Με το βλέμμα στραμμένο στη Μόσχα και τις στρατιωτικές της κινήσεις, η Δύση κινήθηκε γρήγορα εντείνοντας την οικονομική πίεση προς την Ρωσία, αφήνοντας, παράλληλα, περιθώρια για σκληρότερα μέτρα.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, σε περίπτωση ενδεχόμενης εισβολής, ενώ η ΕΕ προετοιμάζεται για τον αριθμό των εκτοπισμένων εάν ξεσπάσει πλήρης σύγκρουση. Τα ξημερώματα, ο Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στο Ντονμπάς.
Η Ευρωπαία Επίτροπος Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πολωνία την Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ειδικοί εργάζονται επί του ζητήματος στις Βρυξέλλες εκπονώντας σχέδια για το πώς θα αντιδράσουν σε ενδεχόμενη μεγάλης κλίμακας άφιξη Ουκρανών προσφύγων.
«Επικεντρωνόμαστε στον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για την πολύ επικίνδυνη κατάσταση στην Ουκρανία», είπε η Γιόχανσον στη Βαρσοβία. Αν και δεν ήταν σαφές ποια θα ήταν τα επόμενα βήματα του Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι εάν υπάρξει μαζική εισροή Ουκρανών προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Γιαν Έγκελαντ, ο οποίος ηγείται της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, είπε ότι οι κοινότητες στην Ουκρανία υποφέρουν από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στα ανατολικά της χώρας σε μια σύγκρουση το 2014.
«Οι παγωμένοι συνταξιούχοι που συνάντησα κοντά στην πρώτη γραμμή μου είπαν ότι παλεύουν να επιβιώσουν στα απομονωμένα, κατεστραμμένα από τον πόλεμο χωριά τους», είπε σε μια δήλωση. «Δεκάδες χιλιάδες έχουν υποστεί σχεδόν καθημερινούς βομβαρδισμούς και ζωή με περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρισμό και βασικές υπηρεσίες για χρόνια». «Είναι τρομοκρατημένοι για τις προοπτικές επιστροφής σε πόλεμο πλήρους κλίμακας», πρόσθεσε, «και νιώθουν ξεχασμένοι ανάμεσα στα υψηλού επιπέδου πολιτικά παιχνίδια που παίζονται γύρω τους».
Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να συγκεντρώσει 190 εκατομμύρια δολάρια φέτος για να βοηθήσει τους Ουκρανούς, αν και μόνο το 9% αυτών έχει συγκεντρωθεί. Μια πλήρης εισβολή και μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση θα ενέτεινε μόνο την οικονομική ανάγκη.
Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, μια άλλη μεγάλη υπηρεσία που εργάζεται σε ζητήματα προσφύγων, δήλωσε ότι η Πολωνία και άλλες ΕΕ χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία θα επηρεαστούν γρήγορα από την άφιξη των εκτοπισμένων Ουκρανών.
«Εάν ξεσπάσει πόλεμος, οι συνέπειες για τον ουκρανικό λαό — και για την Ευρώπη — δεν μπορούν να υπερεκτιμηθούν», δήλωσε ο Lani Fortier, ανώτερος αξιωματούχος του πρακτορείου.
Με πληροφορίες NYTimes