Η Κατρίν Γιακομπσντότιρ, πρωθυπουργός της Ισλανδίας, κάλεσε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πράσινες και φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές αντί να επικεντρώνονται στα οικονομικά μεγέθη.
Η Γιακομπσντότιρ, ένωσε τις δυνάμεις της με την πρώτη υπουργό της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον και την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντεν για να προωθήσουν μία «ατζέντα της ευημερίας». Η Κατρίν Γιακομπσντότιρ πραγματοποίησε έκκληση για «ένα εναλλακτικό μέλλον που θα βασίζεται στην ευημερία και στην χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη». Παράλληλα ανέφερε ότι χρειάζονται νέοι κοινωνικοί δείκτες πέρα από τα παραδοσιακά δεδομένα του ΑΕΠ.
Ο βραβευμένος με νόμπελ Τζόζεφ Στίγκλιτς συγκαταλέγεται ανάμεσα στους οικονομολόγους που υποστηρίζουν ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, που μετράει τη συνολική αγοραία αξία όλων των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε μια χώρα στη διάρκεια μιας ορισμένης χρονικής περιόδου, αποτυγχάνει να αποτυπώσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την ανισότητα, τις ψηφιακές υπηρεσίες και πλήθος φαινομένων ακόμα που διαμορφώνουν τις σύγχρονες κοινωνίες. Ο Στίγκλιτς, σε πρόσφατο άρθρο του στον Guardian, ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 αποτέλεσε την απόλυτη εικόνα των ανεπαρκειών των μετρήσεων που χρησιμοποιούνται. Το ΑΕΠ δεν κατόρθωσε να αναδείξει στρεβλώσεις στην στεγαστική φούσκα στις ΗΠΑ που πυροδότησε την παγκόσμια κρίση.
Η Κατρίν Γιακομπσντότιρ ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή αποτέλεσε έναν βασικό παράγοντα που ώθησε την Ισλανδία να ενσωματώσει νέους κοινωνικούς δείκτες πέρα από το ΑΕΠ κατά τον σχεδιασμό του προϋπολογισμού. Η ίδια ξεκίνησε την ομιλία της στη Chatham House, μία δεξαμενή σκέψης με έδρα το Λονδίνο, αναφερόμενη στην εξαφάνιση του παγετώνα Όκγιεκουλ στην χώρα της. Οι επιστήμονες αποδίδουν την υποχώρηση των παγετώνων στην υπερθέρμανση του πλανήτη, για την οποία ευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
«Πρόκειται για το τι προτεραιότητες δίνεις στον προϋπολογισμό, μπορείς πάντα να δώσεις έμφαση στην ευημερία», απάντησε σε ερώτηση για το αν η ατζέντα απευθύνεται τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Παράλληλα υπογράμμισε πως οι αναπτυγμένες χώρες πρέπει να κάνουν ένα βήμα προς την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρά να επαναλάβουν την εκβιομηχάνιση που θα στηρίζεται στον άνθρακα. Το ότι το ΑΕΠ επικεντρώνεται στις οικονομικές αποδόσεις σημαίνει ότι τείνει να υποτιμήσει την ποιότητα ζωής και τις κοινωνικές επιπτώσεις της ανισότητας.
Η Γιακομπσντότιρ ανέφερε ότι ένας Ισλανδός ποιητής είπε κάποτε χιουμοριστικά πως το να κάνεις έρωτα με τη γυναίκα σου δεν προσμετράται στο ΑΕΠ αλλά το να πας σε πορνείο προσμετράται. Η Γιακομπσντότιρ, με αριστερές και πράσινες καταβολές, σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού το 2017 μαζί με ένα συντηρητικό και ένα κεντροδεξιό κόμμα.
Καταπολέμηση της κατάθλιψης
Αναφερόμενη στην πρόοδο της Ισλανδίας στις πολιτικές για την οικογένεια, ανέφερε ότι η χώρα της, με πληθυσμό μόλις 350.000 κατοίκων, έχει ακόμα μεγάλες προκλήσεις μπροστά της, όπως την καταπολέμηση της κατάθλιψης και την βελτίωση των συγκοινωνιών. «Η Ισλανδία καταναλώνει περισσότερα αντικαταθλιπτικά από τις γειτονικές χώρες», ανέφερε προσθέτοντας πως η χώρα πρέπει να ενισχύσει την πρόληψη της κατάθλιψης μέσα από τον αθλητισμό και την τέχνη.
Σε ομιλία της σε TED τον Αύγουστο, η Νίκολα Στέρτζον απεύθυνε παρόμοια έκκληση για τις σύγχρονες οικονομίες αναφέροντας πως πρέπει να ενισχύσουν τους πόρους για την ψυχική υγεία, την προστασία των παιδιών, τις γονεϊκές άδειας και την πράσινη ενέργεια. Η Γιακομπσντότιρ υποστήριξε ότι η υιοθέτηση της καθολικής παιδικής μέριμνας και των ίσων γονικών αδειών είναι αποτέλεσμα των αγώνων του γυναικείου κινήματος πέρα από τις πολιτικές διαφορές.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια