Η Ιρλανδία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία - Συντάσσεται με τη Νότια Αφρική και προσφεύγει στη Χάγη

Η Ιρλανδία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία - Συντάσσεται με τη Νότια Αφρική και προσφεύγει στη Χάγη Facebook Twitter
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μιχόλ Μάρτιν / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Ιρλανδία προτίθεται να συμμετάσχει στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής εναντίον του Ισραήλ για γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα, πριν από το τέλος του 2024. Το ιρλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια μη δεσμευτική πρόταση που συμφωνεί ότι «η γενοκτονία διαπράττεται μπροστά στα μάτια μας από το Ισραήλ στη Γάζα». 

Τον Δεκέμβριο του 2023, η Νότια Αφρική προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος στη Γάζα παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία του 1948, μια κατηγορία που το Ισραήλ έχει αρνηθεί σθεναρά. Αρκετές χώρες έχουν στηρίξει τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Βολιβίας, της Κολομβίας, του Μεξικού, της Τουρκίας, της Χιλής και της Λιβύης.  

Η Ιρλανδία δήλωσε ότι θα καταθέσει εισήγηση στο Διεθνές Δικαστήριο μόλις η Νότια Αφρική υποβάλει έγγραφο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς της, κάτι που έκανε τη Δευτέρα (4/11). 

«Η απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής βασίστηκε σε λεπτομερή και αυστηρή νομική ανάλυση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μιχόλ Μάρτιν στο Dail Eireann, την κάτω βουλή του ιρλανδικού κοινοβουλίου. «Η Ιρλανδία υποστηρίζει σθεναρά το έργο του ICJ και είναι βαθιά προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και τη λογοδοσία» είπε χαρακτηριστικά. 

Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε τη Δευτέρα (4/11) ότι κατέθεσε στο Διεθνές Διακστήριο το λεγόμενο memorial - ένα υπόμνημα εκατοντάδων σελίδων με αποδείξεις για γενοκτονία που διέπραξε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. 

Τι είναι το Διεθνές Δικαστήριο

Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) με έδρα τη Χάγη, είναι το ανώτατο νομικό όργανο του ΟΗΕ, το οποίο ιδρύθηκε το 1945 μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για την αντιμετώπιση διαφορών μεταξύ κρατών.

Σε αντίθεση με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), η έδρα του οποίου βρίσκεται επίσης στη Χάγη, το Διεθνές Δικαστήριο δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη σε άτομα για εγκλήματα υψίστης σοβαρότητας, όπως η γενοκτονία, αλλά οι απόψεις του έχουν βαρύτητα για τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Η 15μελής επιτροπή του Διεθνούς Δικαστηρίου, η οποία θα διευρυνθεί με έναν επιπλέον δικαστή από κάθε πλευρά στην υπόθεση της γενοκτονίας στη Γάζα, ασχολείται με συνοριακές διαφορές και όλο και περισσότερο με υποθέσεις που υποβάλλονται από κράτη που κατηγορούν άλλα για παραβίαση των συμβατικών υποχρεώσεων του ΟΗΕ.

Θεωρητικά, οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι νομικά δεσμευτικές για τα κράτη μέλη του ΟΗΕ. Eάν ένα κράτος δεν συμμορφωθεί με μια απόφασή του, το άλλο κράτος μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να επιβάλει την απόφαση.

Το 2022, το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να «αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» στην Ουκρανία. Η Ρωσία, η οποία διαθέτει δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, απέρριψε την απόφαση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έχω τέσσερις ημέρες ζωής» ισχυρίζεται η γυναίκα που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / H γυναίκα που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση λέει ότι έχει λίγες ημέρες ζωής έπειτα από τροχαίο

Η γυναίκα επίσης υποστήριξε ότι είχε πέσει θύμα trafficking από τον δισεκατομμυριούχο Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος ήταν φίλος του δούκα της Υόρκης
LIFO NEWSROOM
Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Διεθνή / Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

«Αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να δουν τη σειρά», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM
Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Διεθνή / Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Η φιλορωσική στάση του Ορμπάν έχει προκαλέσει νέες εντάσεις, με την Ουγγαρία να χρησιμοποιεί επανειλημμένα το δικαίωμα βέτο για να εμποδίσει ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών και στρατιωτικών
LIFO NEWSROOM