Η Ουάσιγκτον απέκλεισε το Πεκίνο από στρατιωτικά γυμνάσια στον Ειρηνικό

Η Ουάσιγκτον απέκλεισε το Πεκίνο από στρατιωτικά γυμνάσια στον Ειρηνικό Facebook Twitter
EPA
0

Οι ΗΠΑ απέσυραν μια πρόσκληση στην Κίνα για συμμετοχή της στη στρατιωτική πολυεθνική άσκηση στον Ειρηνικό Rim of the Pacific 2016 (RIMPAC 2016).

Η κίνηση αυτή έρχεται ως μια «πρώτη» απάντηση της Ουάσινγκτον, στην στρατιωτικοποίηση νησιών στην Νότια Σινική Θάλασσα από το Πεκίνο, ανέφερε το αμερικανικό Πεντάγωνο.


Η απάντηση του Πεκίνου ήταν άμεση με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι να δηλώνει στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στην Ουάσινγκτον, ότι η απόφαση αυτή των ΗΠΑ είναι ένα «μη εποικοδομητικό μέτρο».


«Έχουμε ισχυρές αποδείξεις ότι η Κίνα ανέπτυξε πυραύλους κατά πλοίων, συστοιχίες πυραύλων επιφανείας-αέρος και ηλεκτρονικά συστήματα παρεμβολών στα αμφισβητούμενα νησιά Σπράτλι», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο συνταγματάρχης Κρις Λόγκαν.


«Αποσύραμε την πρόσκλησή μας προς το Πολεμικό Ναυτικό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την άσκηση Rim of the Pacific (RIMPAC) που πραγματοποιείται ανά διετία», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα πλέον σημαντικά ναυτικά γυμνάσια στον κόσμο, που πραγματοποιούνται ανά δύο χρόνια και στα οποία συμμετέχουν περίπου 30 χώρες. Σχεδιάζονται να διεξαχθούν φέτος από τις 27 Ιουνίου έως τις 2 Αυγούστου.


«Η Κίνα διατείνεται ότι οι εγκαταστάσεις σε αυτά τα νησιά είναι σχεδιασμένες να παρέχουν ασφάλεια στη θάλασσα, βοήθεια στην ναυσιπλοΐα, έρευνα και διάσωση στη θάλασσα και προστασία αλιέων», τόνισε ο Λόγκαν.


«Αλλά η ανάπτυξη αυτών των όπλων μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

«Είναι μια απόφαση που λήφθηκε επιπόλαια και δεν βοηθά την αµοιβαία κατανόηση Κίνας -ΗΠΑ», δήλωσε από την πλευρά του ο Κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι.

Η Κίνα συμμετείχε δύο φορές στο παρελθόν σε αυτές τις ασκήσεις, το 2014 και το 2016.

Στις αρχές του μήνα, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε την Κίνα ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» για τις κινήσεις της με τις οποίες προχωράει στη «στρατιωτικοποίηση» της Νότιας Σινικής Θάλασσας, όπου, σύμφωνα με αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, το Πεκίνο εγκατέστησε πρόσφατα πυραύλους Κρουζ.

Η Κίνα διεκδικεί, μεταξύ άλλων και για ιστορικούς λόγους, την κυριαρχία των νησιών Σπράτλι, τα οποία όμως αποτελούν αντικείμενο διενέξεων με πολλές άλλες γειτονικές χώρες (Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Μπρουνέι, Ταϊβάν).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM
Το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο

LiFO politics / «Η Γερμανία δυσκολεύεται να βρει τη θέση της στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται»

Ο δημοσιογράφος του γερμανόφωνου Τύπου, Φέρρυ Μπατζόγλου, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η μελλοντική κυβέρνηση της χώρας, για τον σχηματισμό της οποίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα –το οποίο ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές– και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ