Τον περασμένο μήνα η Σικελία ανακοίνωσε πως θα επιδοτεί μέρος του ταξιδιωτικού κόστους των τουριστών της, καλύπτοντας το ήμισυ των αεροπορικών εισιτηρίων και τουλάχιστον μια νύχτα διαμονής, ώστε να ενισχύσει τον τουρισμό της, στη μετά κορωνοϊό εποχή.
Τώρα, και η Ιαπωνία αναζητά ανάλογους τρόπους να προσελκύσει τουρίστες και να γεμίσει ξανά τα ριοκάν της, τα bullet train και τα σούσι μπαρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του Ιαπωνικού Οργανισμου΄Τουρισμού ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ενίσχυσης του τουρισμού της, μέσω της κάλυψης μέρους του ταξιδιωτικού κόστους των επισκεπτών της.
Καθώς οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη, δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένες λεπτομέρειες του προγράμματος. Κάποιες πηγές αναφέρουν πως το πρόγραμμα θα απευθύνεται στον εσωτερικό τουρισμό ενώ κάποιες άλλες υποστηρίζουν πως θα ακολουθηθεί το παράδειγμα της Σικελίας, και το σχέδιο -ύψους 12,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τις πληροφορίες- θα αφορά και τους ξένους τουρίστες και θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή, από τον Ιούλιο του 2020, αναλόγως τού πότε θα αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κυβέρνησης, περίπου 2.900 ταξιδιώτες επισκέφτηκαν την Ιαπωνία τον Απρίλιο, πτώση κατά 99,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.
Είναι η πρώτη φορά που ο μηνιαίος αριθμός τουριστών πέφτει κάτω από το ορόσημο των 10.000, μετά το 1964, όταν ο Ιαπωνικός Οργανισμός Τουρισμού άρχισε να διατηρεί αρχεία με στατιστικά.
Παρότι η Ιαπωνία καθυστέρησε να επιβάλλει μέτρα κατά της ανάσχεσης του κορωνοϊού και πολλοί προέβλεπαν πως θα πληγεί σκληρά από την πανδημία, η χώρα θεωρείται άλλο ένα success story, ιδίως συγκρινόμενη με άλλα κράτη. Η Ιαπωνία των 126 εκατομμυρίων ανθρώπων μετρά (μόλις) 16.500 κρούσματα και 808 θανάτους.
Οι ειδικοί αποδίδουν τους χαμηλούς δείκτες στο σύστημα υγείας, τα χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας, την εμπειρογνωσία στον τομέα της πνευμονολογίας και της διάσημης κουλτούρας για άψογη καθαριότητα και πειθαρχία.
Παρά τη βαριά βιομηχανία της, που επίσης έχει πληγεί βαριά από την παγκόσμια κρίση κορωνοϊού, η Ιαπωνία στηρίζεται και στον τουρισμό για την τόνωση της οικονομίας της. Υπενθυμίζεται πως η ιαπωνική οικονομία εισήλθε επίσημα σε ύφεση, καθώς κατέγραψε συρρίκνωση του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαρτίου.
Με πληροφορίες από Forbes/JapanTimes
σχόλια