Ένα πλοίο από την Αίγυπτο ολοκλήρωσε την παράδοση ενός σημαντικού πολεμικού φορτίου στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, προκαλώντας την αντίδραση της γειτονικής Αιθιοπίας και απειλώντας την σταθερότητα στην περιοχή.
Με ανάρτηση του στο X (πρώην twitter), ο υπουργός Άμυνας της Σομαλίας, Abdulkadir Mohamed Nur, ευχαρίστησε την Αίγυπτο για την αποστολή του φορτίου, χωρίς να διευκρινίσει το ακριβές περιεχόμενο του. Πρόκειται για την δεύτερη αποστολή πολεμικού υλικού από την Αίγυπτο στην Μογκαντίσου σε διάστημα ενός μήνα, καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στην
Σομαλία και τον κάποτε παραδοσιακό της σύμμαχο, Αιθιοπία, δείχνουν να χειροτερεύουν.
Έτσι, η Αίγυπτος, που διαχρονικά διατηρεί τεταμένες σχέσεις με την Αιθιοπία, φαίνεται να εκμεταλλεύεται την συγκυρία και να πραγματοποιεί προσέγγιση προς την Σομαλία. Οι αλλαγές στο «κλίμα» ανάμεσα στις χώρες, αλλά και το πως αυτές μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την σταθερότητα στην περιοχή, φαίνονται και στις δηλώσεις που έκανε ο Nur.
«Η Σομαλία έχει ξεπεράσει πια το στάδιο όπου λαμβάνει οδηγίες και περιμένει έγκριση από άλλους ως προς το με το ποιον συνεργάζεται. Γνωρίζουμε τα συμφέροντα μας και θα διαλέξουμε ποιοι είναι οι σύμμαχοι και ποιοι οι αντίπαλοί μας.»
Σύμφωνα με το Reuters, το φορτίο περιλάμβανε αντιαεροπορικά πυροβόλα και πυρομαχικά.
Η Αιθιοπία στηρίζει εδώ και χρόνια την κυβέρνηση της Σομαλίας στην μάχη της απέναντι στην al-Shabab, μία τρομοκρατική οργάνωση που αποτελεί μέλος του δικτύου της al-Qaeda. Ωστόσο, η ρήξη ανάμεσα στα δύο κράτη ξεκίνησε όταν η Αιθιοπία υπέγραψε μία προκαταρκτική συμφωνία με την Somaliland, για την αξιοποίηση της ακτογραμμής της. Η Σομαλιλάνδη πρόκειται για μία μη διεθνώς αναγνωρισμένη χώρα που διεκδικεί την απόσχιση της από την Σομαλία.
Όσο για τις σχέσεις Αιγύπτου-Αιθιοπίας, οι δύο χώρες είναι «στα μαχαίρια» για πάνω από δέκα χρόνια, λόγω της κατασκευής ενός υδροηλεκτρικού φράγματος στον Νείλο από την μεριά της Αιθιοπίας. Για το Κάϊρο, το φράγμα αποτελεί σημαντικό κίνδυνο ασφαλείας, καθώς απειλή την ροή του νερού από το οποίο η χώρα εξαρτάται.
Από την μεριά της, η Σομαλιλάνδη δηλώνει «βαθιά ανήσυχη», ενώ την ίδια ανησυχία φαίνεται να ασπάζεται και η Αιγυπτιακή ηγεσία, που κατεύθυνε τους πολίτες της να απομακρυνθούν από την περιοχή.
Με πληροφορίες από BBC