Η Ρωσία καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στις ΗΠΑ και τους «δορυφόρους» τους

Η Ρωσία καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στις ΗΠΑ και τους «δορυφόρους» τους Facebook Twitter
Το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα / Φωτ.: ΕΡΑ (αρχείου)
0

Η Ρωσία προειδοποίησε τους πολίτες της να μην ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να «κυνηγηθούν» από τις αρχές των κρατών αυτών.  

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, εξέδωσε την προειδοποίηση σε σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, λέγοντας ότι οι Ρώσοι μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο των επικίνδυνων σχέσεων με τις ΗΠΑ. 

 

«Τα ταξίδια στις ΗΠΑ, ιδιωτικά ή από επίσημη ανάγκη είναι, γεμάτα με σοβαρούς κινδύνους», είπε, περιγράφοντας τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας ως «στα πρόθυρα ρήξης». Οι Ρώσοι θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα ταξίδια στον Καναδά και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε η Ζαχάροβα, περιγράφοντας αυτές τις χώρες ως «δορυφόρους» των ΗΠΑ.  

Οι ΗΠΑ συμβουλεύουν επίσης τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία, λέγοντας ότι «μπορεί να αντιμετωπίσουν παρενόχληση ή κράτηση από Ρώσους αξιωματούχους ασφαλείας» ή «αυθαίρετη εφαρμογή των τοπικών νόμων» με βάση την εθνικότητά τους. 

Ρώσοι και Αμερικανοί διπλωμάτες λένε ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι χειρότεροι από κάθε άλλη φορά μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

 

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας, δίνοντάς της 62 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ επέτρεψαν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς τακτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά μέσα στη Ρωσία, ένα σημείο καμπής στον πόλεμο που εξόργισε τη Μόσχα και την ώθησε να μειώσει το πυρηνικό της όριο. 

Η Ρωσία έχει επίσης ξεσπάσει εναντίον ενός αμερικανικού δανείου ύψους 20 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία - το οποίο θα υποστηριχθεί από κέρδη από κατασχεμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. «Πρόκειται για μια μανιακή επιθυμία να παραταθεί η αγωνία του καθεστώτος του Κιέβου, του ίδιου του Ζελένσκι και όλων αυτών των διεφθαρμένων συμφωνιών που δημιούργησε το καθεστώς του Μπάιντεν γύρω από την κατάσταση στην Ουκρανία», δήλωσε η Ζαχάροβα στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. 

Με πληροφορίες από Reuters, Al Jazeera

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Πράκτορες του Τραμπ συλλαμβάνουν Τουρκάλα φοιτήτρια του Tufts - «Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται»

Διεθνή / ΗΠΑ: Πράκτορες του Τραμπ συλλαμβάνουν Τουρκάλα φοιτήτρια του Tufts - «Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται»

Βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης δείχνει έξι πράκτορες να την περικυκλώνουν και να της περνούν χειροπέδες πισθάγκωνα - Η Ρουμέισα Οζτούρκ, είχε έγκυρη φοιτητική βίζα ως διδακτορική φοιτήτρια στο Tufts - Οι δικηγόροι της δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί της  έκτοτε
LIFO NEWSROOM
Λουίτζι Μαντζιόνε: Βρήκαν σημειώματα - «καρδούλες» σε κάλτσες του

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Βρήκαν σημειώματα - «καρδούλες» σε κάλτσες του

Οι αρχές εντόπισαν τα σημειώματα στις κάλτσες του Μαντζιόνε την ημέρα που εμφανίστηκε στο δικαστήριο και του είχε επιτραπεί να αλλάξει την πορτοκαλί στολή φυλακής με πολιτικά ρούχα
LIFO NEWSROOM
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επανένταξη της Τουρκίας στα F-35: Αναζητούμε ευκαιρίες για την ενίσχυση της σχέσης μας

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επανένταξη της Τουρκίας στα F-35: Αναζητούμε ευκαιρίες για την ενίσχυση της σχέσης μας

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος» τόνισε εκπρόσωπος της υπηρεσίας, σε μια διαφορετική από τις προηγούμενες, τοποθέτηση εκ μέρους των ΗΠΑ, για το συγκεκριμένο θέμα
LIFO NEWSROOM
Μακρόν: Θα πρέπει και η Ρωσία να συμφωνήσει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε κατάπαυση πυρός 30 ημερών

Διεθνή / Μακρόν: Θα πρέπει και η Ρωσία να συμφωνήσει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε κατάπαυση πυρός 30 ημερών

Ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, αλλά και ότι η Ρωσία αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Ζαΐρ Μπολσονάρου: Διατάχθηκε να δικαστεί στη Βραζιλία για απόπειρα πραξικοπήματος

Διεθνή / Ζαΐρ Μπολσονάρου: Διατάχθηκε να δικαστεί στη Βραζιλία για απόπειρα πραξικοπήματος

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος παραβρέθηκε σιωπηλός στην πρώτη ημέρα της διήμερης ακρόασης, έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τις πολιτικά υποκινούμενες
LIFO NEWSROOM