τα πιστοποιητικά κατοχής αρχαίων αντικειμένων που πρόκειται να εκτεθούν στο εθνικό μουσείο της Σκωτίας.
Μια πέτρα 4.500 χρόνων, που λέγεται ότι έχει αφαιρεθεί από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, πρόκειται να παρουσιαστεί στο ίδρυμα του Εδιμβούργου τον επόμενο μήνα, ενώ είναι η πρώτη φορά που εκτίθεται στο κοινό μετά την άφιξή της στην πόλη το 1872.
Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η πέτρα μπορεί να έχει εισέλθει λαθραία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το τμήμα επαναπατρισμού αρχαιοτήτων της Αιγύπτου δήλωσε ότι αξιωματούχοι μπορούν να επισκεφθούν τη Σκωτία για να ζητήσουν πιστοποιητικά κατοχής και εξαγωγής εγγράφων για όλα τα αντικείμενα της έκθεσης.
«Το υπουργείο Αρχαιοτήτων απευθύνθηκε στο Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επικοινωνήσει με τις αρχές της Σκωτίας και το μουσείο ζητώντας πιστοποιητικό κατοχής και εξαγωγής εγγράφων για την πέτρα και πώς έφυγε από την χώρα».
Οι Times σχολιάζουν ότι πρόκειται για την τελευταία από πολλές διαμάχες γύρω από ξένα αντικείμενα στα βρετανικά μουσεία.
Πέρυσι, η ελληνική κυβέρνηση έγραψε στον Τζέρεμι Ράιτ, τον Βρετανό υπουργό Πολιτισμού, ζητώντας την έναρξη διαπραγματεύσεων για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, μιας σειράς κλασικών γλυπτών από την Αθήνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.
Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία για την επιστροφή των Benin Bronzes, των γλυπτών από τη Νιγηρία που εκτίθενται επίσης στο Βρετανικό Μουσείο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια