Η Παγκόσμια Τράπεζα σταματά τη χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων στην Ουγκάντα μετά την υιοθέτηση αντι-ΛΟΑΤΚΙ νόμου, ο οποίος συγκαταλέγεται στους καταπιεστικότερους στον κόσμο.
Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες Τρίτη, η Παγκόσμια Τράπεζα τονίζει πως ο αντι-ΛΟΑΤΚΙ νόμος «αντίκειται θεμελιωδώς στο σύνολο των αξιών της Παγκόσμιας Τράπεζας» προσθέτοντας πως υπό αυτές τις συνθήκες, «δεν θα παρουσιαστεί καμιά νέα δημόσια χρηματοδότηση στο διοικητικό συμβούλιό μας. Πιστεύουμε πως το όραμά μας για την εξάλειψη της φτώχειας σ’ έναν βιώσιμο πλανήτη δεν είναι εφικτό παρά μόνο αν συμπεριλαμβάνει τους πάντες, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Αυτός ο νόμος υπονομεύει τις προσπάθειες γι’ αυτό».
Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου απαίτησαν στα τέλη Ιουλίου από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, τον Ατζάι Μπάγκα, να αναστείλει «κάθε τρέχουσα και μελλοντική χορήγηση» στην Ουγκάντα «για όσο δεν ακυρώνεται ο νόμος κατά της ομοφυλοφιλίας».
Ο πρόεδρος της Ουγκάντα, που κυβερνά από το 1986, επικύρωσε τον επίμαχο αντι-ΛΟΑΤΚΙ νόμο την 29η Μαΐου, προκαλώντας αντιδράσεις από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δυτικές κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς.
Παρά τις απειλές πως η χώρα θα υποστεί κυρώσεις ωστόσο διεμήνυσε πως «κανένας δεν θα μας κάνει να κουνηθούμε» από τις θέσεις μας.
Τι προβλέπει ο αντι-ΛΟΑΤΚΙ νόμος
Το κείμενο του αντι-ΛΟΑΤΚΙ νόμου στην Ουγκάντα προβλέπει βαριές ποινές για πρόσωπα που έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις ή «προωθούν» την ομοφυλοφιλία. Το έγκλημα της «διακεκριμένης ομοφυλοφιλίας» επισύρει την ποινή του θανάτου, που πάντως δεν εφαρμόζεται πλέον εδώ και χρόνια στην Ουγκάντα.
Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον νόμο «τραγική επίθεση» στα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ ο Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για νόμο που «αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Το 2014, διεθνείς πιστωτές μείωσαν τη βοήθειά τους, μετά την έγκριση προηγούμενου νόμου με στόχο την πάταξη της ομοφυλοφιλίας.
Η Ουάσιγκτον είχε αναστείλει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων βοήθειας στην κυβέρνηση της Ουγκάντας και επέβαλε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Ολλανδία είχαν επίσης παγώσει μέρος της βοήθειας που προσέφεραν σε διμερές επίπεδο.
Εκείνος ο νόμος εντέλει ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο λόγω τεχνικού σφάλματος στην ψήφισή του.
Με πληροφορίες του Reuters