Διεθνής κατακραυγή για την απαγόρευση της UNRWA από το Ισραήλ, συνομιλίες για τους ομήρους στη Γάζα

Διεθνής κατακραυγή για την απαγόρευση της UNRWA από το Ισραήλ, συνομιλίες για τους ομήρους στη Γάζα Facebook Twitter
Μπενιαμίν Νετανιάχου/ Φωτ.: EPA
0

Το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοθεσία που απαγορεύει τη λειτουργία της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στο Ισραήλ, περιλαμβάνοντας και την ανατολική Ιερουσαλήμ.

 Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και ανησυχία από οργανισμούς και κυβερνήσεις, καθώς η UNRWA αποτελεί βασικό φορέα ανθρωπιστικής βοήθειας για εκατομμύρια Παλαιστινίους.

Η UNRWA ιδρύθηκε το 1949 και παρέχει ζωτικές υπηρεσίες, όπως πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και στέγαση σε Παλαιστινίους πρόσφυγες στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και άλλες περιοχές. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει κατηγορήσει την υπηρεσία για συνεργασία με τη Χαμάς και την κατηγορεί ότι εμπλέκεται στην υποστήριξη τρομοκρατικών ενεργειών.

Οι νέοι νόμοι και οι επιπτώσεις τους

Με συντριπτική πλειοψηφία (92 ψήφοι υπέρ, 10 κατά), η Κνεσέτ πέρασε το νομοσχέδιο που απαγορεύει κάθε δραστηριότητα της UNRWA στο Ισραήλ, υποχρεώνοντας τους δημόσιους λειτουργούς να μην συνεργάζονται με την υπηρεσία. Ένας δεύτερος νόμος, που επίσης ψηφίστηκε (89-7), επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται σε συνεργασία με την UNRWA. Οι δύο νόμοι θα τεθούν σε ισχύ εντός 90 ημερών και αναμένεται να δυσκολέψουν σημαντικά τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Ο Γιούλι Εντελστάιν, βουλευτής και εκ των εισηγητών του νόμου, δήλωσε ότι «υπάρχει βαθιά σύνδεση ανάμεσα στη Χαμάς και την UNRWA», γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από το Ισραήλ.

Διεθνείς αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις

Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονη αντίδραση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, καταδίκασε την απαγόρευση, χαρακτηρίζοντάς την ως «επικίνδυνο προηγούμενο» που θα επιδεινώσει τα δεινά των Παλαιστινίων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του και τόνισε ότι η UNRWA είναι αναντικατάστατη. Κάλεσε το Ισραήλ να σεβαστεί τις διεθνείς του υποχρεώσεις, υπογραμμίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η εφαρμογή των νέων νόμων.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, εξέφρασε την ανησυχία του για την «αφόρητη» αυτή απόφαση, επισημαίνοντας τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει στην υγεία των Παλαιστινίων.

Αντιδράσεις ήρθαν και από κυβερνήσεις όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία, που τόνισαν τη σημασία της UNRWA ως κρίσιμου πυλώνα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Εντάσεις και συνομιλίες για την απελευθέρωση ομήρων

Με φόντο τις εντάσεις που κλιμακώνονται λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τον νότιο Λίβανο, οι συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς συνεχίζονται. Ο επικεφαλής της Μοσάντ, Δαυίδ Μπαρνέα, συναντήθηκε με τον διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς και αξιωματούχους του Κατάρ, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Axios, ο Μπερνς πρότεινε κατάπαυση του πυρός διάρκειας 28 ημερών, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση οκτώ ισραηλινών ομήρων και δεκάδων Παλαιστινίων κρατουμένων. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τόνισε την ανάγκη να «σταματήσει αυτός ο πόλεμος».

Παράλληλα, η αντιπαράθεση του Ισραήλ με το Ιράν συνεχίζεται. Το Σάββατο, το Ισραήλ προχώρησε σε στρατιωτικές επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους, ενώ το Ιράν απείλησε με «αφάνταστες συνέπειες». Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι οι επιδρομές άλλαξαν την «ισορροπία δυνάμεων», αποδυναμώνοντας τον εχθρό.

Στον Λίβανο, το Ισραήλ συνέχισε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, πλήττοντας περιοχές όπως η Τύρος και προκαλώντας δεκάδες θύματα. Το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.700 ανθρώπους από τον Σεπτέμβριο, με τον πληθυσμό της περιοχής να βρίσκεται σε διαρκή απειλή.

Στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν επιφέρει ανθρωπιστική κρίση, με τοπικές αρχές να αναφέρουν πάνω από 43.000 θανάτους. Σχεδόν όλος ο πληθυσμός των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εκτοπιστεί, ενώ βασικές ανάγκες, όπως τρόφιμα και νερό, είναι σε κρίσιμα επίπεδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλέικ Λάιβλι - Τζάστιν Μπαλντόνι: «Το βίντεο που κυκλοφόρησε ως υπεράσπιση, είναι στην πραγματικότητα καταδικαστικό»

Διεθνή / Ο Μπαλντόνι έδωσε βίντεο με την Μπλέικ Λάιβλι: Αποδεικνύει την παρενόχληση της ηθοποιού ή δικαιώνει τον σκηνοθέτη;

Πόλεμος των βασικών συντελεστών της ταινίας «It Ends With Us» - Στο βίντεο φαίνεται η πρόβα των ηθοποιών για το γύρισμα μίας σκηνής που οι δύο πρωταγωνιστές έρχονταν κοντά
LIFO NEWSROOM