Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε το νόμο «περί οικογενειακών αξιών», ο οποίος περιορίζει τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών.
Ο νόμος, που είναι αντίστοιχος με τον ισχύοντα στη Ρωσία, υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «Το Γεωργιανό Όνειρο» με 84 ψήφους υπέρ και καμία κατά, ενώ η αντιπολίτευση μποϊκόταρε τη διαδικασία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για υπερσυντηρητική και αντιδυτική στροφή. Ο νέος νόμος απαγορεύει την «προπαγάνδα των ομοφυλοφιλικών και αιμομικτικών σχέσεων» στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και τις «συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που προωθούν τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ότι ο νόμος «ενισχύει τον στιγματισμό και τις διακρίσεις κατά τμήματος του πληθυσμού», απειλώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γεωργία. Παράλληλα, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η Γεωργία ακολουθεί το παράδειγμα της Ρωσίας, όπου παρόμοιος νόμος τέθηκε σε ισχύ πριν από δέκα χρόνια και έχει επεκταθεί ώστε να χαρακτηρίζει το «διεθνές κίνημα ΛΟΑΤΚΙ» ως «τρομοκρατική και εξτρεμιστική» οργάνωση.
Οι διαμαρτυρίες κατά της νομοθεσίας κλιμακώνονται, καθώς πλησιάζουν οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου. Οι επικριτές του νόμου καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει προσέγγιση με τη Μόσχα, παρά την ιστορική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών το 2008, και ότι υιοθετεί τακτικές καταστολής παρόμοιες με εκείνες της Ρωσίας.
Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν ενώ η Γεωργία βρίσκεται σε διαδικασία υποψηφιότητας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας τον Δεκέμβριο του 2023. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες έχουν αποφασίσει την ντε φάκτο διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας, εν αναμονή μιας πολιτικής αλλαγής στο Τμπιλίσι.
Το κυβερνών κόμμα κατηγορεί τη Δύση ότι υπονομεύει τις «παραδοσιακές αξίες», υιοθετώντας μια ρητορική που χρησιμοποιείται συχνά από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι διαφωνίες εντός της Γεωργίας και οι διεθνείς αντιδράσεις υποδηλώνουν ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι ως προς την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει, είτε προς την Ευρώπη είτε προς την ενίσχυση των δεσμών με τη Ρωσία.