Ενώ η τρούφα και η συλλογή της συνδέονται άμεσα με μια παράδοση και μυστικά καλά φυλαγμένα μέσα στις οικογένειες, η Ιταλία ζήτησε από την Unesco η καλλιέργειά της να συμπεριληφθεί στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.
Πέρα από την "ανεκτίμητη αξία της", η τρούφα είναι "το σύμβολο των σχέσεων μεταξύ του ανθρώπου, της φύσης, των ζώων και της παράδοσης", τονίζει η Ρώμη.
Η Ιταλία έχει 200.00 δένδρα τρούφας, από τα οποία 4.000 στο Πιεμόντε, όπου βρίσκεται η πόλη Άλμπα. Εδώ και 86 χρόνια, η πόλη αυτή των 30.000 κατοίκων οργανώνει κάθε χρόνο σχεδόν για δύο μήνες "μεγάλη έκθεση λευκής τρούφας" που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από τη χώρα και το εξωτερικό. Κάθε χρόνο, η τιμή της λευκής τρούφας της Άλμπα κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 4.000 ευρώ το κιλό στην Έκθεση που διαρκεί έως τις 27 Νοεμβρίου.
Η τρούφα είναι όπως το κρασί, κάθε περιοχή έχει το άρωμά της, λένε οι ντόπιοι, που υποστηρίζουν πως αυτή της Άλμπας είναι "η πιο αρωματισμένη". Στο Πιεμόντε, η περίοδος είναι από 21 Σεπτεμβρίου έως 31 Ιανουαρίου.
Η Ιταλία έχει 25 είδη τρούφας, η πώληση των οποίων καταγράφει ετήσιο κύκλο εργασιών 400 εκατομμυρίων ευρώ. Το 99% της λευκής τρούφας ποιότητας που πωλείται παγκοσμίως προέρχεται από τη χερσόνησο.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
σχόλια