Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία ένα ψήφισμα που δηλώνει ότι οι Παλαιστίνιοι πληρούν τις προϋποθέσεις για καθεστώς πλήρους μέλους στα Ηνωμένα Έθνη, μια άκρως συμβολική κίνηση που αντανακλά την αυξανόμενη παγκόσμια αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και αποτελεί μομφή προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για την κατάσταση στη Γάζα.
Το ψήφισμα -που εγκρίθηκε με ψήφους 143 έναντι 9, ενώ 25 κράτη απείχαν- προετοιμάστηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την τρέχουσα πρόεδρο της Αραβικής Ομάδας του ΟΗΕ. Τη συμμετοχή της Παλαιστίνης με ειδικά δικαιώματα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε και η Ελλάδα συντασσόμενη με την πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ.
Η Γενική Συνέλευση των 193 μελών ασχολήθηκε με το θέμα της ένταξης της Παλαιστίνης αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο τον Απρίλιο σε ψήφισμα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αναγνώριση της πλήρους ένταξης ενός παλαιστινιακού κράτους. Η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου υποστήριξε την κίνηση, αλλά οι ΗΠΑ -που ψήφισαν κατά- δήλωσαν ότι η αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Το ψήφισμα προσαρμόστηκε τις τελευταίες ημέρες, αμβλύνοντας τη ρητορική του, ώστε να μην προκαλέσει διακοπή της αμερικανικής χρηματοδότησης βάσει νόμου του 1990. Δεν καθιστά την Παλαιστίνη πλήρες μέλος, ούτε της δίνει δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ούτε το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά η ψηφοφορία ήταν ηχηρή έκφραση της παγκόσμιας κοινής γνώμης υπέρ της παλαιστινιακής κρατικής οντότητας, η οποία κινητοποιήθηκε από τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία και την πείνα που προκάλεσε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα.
Ακόμη και πριν από την ψηφοφορία το πρωί της Παρασκευής, το Ισραήλ και μια ομάδα κορυφαίων Ρεπουμπλικανών προέτρεψαν να περικοπεί η χρηματοδότηση των ΗΠΑ ούτως ή άλλως λόγω των νέων προνομίων που το ψήφισμα παραχωρούσε στην παλαιστινιακή αποστολή.
Το ψήφισμα παρέχει νέα διπλωματικά προνόμια στους Παλαιστίνιους, καθώς μπορούν πλέον να κάθονται μεταξύ των κρατών μελών με αλφαβητική σειρά, να τοποθετούνται στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, να υποβάλλουν προτάσεις και τροπολογίες- και μπορούν να συμμετέχουν σε συνέδρια του ΟΗΕ και διεθνείς συναντήσεις που διοργανώνονται από τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ ορίζει ότι η Γενική Συνέλευση μπορεί να χορηγήσει πλήρη ιδιότητα μέλους σε ένα έθνος-κράτος μόνο μετά την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παραδείγματα αυτού περιλαμβάνουν τη δημιουργία των κρατών του Ισραήλ και του Νότιου Σουδάν. Το ψήφισμα που εγκρίθηκε την Παρασκευή αναφέρει ρητά ότι το παλαιστινιακό ζήτημα αποτελεί εξαίρεση και δεν θα δημιουργήσει προηγούμενο, γλώσσα που προστέθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το κείμενο, όταν ορισμένες χώρες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η Ταϊβάν και το Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσαν να ακολουθήσουν παρόμοιο δρόμο για να επιδιώξουν κρατική υπόσταση.
Με πληροφορίες από Guardian, New York Times