Ο πάπας Φραγκίσκος αφηγείται τη ζωή του, χωρίς να κρύβει άγνωστες πτυχές και τη γνωριμία του με γοητευτικές νεαρές κοπέλες - πειρασμούς, όμως, περιγράφει και τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που βίωσε και τον επηρέασαν.
Η αυτοβιογραφία του 87χρονου πάπα Φραγκίσκου υπό τον τίτλο «Life: My Story Through History» (Ζωή: Η ιστορία μου μέσα από την ιστορία) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις HarperCollins στις 19 Μαρτίου με άγνωστες μέχρι σήμερα αποκαλύψεις για τη ζωή του Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας.
Η Καθολική Εκκλησία παραλίγο να χάσει τον πρώτο πάπα με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, όταν ο νεαρός Αργεντίνος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γοητεύτηκε από μια νεαρή κοπέλα που εργαζόταν στο χώρο του κινηματογράφου. Όπως ο ίδιος αποκαλύπτει αυτή ήταν το πρώτο του «κορίτσι». Αργότερα ο νεαρός εκπαιδευόμενος ιερέας είχε πάει καλεσμένος στο γάμο ενός θείου του, όταν είδε μια όμορφη κοπέλα. «Ήταν τόσο όμορφη και έξυπνη... Για μία ολόκληρη εβδομάδα είχα την εικόνα της στο μυαλό μου και δεν μπορούσα να προσευχηθώ! Αργότερα ευτυχώς αυτό πέρασε και αφοσιώθηκα με την ψυχή και το σώμα στο λειτούργημά μου», αφηγείται ο Πάπας στον Ιταλό δημοσιογράφο Φάμπιο Μαρκέζε Ραγκόνα, ο οποίος συνέγραψε το βιβλίο με τον Πάπα Φραγκίσκο.
Ο Πάπας θυμάται τον Ντιέγκο Μαραντόνα και το «Χέρι του Θεού»
Μία από τις μεγάλες αγάπες του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι το... ποδόσφαιρο! Ένα ολόκληρο κεφάλαιο της αυτοβιογραφίας του Ποντίφικα είναι αφιερωμένο στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, τον συμπατριώτη του Πάπα Φραγκίσκου, Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος είχε πετύχει γκολ με το χέρι και μίλησε για «το χέρι του θεού», που τον βοήθησε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 1986 να οδηγήσει την Αργεντινή σε νίκη 2-1 επί της Αγγλίας. «Όταν τον δέχτηκα στο Βατικανό λίγα χρόνια αργότερα, τον ρώτησα αστειεύομενος, "Λοιπόν ποιο είναι το ένοχο χέρι;», διηγείται ο Πάπας Φραγκίσκος για τον θρύλο στην ιστορία του Ποδοσφαίρου.
Από τις πρώτες μέρες της θητείας του στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος είχε δηλώσει πως η Καθολική Εκκλησία οφείλει να είναι πιο ανοιχτή και να δέχεται ακόμα και τους «παραδοσιακά αμαρτωλούς». Τον περασμένο Δεκέμβριο συντηρητικοί κύκλοι της Καθολικής Εκκλησίας άσκησαν δριμεία κριτική στον Πάπα Φραγκίσκο επειδή εξουσιοδότησε τους ιερείς να ευλογούν ανεπίσημα την ένωση των ομόφυλων ζευγαριών. Το έγγραφο του Πάπα που εκδόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 2023 δημιούργησε αντιδράσεις στο εσωτερικό της Εκκλησίας καθώς είναι η πρώτη φορά που το Βατικανό επιτρέπει την ευλογία στην ένωση ομόφυλων ζευγαριών.
«Το Βατικανό είναι μία από τις τελευταίες απόλυτες μοναρχίες στην Ευρώπη»
«Αν έπρεπε να λαμβάνω υπόψιν όλα όσα λέει ο κόσμος για μένα θα χρειαζόταν να συμβουλεύομαι ψυχολόγο μία φορά την εβδομάδα», δηλώνει για το επίμαχο θέμα στην αυτοβιογραφία του ο Πάπας Φραγκίσκος. Ο ίδιος περιγράφει πώς είναι να κυβερνά ένα κρατίδιο όπως το Βατικανό. «Είναι μια από τις τελευταίες απόλυτες μοναρχίες στην Ευρώπη και υπάρχουν τακτικές που θα πρέπει να εγκαταλειφθούν για πάντα», γράφει για το Βατικανό
Όσο για τις επίμονες φήμες που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια πως ο Πάπας θα παραιτηθεί εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, όπως έκανε στο παρελθόν και ο προκάτοχός του, Πάπας Βενέδικτος, ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της παραίτησής του. «Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να παραιτηθώ, αυτό θα συμβεί μόνο αν προκύψει σοβαρό κώλυμα υγείας», γράφει στην αυτοβιογραφία του.
Σε αυτή την περίπτωση ο Πάπας διευκρίνισε πως δεν θα επιλέξει τον τίτλο «Επίτιμος Πάπας», αλλά θα αποκαλείται απλώς «Επίτιμος Επίσκοπος Ρώμης» και θα κατοικεί στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε, όπου θα μπορεί να τελεί τα μυστήρια της Εξομολόγησης και της Θείας Κοινωνίας για τους ασθενείς. Προφανώς ο Πάπας Φραγκίσκος αισθάνεται την ανάγκη να κάνει την παραπάνω διευκρίνιση, επειδή ο εκλιπών Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ', μετά την παραίτηση του τον Φεβρουάριο του 2013, έλαβε τον τίτλο «Επίτιμος Πάπας». Ο Βενέδικτος απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2022 σε ηλικία 95 ετών στο Βατικανό.
Τον Ιούνιο του 2023 ο Πάπας Φραγκίσκος υπεβλήθη σε επέμβαση στην κοιλιακή χώρα λόγω μερικής απόφραξης του εντέρου. Τις τελευταίες εβδομάδες ταλαιπωρείται με βρογχίτιδα, όμως, αυτό δεν τον εμποδίζει να συνεχίσει το έργο του. Στα τέλη του καλοκαιριού έχει, ήδη, προγραμματίσει ένα μεγάλο ταξίδι στην Ασία.
«Η συζήτηση για τους φτωχούς δεν σε κάνει αυτόματα αριστερό»
Η αυτοβιογραφία του Πάπα βασίζεται σε μια σειρά συνεντεύξεων που πήρε από τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ο Ιταλός δημοσιογράφος Φάμπιο Μαρκέζε Ραγκόνα. Ο Ραγκόνα μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) για τα όσα του εμπιστεύτηκε ο Πάπας Φραγκίσκος. Ο δημοσιογράφος δήλωσε πως ο Πάπας μίλησε για την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1976 στην πατρίδα του, την Αργεντινή.
Ο Πάπας στην αυτοβιογραφία του μιλά για το ρόλο του ως επικεφαλής του Τάγματος των Ιησουιτών στην Αργεντινή την περίοδο που η χούντα κυβερνούσε τη χώρα. Όταν τον Μάρτιο του 2013 εξελέγη Πάπας, ο Φραγκίσκος είχε κατηγορηθεί πως δεν έκανε προσπάθειες να βοηθήσει δύο Ιησουίτες ιεραποστόλους, οι οποίοι φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν από το στρατιωτικό καθεστώς. «Οι κατηγορίες εναντίον μου συνεχίζονται μέχρι σήμερα - είναι η εκδίκηση από κάποιους αριστερούς που γνώριζαν πως ήμουν αντίθετος σε αυτές τις βαναυσότητες», υποστηρίζει στη βιογραφία του ο Πάπας.
Με την ευκαιρία για την «εκδίκηση από κάποιους αριστερούς» ο Πάπας συνεχίζει και κάνει αναφορά στους φτωχούς: «Το να μιλάς για τους φτωχούς δεν σε κάνει αυτόματα αριστερό. Οι φτωχοί είναι η κορωνίδα του Ευαγγελίου και βρίσκονται στην καρδιά του Ιησού. Στις χριστιανικές κοινότητες η ιδιοκτησία μοιραζόταν. Αυτό δεν είναι κομμουνισμός, είναι γνήσια χριστιανοσύνη».