Καθώς η διπλωματική ένταση μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας για την υπόθεση Σκριπάλ κλιμακώνεται, το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει μία σειρά από κυρώσεις που αναμένεται να πλήξουν, μεταξύ άλλων, τις περιουσίες βαθύπλουτων Ρώσων που ζουν στη χώρα.
Μετά την αρνητική στάση του Κρεμλίνου απέναντι στο βρετανικό τελεσίγραφο, με το οποίο ζητούνταν εξηγήσεις για την ανίχνευση ενός νευροτοξικού παράγοντα «ρωσικής προέλευσης» στον δηλητηριασμένο οργανισμό του πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του, η Τερέζα Μέι σκλήρυνε απότομα την στάση της.
Την Τετάρτη, η Βρετανίδα πρωθυπουργός απείλησε να παγώσει μία σειρά ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Βρετανία, στο πλαίσιο των ερευνών για επιθέσεις σε βάρος κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όπως χαρακτηριστικά διεμήνυσε, οι αρμόδιοι επιθεωρητές θα εξαρθρώσουν «κάθε διεφθαρμένη ελίτ που αποτελείται από επικίνδυνους εγκληματίες».
Ακόμα πιο συγκεκριμένος ήταν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, που άφησε να εννοηθεί ότι αρκετοί βαθύπλουτοι συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν, που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπουν στο «μικροσκόπιο» των ερευνών για φαινόμενα διαφθοράς όπως το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Αν και η απειλή παραμένει για την ώρα «επί χαρτού», πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν πως αποτελεί υπολογίσιμη διαπραγματευτική πίεση, αφού στοχεύει έναν στενό κύκλο αξιωματούχων και επιχειρηματιών γύρω από τον Πούτιν.
Πώς το κάνουν - Γιατί προτιμούν τη Βρετανία
Ρώσοι μεγιστάνες μεταφέρουν μέρος της περιουσίας τους στη Βρετανία, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, επενδύοντας σε μεγάλο βαθμό σε ακίνητη περιουσία, μέσω υπεράκτιων, ανώνυμων εταιρειών με έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Το 2015, μία έρευνα της Deutsche Bank που συσχέτισε στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και την Τράπεζα της Βρετανίας, υπολόγισε ότι από το 2006, περίπου 129 δισεκατομμύρια ευρώ είχαν περάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο από συναλλαγές μέσω offshore.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι συναλλαγές αυτές είχαν αφετηρία τη Ρωσία.
Το 2003 ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς αγόρασε την ποδοσφαιρική ομάδα Chelsea. Το 2009, ο πρώην πράκτορας της KGB Αλεξάντερ Λεμπέντεφ, απέκτησε ένα μεγάλο μερίδιο μετοχών της εφημερίδας Evening Standard. Εκπατρισμένοι Ρώσοι έχουν ιδρύσει δίκτυα επιρροής στη βρετανική πολιτική σκηνή, κάνοντας μεγάλες δωρεές στο συντηρητικό κόμμα.
Το νομικό καταφύγιο
Οι λόγοι που προτιμούν την Βρετανία είναι κυρίως νομικοί.
Η χώρα τους προσφέρει ένα σταθερό καταφύγιο απέναντι στη ρωσική κυβέρνηση, αφού διαχρονικά απορρίπτει κάθε αίτηση έκδοσης Ρώσου πολίτη που δέχεται από το Κρεμλίνο.
Τα βρετανικά ιδρύματα από την άλλη μεριά επιδεικνύουν χαρακτηριστική προθυμία για τις ξένες επενδύσεις, χωρίς να διερευνούν πάντα εις βάθος την πηγή των χρημάτων, σχολιάζει ο Ιάν Μποντ, διευθυντής εξωτερικής πολιτικής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Αναμόρφωσης.
«Αν αρχίσεις να παίρνεις από αυτούς τους μεγιστάνες τις Aston Martin και τις Bentley, τα διαμερίσματά τους και τα υπόλοιπα περιουσιακά τους στοιχεία στη Βρετανία, πολύς κόσμος θα αρχίσει να ασχολείται με το ζήτημα», εξηγεί ο διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας Eurasia Group.
«Η έμμεση πίεση θα περάσει στον Πούτιν», εκτιμά ο ίδιος αφού , μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος να καταδικάζει την έξοδο κεφαλαίων από τη χώρα ως αντιπατριωτική κίνηση αλλά δείχνει ανοχή στον στενό κύκλο του.
«Δεν υπάρχει θέση ούτε για αυτούς τους ανθρώπους ούτε για τα χρήματά τους», διαμηνύει τώρα η Τερέζα Μέι, που απειλεί να προωθήσει μία νομοθετική αλλαγή, που θα επιτρέπει στο κράτος την αναστολή της βίζας και το πάγωμα των λογαριασμών σε όσους ξένους ερευνώνται για «ξέπλυμα» χρήματος ή παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με πληροφορίες από New York Times
σχόλια