Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια Ιταλοί καλούνται να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες, από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 11 το βράδυ, για να απαντήσουν στο ερώτημα δημοψηφίσματος το οποίο προκηρύχθηκε έπειτα από αίτημα οκτώ περιφερειών της χώρας. Αφορά την εξόρυξη υδρογονανθράκων και το αν μπορεί να συνεχίζεται μέχρι την οριστική εξάντληση των κοιτασμάτων ή αν πρέπει να διακόπτεται όταν λήγει ή κάθε άδεια.
Οι δυνάμεις της αριστεράς και το κίνημα Πέντε Αστέρων, που στηρίζουν το δημοψήφισμα, καλούν τους Ιταλούς να ψηφίσουν «ναι» στον περιορισμό των εξορύξεων, με κύρια έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για να μπορέσουν να αυξηθούν στο μέλλον τα ποσοστά των δικαιωμάτων που οι διάφορες πετρελαϊκές εταιρίες καταβάλλουν στο ιταλικό κράτος για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
We encourage Italy to #VotaSi in Sunday's referendum: to limit offshore drilling for a safe climate & better future! pic.twitter.com/aUooVMGrma
— European Greens (@europeangreens) 15 Απριλίου 2016
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει συμπαγή στάση: το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε χάρη στην κινητοποίηση περιφερειαρχών που ανήκουν στους «Δημοκρατικούς», αλλά ο πρώην γραμματέας του κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι και ο πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ΄Αλέμα δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «όχι». Ο νυν πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι τάχθηκε υπέρ της αποχής, χαρακτηρίζοντας την όλη πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα, «ένα ανόητο σφάλμα».
Το μέτωπο του «όχι» τονίζει ότι, αν περιορισθεί η δραστηριότητα εξόρυξης, θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ θα αυξηθεί και η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό, η οποία είναι ήδη υψηλή.
Σε ό,τι αφορά τις συντηρητικές δυνάμεις, η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά τάσσεται υπέρ του περιορισμού των εταιριών πετρελαίου, «για την υπεράσπιση όλης της επικράτειας της χώρας». Η Φόρτσα Ιτάλια δεν έχει υιοθετήσει ενιαία θέση: ο εκπρόσωπός της στην βουλή Ρενάτο Μπρουνέτα στηρίζει το «όχι» στο δημοψήφισμα, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι άφησε έμμεσα να εννοηθεί ότι συντάσσεται με το μέτωπο του «ναι».
Το κύριο ζητούμενο είναι να επιβεβαιωθεί αν θα ψηφίσει η πλειοψηφία των εχόντων δικαίωμα (πάνω από το 50%), διότι σε διαφορετική περίπτωση το δημοψήφισμα θα είναι άκυρο.
Σύμφωνα με τις περισσότερες προβλέψεις, η συμμετοχή των Ιταλών εκτιμάται ότι θα είναι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, οριακά πάνω από 50%. Στις 12:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα) το ποσοστό της συμμετοχής ήταν 8,35%, που θεωρείται σχετικά χαμηλό.