Η Γαλλία στηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το αίτημα του εισαγγελέα Καρίμ Καν για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας και τριών ηγετών της Χαμάς, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, και την Ιταλία, «η Γαλλία υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), την ανεξαρτησία του, και τον αγώνα εναντίον της ατιμωρησίας σε όλες τις καταστάσεις», τόνισε σε ανακοίνωσή το γαλλικό ΥΠΕΞ μετά τη δημοσιοποίηση των ενταλμάτων σύλληψης. Σημειώνεται ότι το ΔΠΔ με έδρα τη Χάγη, έχει επικυρωθεί από 124 χώρες, ενώ το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δεν έχουν επικυρώσει τη συνθήκη
«Η Γαλλία καταδίκασε από την 7η Οκτωβρίου τις αντισημιτικές σφαγές που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς. Η τρομοκρατική οργάνωση αυτή ανέλαβε την ευθύνη για βάρβαρες επιθέσεις οι οποίες είχαν στόχο αμάχους, βασανισμούς και σεξουαλική βία που έχουν τεκμηριωθεί», έχουν «αναπαραχθεί» και «πανηγυριστεί», συνεχίζει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το Παρίσι «προειδοποιεί εδώ και μήνες για την επιτακτική ανάγκη να τηρείται αυστηρά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και «τον απαράδεκτο χαρακτήρα των απωλειών στις τάξεις των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και την ανεπαρκή πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια» αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ τονίζεται πως «η «διαρκής πολιτική λύση είναι ο μόνος δρόμος για να υπάρξει ορίζοντας ειρήνης».
Στη «γραμμή» της Γαλλίας και το Βέλγιο, που επίσης υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καθώς η υπουργός Εξωτερικών, Χάτζα Λαχμπίμπ, δήλωσε μέσω του X (πρώην Twitter) ότι «τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα πρέπει να διώκονται στο υψηλότερο επίπεδο, ανεξάρτητα από τους δράστες».
Η κίνηση του Παρισιού σηματοδοτεί μια σημαντική διάσταση μεταξύ της δικής της θέσης και εκείνης των δυτικών συμμάχων της. Άλλωστε η Γαλλία ήταν μία από τις λίγες δυτικές χώρες που ήταν πρόθυμες να τηρήσουν μια πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων επικρίνοντας την απόφαση των ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο στα ψηφίσματα κατάπαυσης του πυρός στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από νωρίς και ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα.